20 bin 843 köpek kayıt altına alındı..

0

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye genelinde tehlike arz eden 20 bin 843 köpeğin mikroçip uygulanarak kayıt altına alındığını açıkladı.

Açıklamada, tehlike arz eden köpeklerin kısırlaştırılarak kayıt altına alınmasıyla ilgili 7332 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un, 14 Temmuz 2021’de yürürlüğe girdiği anımsatılarak, “Yapılan yasal düzenleme ve daha sonra yayımlanan Tehlike Arz Eden Hayvanlar Genelgesi ile Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, American Staffordshire Terrier ve American Bully ırkı köpeklere sahip olan kişilerin, bu köpeklerini kısırlaştırarak ve buna ilişkin belgeyle birlikte 14 Ocak 2022’ye kadar Bakanlığa başvurmaları ve veri tabanına kayıt ettirmeleri istenmişti.” ifadesi kullanıldı.

Düzenlemede hayvanlarını kısırlaştırarak kayıt altına aldırmak istemeyenlerin onları en yakın bakımevine bırakabileceğine ve yerel yönetimlerin bu hayvanları teslim almak zorunda olduğuna da yer verildiğine işaret edilen açıklamada, verilen süre kapsamında hayvanlarını kimliklendirilerek Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’nde (PETVET) kayıt altına aldırmayanlara hayvan başına 14 bin 982 lira idari para cezası kesileceği ve bu hayvanların el konularak belediyelere ait bakımevlerine götürüleceği vurgulandı.

Açıklamada, kısırlaştırılan ve kayıt altına alınan bu hayvanların kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız dolaştırılamayacağı, halkın yoğun bulunduğu yerlere ve çocuk parklarına sokulamayacağı, buna aykırı hareket edenlere 14 bin 982 lira idari para cezası verileceğinin altı çizilerek, şunlar kaydedildi:

“Bu hayvanları sokağa terk edenlere ise 40 bin 860 lira idari para cezası verilecek. Tehlike arz eden köpeklerin kayıt altına alınmasıyla ilgili tanınan yasal süre bugün sona erecektir. Ancak genelgenin yürürlüğe girmesinden (07.12.2021) önce gebe kalan American Staffordshire Terrier ve American Bully ırkı köpeklerin, doğum yapması ve yavrularının 4 aylık olana kadar kayıt olma işlemi devam edecektir. Tanınan yasal süre içinde bugün saat 16.30 itibarıyla Ankara’da 1925, İstanbul’da 4 bin 858, İzmir’de 2 bin 541 adet olmak üzere, Türkiye genelinde 20 bin 843 adet tehlike arz eden köpek mikroçip uygulanarak kayıt altına alınmıştır. En çok tehlike arz eden köpek ırkı İstanbul’da kayıt altına alınmıştır. Bugün sona erecek kayıtlar halen devam etmektedir. Vatandaşlarımız başıboş gezen, tehlike arz eden bu köpek ırklarını gördüğünde doğa koruma ve milli parklar il şube, tarım ve orman il/ilçe müdürlükleri veya belediyelere ve kolluk kuvvetlerine, Hayvan Durum İzleme (HAYDİ) ekiplerine haber verebilirler.”

İstanbul'da 6 ayda 9 bin 222 köpek kayıt altına alındı

İstanbul Tarım ve Orman Müdürlüğü, son 6 ayda aralarında yasaklı türlerin de bulunduğu 9 bin 222 köpek ve 2 bin 100 kedinin kayıt altına alındığını bildirdi.

İstanbul Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanarak Resmi Gazete’de yayımlanan Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik kapsamında, kentte de kimliklendirme ve kayıt işlemlerine başlandığı belirtildi.

İstanbul Veteriner Hekimler Odası ile yapılan protokol çerçevesinde, işlemlerin il ve ilçe müdürlüklerinin yanı sıra bütün serbest veteriner hekimlerce de yapılabildiği aktarılan açıklamada, “Çiplendirilerek kimliklendirilen kedi, köpek ve gelincikler, Bakanlığımızca geliştirilen PETVET adlı veri sistemine kaydedilmektedir. Bu sistem sayesinde kayıt altına alınan söz konusu tüm hayvanların doğum, ırk-tür veya sahiplik bilgilerine ulaşılabilecektir. Kaybolma durumlarında rahatlıkla sahiplerine ulaşılabilecektir. Çalınma durumlarının ise önlenmesini sağlayacaktır.” denildi.

“Yasaklı türler” olarak belirlenen Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully köpek ırklarından 7 Aralık’tan önce gebe kalmış olanların kısırlaştırma işlemi için doğum yapmasının, yavrularının ise 4 aylık olmasının bekleneceğinin anlatıldığı açıklamada, bu hayvanların kimliklendirme ve kayıt işlemleri için son tarihin 7 Haziran olduğu kaydedildi.

“Kaydedilen yasaklı ırk sayısı 4 bin 726”

Sahiplerinin bakamamaları halinde bu ırktan hayvanları belediyeye ait en yakın bakımevine bırakabileceklerinin ifade edildiği açıklamada, bu sürede bir şekilde sahiplendirilmeyen, kısırlaştırılmayan ya da kayıt altına alınmayan hayvanlara ilgili belediyeler ve kolluk kuvvetlerince el konulacağına işaret edildi.

Açıklamada, el konulan hayvanların bakımevlerinde yaşamlarını devam ettireceği vurgulanarak, “Yasaklı ırkların türlerini veya bunların melezlerini üreten, sahiplenen, sahiplendiren, barındıran, besleyen, takas eden, sergileyen, hediye eden ve ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapanlara hayvan başına 14 bin 982 lira idari para cezası uygulanacaktır. Hayvanlara ise el konularak belediyelere ait geçici bakımevlerine götürülecektir.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada şu bilgilere yer verildi: “İstanbul’da 14 Temmuz 2021 tarihinden bugüne 2 bin 100 kedi, 9 bin 222 köpek kaydı yapılmıştır. Köpek ırkı kayıtlarının yasak ırklara göre dağılımı, 217 American Bully, 1868 Amerikan Pitbull Terrier, 1541 American Staffordshire Terrier, 1098 Dogo Argentino, 1 Fila Brasilerio, 1 Japanese Tosa şeklindedir. Kaydedilen yasaklı ırk sayısı 4 bin 726’dır. Bu istisnai türlerin dışındaki tüm yaştaki köpek, kedi ve gelinciklerin kayıt işlemleri 1 Ocak 2023 tarihine kadar yapılabilecektir. Tüm hayvan sahiplerine en kısa sürede sevimli dostlarını kaydettirmeleri çağrısında bulunuyoruz.”

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz