6’lı Masa’nın Seçimi Kazanması İçin 10 Şart

0
Prof. Dr. Orhan Yılmaz

Bence, “Hayatta en önemli 3 şey nedir?” diye sorulduğunda, Napolyon “Para, Para, Para” dememiştir.  “İttifak, İttifak, İttifak” demiş olmalı. Bu işte bir çeviri hatası olması gerek diye düşünüyorum.

Farklı tarihlerde yapılan 3 ayrı belediye başkanlığı seçimi, bu konuda aydınlatıcı olması bakımından, örnek olarak vereceğim:

1. 1994 yılı İBB Seçimi: Bu seçimlerde Recep Tayyip Erdoğan (RP) 25.2, İlhan Kesici (ANAP) 22.1, Zülfü Livaneli (SHP) 20.3, Bedrettin Dalan (DYP) 15.5 ve Necdet Özkan (DSP) 12.4 oy almış idi (Diğer adayların oyu çok düşük olduğu için, yazmadım).

4 seçmenden sadece birinin oyunu alabilen Recep Tayyip Erdoğan belediye başkanı olarak seçildi. 

Bu seçimin sonuçları, sonraki yıllarda, tüm Türkiye’nin siyasi kaderini değiştirmiştir. Örneğin, SHP ve DSP “Sol Blok” olarak seçime katılmış olsalardı, seçimi kazanmış olurlardı.

2. 1999 yılı İBB Seçimi: Bu seçimden ders alınmamış olacak ki, bir sonraki 1999 İBB seçimlerinde aynı hata tekrarlandı, tarih tekerrür etti. 

Bu seçimde Ali Müfit Gürtuna (FP) % 27.5, Ali Talip Özdemir (ANAP) % 22.4, Zekeriya Temizel (DSP) % 20.2, Adnan Polat (CHP) % 13.9 ve Ahmet Vefik Alp (MHP) % 7.3 oy aldı.

Yine, seçmenlerin yaklaşık ¼’nün oyunu alan aday kazanmış oldu. 

Her iki seçim gösteriyor ki, İstanbul’da o tarihlerde solun oyları % 32-33 civarında. O zaman, ayrı ayrı seçime girip, seçimi kaybetmek, aptallıktan başka bir şey olmuyor. 

3. 2019 İBB Seçimi: Çok iyi hatırlanacağı gibi, 2019 İBB seçimleri, yaklaşık 3 ay arayla, 2 kez yapılmıştır.

31 Mart 2019 tarihinde yapılan seçimlerde Millet İttifakı adayı Ekrem İmamoğlu, 13.729 oy yani % 0.16 farkla seçimi kazanmıştır. 

Seçimi, daha doğrusu 25 yıldır ellerinde olan İstanbul’u kaybetmeyi hazmedemeyenlerce, seçimin tekrarlanmasına karar verilmiştir. 

Bir zarfın içine bulunan 3 pusuladan sadece birisi geçersiz sayılmış ve seçimin demokratik olmayan bir şekilde yenilenmesine karar verilmiştir.

84 gün sonra, 23 Haziran 2019 tarihinde tekrarlanan seçimlerde, bu sefer oy farkı 806.014 adet olmuştur. Seçimi tekrarlatanlar, layık oldukları cevabı almıştır.

Bu seçim sonuçları da göstermiştir ki, ittifak halinde seçime girmek, seçim kazandırır.

Napolyon’a, “Bir savaşı kazanmak için ney lazım?” diye sorulmuş. Napolyon’un “Para, Para, Para” dediği iddia edilir. 

Savaş kazanmak için para gerekli olabilir. Ancak günümüzde seçim kazanmak için ittifak şart. 

Bugün Napolyon ile başladık, Napolyon ile bitirelim.

Napolyon’un çok bilinen bir hikayeciğini eminim duymuşsunuzdur. 

Savaşın kaybedildiğini öğrenen Napolyon, komutanları toplar ve sorar; 

-“Söyleyin bakalım, savaşı niçin kaybettik?

Korkudan tir tir titreyen generaller;

-“10 tane nedeni var.” derler ve saymaya başlarlar; 

-“Bir, barut bitti!” Napolyon; 

-“Tamam, kalanını saymana gerek yok.” diye azarlayarak, generalin konuşmasını hiddetle keser.

6’lı  Masa’nın seçimi kazanması için 10 şart lazım;

1. İttifak.

Eğer ittifak yoksa zaten diğerlerini saymaya gerek yok, seçim kaybedilmiştir.

6’lı Masa’dan ittifakı kim bozar ve peşinden seçim kaybedilirse, seçimin kaybetmenin vebali o partiye ve liderine olacaktır. 

Nokta…

Önceki İçerikKopenhag 2 – 1 Trabzonspor..
Sonraki İçerikAlevî-Alevîlik
1962, Etimesgut doğumlu. Tokat’ın Zile İlçesi’nden Atatürkçü, milliyetçi, zooteknist, SP seveni, Alevî dostu, evcil hayvanların fahri avukatı, feminist ve motosikletçi bir köylü çocuğudur. 1984 yılında Ankara Ziraat F., Zootekni B.’nü bitirdi. 1997'de Birleşik Krallık, U. of Aberdeen’de yüksek lisans, 2007'de Ankara Ü., Fen Bil. Enst. (Zootekni B.)’nde doktora çalışmasını tamamladı. Mesleği ziraat dışında, Çerkez Kültürü ve Alevilik gibi sosyal alanlarda da amatörce akademik çalışmalar yapmaktadır. Kitap okumak ve motosiklet kullanmak özel ilgi alanlarıdır. “Hayvanları sevmeyen, insanları da sevmez” görüşünü savunan, hararetli bir hayvan sever ve hayvan hakları savunucusudur.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz