Ağaç yaprakları yiyerek hayatta kalmaya çalışıyorlar..

0

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP), Yemenli ailelerin, ağaç yaprakları yiyerek hayatta kalmaya çalıştığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı’nın (WFP) Twitter hesabından yapılan açıklamada, çatışmalar ve ekonomik çöküşün giderek şiddetlendiği Yemen’de açlığın da ülke geneline yayılmaya başladığına dikkat çekildi. Açıklamada, ülkenin kuzeybatısındaki Hacce ili gibi savaştan en çok etkilenen bazı bölgelerdeki ailelerin, hayatta kalmak için ağaç yapraklarını yemek gibi çaresiz önlemlere başvurduğu kaydedildi.

WFP, 22 Aralık’ta yaptığı açıklamada, finansman eksikliği nedeniyle ocak ayından itibaren Yemen’e sunulan gıda yardımlarının azaltılacağını duyurmuştu.

Yemen’deki İran destekli Husiler, Eylül 2014’ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015’ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

BM raporlarına göre savaşın patlak vermesinden 2021’in sonuna kadar Yemen’deki savaş doğrudan ve dolaylı olarak 377 bin kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı. Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen’de iç savaş nedeniyle büyüyen insani kriz ise korkunç boyutlara ulaştı.

BM: Myanmar'da insani yardım ihtiyacı katlanarak artıyor

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Thomas Andrews, Myanmar’da insani yardım ihtiyacının katlanarak arttığını söyledi.

Straits Times’ın haberine göre Andrews, Myanmar’ın ekonomisinin çöküşte ve ülkenin çatışmalara batmış durumda olduğunu, burada insani yardım ihtiyacının katlanarak arttığını belirtti.

Uluslararası toplumun, Myanmar ordusuna baskı yapmak için çok daha fazlasını yapabileceğine işaret eden Andrews, “Nereden bakarsanız bakın, ülkedeki koşullarda bir bozulma var. Gereken yerde insani yardım almanın zorlukları oldukça önemli.” dedi.

Myanmar’a girmesine izin verilmeyen Andrews, ordunun tüm meşruiyetini kaybettiğini belirterek, şunları kaydetti: “Bölgedeki en büyük ordulardan biri; çok gelişmiş silahlara erişimleri var, bunları kullanımları ve gaddarlıkları konusunda hiçbir tereddütleri olmadığını gösterdi. Ama sonuç şu ki bu işe yaramayacak çünkü sahip oldukları tek şey bu. Ülkede meşruiyetleri yok. Muhalefet çok güçlü. Geniş, derin ve birden fazla nesli kapsıyor.”

Myanmar’ın neredeyse askeri işgal altında olduğunu savunan Andrews, “Herhangi bir askeri işgalde olduğu gibi, sözde güçleri yalnızca silahları ve ordunun büyüklüğüdür. Ama bu aynı zamanda bir güvenlik açığıdır. Büyük bir orduyu korumak için para gerekir. Silah gerekir. Ülkede çok popüler olmadıkları düşünülürse bu tür bir askeri gücün sürdürülebilirliğinin sınırları var.” diye konuştu.

Myanmar ordusu, 2020’deki genel seçimlerde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021’de yönetime el koymuştu. Ordu, Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu bugüne kadar 902 kişi hayatını kaybetti, binlerce gösterici gözaltına alındı. Bu arada, Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşu, ülkede darbeden bu yana 1400’den fazla kişinin hayatını kaybettiğini, 10 binin üzerinde kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz