Alevilerin Ağzına Bir Parmak Bal

0
Prof. Dr. Orhan Yılmaz

CB ve MV seçimleri yaklaşıyor. 

Bu nedenle, daha önce ihmal edilen, taleplerine cevap verilmeyen toplum kesimlerine yönelik “av sezonu” bir süre önce açıldı.

Bu toplum kesimlerinden birisi de, nüfusun yaklaşık % 20-25’i civarındaki Alevi Toplumu.

Aleviler, yönetim kademelerinden ne istiyor? 

Hemen aklımıza gelen bir kaç tanesini sıralayalım

1. Camilerde olduğu gibi, cem evlerinden de elektrik parası alınmasın, devletçe karşılansın.

2. Milli Eğitim Müfredatında uygulanan din dersi, tüm öğrencilere zorunlu olmasın. Dileyen Alevi çocukları bu dersi almama hakkına sahip olsun.

3. Emevi zihniyetli Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından, Alevileri asimile etmeye yönelik Sünni dayatmaları yapılmasın.

4. Alevi köylerine, köy ahalisinin olumsuz görüşüne rağmen, cami yapılmasın.

Yukarıda sıraladıklarımıza bakınca;

Aleviler, eşit vatandaşlık hakkı istiyor,

Aleviler kendilerine saygı, taleplerine olumlu yanıt istiyor.

İstedikleri şeyler çok mu zor şeyler?

Devletin yetkili makamları tarafında uygulanması çok mu imkânsız şeyler?

Hayır!..

Asla!..

Anayasanın 10. Maddesine bir göz atalım, bakalım ne yazıyor:

Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.

Peki, anayasanın ilgili maddesi böyle iken, bu “herkes” kavramının içinde Aleviler niçin yok?

Bugün, TBMM Genel Kurulunda, Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülecek.

Görüşülecek bu kanun teklifi çerçevesinde cem evlerine yönelik bazı düzenlemeler de var.

Kanun teklifine göre;

1. Cem evlerinin aydınlatma giderleri, Kültür ve Turizm Bakanlığınca karşılanacak 

(Kanun emrine rağmen, ‘Dün dündür, bugün bugündür’ mantığı ile herhangi bir hükümetin/kültür bakanının paşa keyfi, elektrik parasını devlete ödetmek istemezse, ne olacak? Burası Türkiye, bir İskandinavya ülkesi değil). 

2. Büyükşehir belediyeleri, belediyeler, büyükşehir ilçe belediyeleri ve il özel idareleri, gerektiğinde cem evlerinin yapım, bakım ve onarımını gerçekleştirebilecek. İndirimli veya ücretsiz içme ve kullanma suyu imkânı, cem evlerine de tanınacak. İmar planlarında cem evi yerleri ayrılacak 

(Belediye başkanlarının hepsi aynı partiden seçilmiyor. Hepsi de tornadan çıkmış gibi aynı ahlak, etik ve kanuni sorumluluğa sahip değil. Bir belediye başkanının paşa keyfi, bunları uygulatmak istemezse, tüm talepleri sümen altı ederse, ne olacak?).

İnşallah yanılıyorumdur ama bugünkü kanun teklifinde görüşülecek konular, Alevilerin ağzına bir parmak bal çalmaktan başka bir şey değil. 

Alevi Toplumu önderlerine bir mikrofon tutun bakalım, size neler söyleyecekler?

Ocak Medya’da yayınlanan ilgili haber:

Önceki İçerikTürkiye’deki Marjinal Sol, Bitmiş Bir Çağın Son Şövalyeleri – 3  
Sonraki İçerikİnsan Allah’ın Kölesi Değildir
1962, Etimesgut doğumlu. Tokat’ın Zile İlçesi’nden Atatürkçü, milliyetçi, zooteknist, SP seveni, Alevî dostu, evcil hayvanların fahri avukatı, feminist ve motosikletçi bir köylü çocuğudur. 1984 yılında Ankara Ziraat F., Zootekni B.’nü bitirdi. 1997'de Birleşik Krallık, U. of Aberdeen’de yüksek lisans, 2007'de Ankara Ü., Fen Bil. Enst. (Zootekni B.)’nde doktora çalışmasını tamamladı. Mesleği ziraat dışında, Çerkez Kültürü ve Alevilik gibi sosyal alanlarda da amatörce akademik çalışmalar yapmaktadır. Kitap okumak ve motosiklet kullanmak özel ilgi alanlarıdır. “Hayvanları sevmeyen, insanları da sevmez” görüşünü savunan, hararetli bir hayvan sever ve hayvan hakları savunucusudur.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz