750 milyar dolarlık savunma bütçesine onay..

0

ABD Senatosu Genel Kurulu, “Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa Tasarısı” (NDAA) olarak bilinen 750 milyar dolarlık savunma bütçesini onayladı.

Senato ile Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitelerince ayrı ayrı hazırlanan, daha sonra aradaki farklılıkların “Konferans Komitesi” olarak adlandırılan ortak komisyonda giderildiği tasarı, 8’e karşı 86 oyla kabul edildi. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) için 642 milyar dolar ödeneğin ayrıldığı tasarıda, Enerji Bakanlığının ulusal güvenlik programları için 23 milyar dolar, ABD’nin ülke dışındaki operasyonları için de 75 milyar dolar ayrıldığı belirtildi. Söz konusu bütçenin geri kalan kısmı da acil durum fonu olarak öngörüldü.

Savunma bütçesinin onaylanmasına rağmen yarın Senato’da İran’a ilişkin yeni bir madde için oylama yapılacağı bildirildi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Demokrat Senatörler Tim Kaine ve Tom Udall, yarınki oylamanın ABD Başkanı Donald Trump tarafından Kongreden habersiz İran’a savaş açılmasını engellemek amaçlı olacağını belirtti. Udall, yarınki tasarının kabulü halinde NDAA tasarısına ekleneceğini kaydetti.

Senatodan geçen bütçenin, Temsilciler Meclisinden geçen tasarıya göre 17 milyar dolar daha fazla olması, Cumhuriyetçi ve Demokrat siyasetçilerin anlaşamadığı sınır güvenliği ve nükleer başlıklı füze taşıyan yeni denizaltıların inşası gibi maddelerin de yer alması dikkat çekti.

Buna göre, Senatoda onaylanan karar tasarısının, Temsilciler Meclisinden çıkan tasarıyla uyum sağlaması gerekiyor. Savunma Bakanlığının bütçesi, Kongrenin her iki kanadından onay aldıktan sonra yasalaşması için ABD Başkanı Donald Trump’ın onayına sunulacak.

Vatandaşlık sorusu uygun bulunmadı

ABD Yüksek Mahkemesi, Donald Trump yönetiminin 2020’de yapılacak nüfus sayımına “vatandaşlık sorusu” eklemesini “şimdilik” uygun bulmadığını açıkladı.

Amerikan kamuoyunda sonucu merakla beklenen kararı, mahkeme başyargıcı John Roberts Jr. yazılı bir açıklamayla duyurdu. Buna göre, Trump yönetiminin gelecek yıl yapılacak nüfus sayım işlemine eklemek istediği ve katılımcıların “ABD vatandaşı olup olmadığını” sorgulayan sorunun uygun bulunmadığı belirtildi.

Mahkemenin, vatandaşlık sorusuyla ilgili (sayımı düzenleyen) Ticaret Bakanlığından ilave bilgi talep ettiği, nihai kararın bakanlıktan gelecek bilgiden sonra verileceği bildirildi. Kararda, Trump yönetiminin bu yöndeki talebinin gerekçesinin tatmin edici olmadığına ve nüfus sayımına vatandaşlık sorusu eklemenin doğal bir ihtiyaçtan ziyade “kurgulanmış” bir talep olduğuna dikkat çekildi.

Trump: Bu sadece Amerika’da var!

Mahkeme kararının ardından Twitter hesabından açıklama yapan Trump ise ABD’de yaşayanların katılacağı bir nüfus sayımında bu kişilere “Vatandaş mısınız?” diye sormaktan daha doğal bir şey olmadığını belirtti. Trump, “Gerçekten çok komik ki hükümetimiz, daha doğrusu ülkemiz, bu çok pahalı, detaylı ve önemli nüfus sayımında en basit bir vatandaşlık sorusunu soramıyor.” ifadelerini kullandı.

Yüksek Mahkeme nihai kararını verene kadar söz konusu nüfus sayımının ötelenmesi konusunda avukatlarıyla konuşacağını kaydeden Trump, “Büyük bir ülke olarak (ABD’de yaşayan) birine vatandaş olup olmadığını soramadığımıza kim inanır? Bu sadece Amerika’da var!” değerlendirmesini yaptı.

10 yılda bir yapılıyor

ABD’de her 10 yılda bir, ülke genelinde evlere posta yoluyla gönderilen anket formlarıyla yapılan nüfus sayımını, Ticaret Bakanlığına bağlı Nüfus İdaresi yürütüyor. 2020’den itibaren nüfus sayım sürecinin, büyük ölçüde internet üzerinden gerçekleştirileceği kaydediliyor.

1790’da kurulan Nüfus İdaresi, son nüfus sayımını 1 Nisan 2010’da yapmış, o günkü sayımda ABD nüfusu yaklaşık 308 milyon olarak belirlenmişti. ABD’de nüfusu en kalabalık eyalet de 37 milyon ile California olmuştu. Nüfus sayımına katılımın yasal olarak zorunlu olduğu ABD’de ankete katılmamanın cezası 5 bin dolar ancak uzun süredir ankete katılmayan kişilere para cezası uygulanmadığı belirtiliyor.

Mültecilere yardım tasarısına onay

ABD Temsilciler Meclisi, Senatoda onaylanan ve Latin Amerika ülkelerinden gelen mültecilere yardımları içeren yasa tasarısını aynen kabul etti. Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda yapılan oylamada tasarı 102’ye karşı 305 oyla kabul edildi.

Kongrede kabul edilmesinin ardından ABD Başkanı Donald Trump’ın masasına giden tasarı, mültecilerin şartlarının iyileştirilmesi amacıyla 4,6 milyar dolarlık bir fon ayrılmasını öngörüyor. Daha önce Senatodaki tasarıdan farklı olarak kendi yasa tasarılarını hazırlayacaklarını söyleyen Temsilciler Meclisinin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi, bu kararını değiştirerek Senatodan gelen tasarıya destek verdiklerini açıkladı.

“Çocuklar her zaman önceliğimizdir.” ifadesini kullanan Pelosi, yasanın bir an önce hayata geçmesini umduklarını belirtti. Önceki gün Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senatoda yapılan oylamada 84 senatör tasarının lehinde, 8 senatör aleyhinde oy kullanmıştı.

Meksika sınırındaki göçmen krizi

Geçen yıl, Orta Amerika’dan yola çıkan 7 binden fazla kişi Meksika toprakları üzerinden ABD sınırına ulaşmış fakat ABD sınır güvenlik güçlerince gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlar arasında binlerce çocuğun da olduğu, birçoğunun geri gönderilmek için kötü koşullar altında bekletildiği medyaya yansımıştı.

ABD-Meksika sınırındaki Rio Bravo nehrinde hayatını kaybeden El Salvadorlu Oscar Alberto Martinez Ramirez ve 11 aylık kızı Valeria’nın ölümü Amerikan kamuoyunda şiddetli tartışmalara neden olmuştu. Olayın ardından her iki parti de bir an önce özellikle mülteci çocukların şartlarının iyileştirilmesine yönelik acil adımlar atılması gerektiği yönünde açıklamalar yapmıştı.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz