Adalet Bakanı Gül: Hala insanların kafasındaki örtüyle, yaşam tarzıyla uğraşan zihniyet gerici bir zihniyettir

0

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki (TSK) başörtüsü serbestisinin iptali istemiyle Danıştayda açılan bir davada savcının mütalaasına ilişkin değerlendirmede bulundu.

“Bu dava devam etmekte ama başörtülü olarak çalışmayla ilgili farklı kararları da var.” diyen Gül, şunları söyledi: “Bu dava burada sadece bir davacının açmış olduğu bir esas sayılı bir dosya ama farklı dosyalarda da tamama ermiş, red olmuş dosyalar var. Bu konuda Danıştayın genel olarak yaklaşımı özgürlükçü bir yaklaşımdır. 2019’a gireceğimiz bugünlerde hala insanların kafasındaki örtüyle hala insanların ideolojisiyle, düşüncesiyle, yaşam tarzıyla uğraşan zihniyet gerici bir zihniyettir. Bu gericilik geride kaldı.”

Türkiye’nin çağdaş ve insan haklarına, özgürlükçü bir yaklaşıma doğru önemli mesafeler elde eden bir ülke olduğunu dile getiren Gül, şöyle devam etti:

“Hem Anayasa Mahkemesi kararları hem Danıştay hem Yargıtay, hukukun tüm mekanizmaları başörtüsünü bir özgürlük olarak görmekte ve başörtüsüne karşı yapılan saldırıları da hukuk dışı olarak görmektedir. Artık Türkiye geriye değil ileriye bakacak. Zaten Danıştay da bu görüşe itibar etmemiştir. Bu nedenle olumsuz bir değerlendirme anlamında bir mütalaa elbette olmaz. Danıştay bu konuda hukuk neyse o yönde karar vermiştir, yine verecektir.”

Asla üzeri örtülmeyecek bir cinayettir

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesine ilişkin uluslararası soruşturma dosyası çalışmasının ne aşamada olduğunun sorulması üzerine Gül, şu bilgileri verdi:

“Kaşıkçı cinayeti yaşam hakkına ağır bir saldırıdır. Asla üzeri örtülmeyecek bir cinayettir. Vahşice, hunharca işlenmiş bir cinayettir. Türkiye başından beri büyük bir titizlikle bu soruşturmayı sürdürmektedir. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu mesele bütün uluslararası topluma mal edilmiştir. Kendilerinin de yaptığı açıklamalar uluslararası boyuta taşınması yönündedir. Bu konuda her türlü hukuki ve teknik hazırlıklar tamamdır. Bu hususta takdir olması halinde elbette uluslararası mecraya taşınacaktır. Türkiye süreci başarı bir şekilde yönetmiş ve sürdürmüştür. Bundan sonraki tüm süreci uluslararası hukuk çerçevesinde sürdürecektir.”

Talebimizi hukuk çerçevesinde ısrarla yineledik

Bakan Gül, Suudi Arabistan’ın Kaşıkçı cinayetiyle ilgili iade taleplerine olumsuz yanıt vermesinin anımsatılması üzerine de “Bu olay, üzeri asla örtülmeden bütün açıklığıyla ortaya çıkması gereken bir vakadır. İlk başta Suud tarafından da çelişkili ifadeler oldu ama Türkiye’nin ısrarlı tutumuyla bu olay açıkça ortaya çıktı. Biz talebimizi hukuk çerçevesinde ısrarla yineledik. Yine de taleplerimizi yineliyoruz. Elbette bu konuda Suud tarafının yapıcı ve yardımcı olması lazım ama öyle bir tavır görmedik. Biz bu nedenle uluslararası toplumla da birlikte bu sonucu almaya çalışacağız.” diye konuştu.

Kaşıkçı cinayetinin aydınlatılmasında Türkiye ile iş birliğinin önemine dikkati çeken Gül, “Hem uluslararası toplum hem de Suud tarafı… Ama bu konuda Suud tarafında gerekli destek görülmemiş, Türkiye’nin taleplerine karşı sessiz kalınmıştır. Umarız bu konuda en kısa zamanda olumlu sonucu alırız, sonuç da ortaya çıkar.” ifadelerini kullandı.

Elektronik tebligat 1 Ocak’ta

Elektronik tebligat uygulamasının da 1 Ocak itibarıyla devreye alınacağını ve yönetmeliğin geçen hafta Resmi Gazete’de yayımlandığını dile getiren Gül, şunları söyledi: “Elektronik tebligat uygulamasıyla, tebligat ulaştı mı? Tebligat parçaları döndü mü? Dosyayı açıyor hakim, tebligat parçasının dönmediği anlaşıldığından duruşmanın üç ya da dört ay sonraya verilmesine diye… Vatandaş ‘Sen postayı daha ilgilisine ulaştıramıyorsun, gelmişsin burada bize adalet vereceksin.’ diye söylemiyor ama vatandaş içinde kahırla o adliyeden çıkıyor. Hepimiz yaşadık. Ben bile bir sürü trafik cezasını yok evde yokuz muhtara verilir. Muhtar oraya verir, vermez. Bir sürü trafik cezası ödemişizdir. Birtakım haklarımızı bile kullanmaktan yoksun kaldık.”

Bütün kurumlar ve avukatlar için tebligatın mecburi olduğunu vurgulayan Gül, şunları kaydetti: “Tebligatın elektronik şekilde ulaştığı sistemde görülecek. Yapılır yapılmaz tebliğ olmuş oluyor mu? Hayır. 5 gün sonra tebligat yapılmış oluyor. Diyelim ki 7 günlük itiraz süresi var. Tebligat elinize ulaştı. 5 gün sonra tebliğ edilmiş sayılıyor. 7 günde artık tebligat tamamlanmış oluyor. Cep telefonunuza mesaj geliyor. Vatandaşlar için zorunlu değil. Ama elektronik tebligat bana gelsin istiyorsanız, başvuruyorsunuz ve elektronik tebligat size de geliyor. Bu da hem davaları uzatmayacak hem de davaları hızlandıracak. Kalem personelimiz, adalet teşkilatımız için de daha hızlı bir yargılama ve usulsüz tebligatların da önüne geçmiş olacak.”

Bakan Gül, icralarla ilgili merkezi takip sistemi uygulamasının da Haziran itibarıyla yürürlüğe gireceğini, şu anda tüm altyapılarının yapıldığını, erken tamamlanırsa aboneliğe bağlı sözleşmeden kaynaklı alacakların icraya konu olmadan vatandaşlara tebligat yapılacağını bildirdi.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz