- Kılıçdaroğlu: MİT onun emrinde, bizim gizli kapaklı görüşmemiz varsa çıksın açıklasın - 29 Nisan 2023
- Demir Grup Sivasspor 1 – 3 Fenerbahçe.. - 29 Nisan 2023
- Yurt dışına kayıtlı seçmenler oy vermeye başladı.. - 29 Nisan 2023
Sudan Doktorlar Sendikası, ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında 15 Nisan’dan bu yana yaşanan çatışmalarda 411 sivilin öldüğünü bildirdi.
Sudan’da çatışmalar, 15’inci gününe girdi. Çatışmalar, başkentte Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve Ordu Genel Komutanlığı çevresinde yoğunlaşırken başkentin güneyindeki farklı mahallelerde de ateşkes ihlal ediliyor. Sudan’da taraflar, ABD’nin 28 Nisan’dan itibaren 72 saatlik yeni ateşkes çağrısına uyacaklarını açıklamıştı.
Birleşmiş Milletler (BM), tarafların Sudan’da ateşkesi ihlal etmesinin halk için yıkıcı ve trajik etkileri olduğunu, BM için ise engelleyici rol oynadığını söyledi.
BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, çatışmalara ilişkin bilgi verdi. BM’nin Sudan’da mevcudiyetini sürdürdüğünü aktaran Dujarric, misyonun Port Sudan’dan faaliyet gösterdiğini belirterek, “Sudan halkının yanında olmaya devam ediyoruz.” mesajını verdi.
Dujarric, birçok ülkede olduğu gibi BM’nin Sudan operasyonlarında da yerel personelin bulunduğunu ifade ederek, fırsat oldukça insani yardım sağlandığını ancak kendi personellerini de korumakla yükümlü olduklarını belirtti.
Tarafları müzakere masasına oturtmak için çok farklı çabalar yürütüldüğünü aktaran Dujarric, “Tabii ki öncelikli adım ateşkes. Edindiğimiz bilgiye göre çatışmalar sürüyor, bu da doğal olarak bizim insani yardım ulaştırma kabiliyetimizi etkiliyor.” diye konuştu.
Dujarric, Sudan’da ateşkes girişimlerinin tam olarak olumlu sonuç vermemesi ve çatışma çıkmasına ilişkin ise şu ifadeleri kullandı:
“Bu bizim için çok sinir bozucu ve engelleyici rol oynuyor. Ancak asıl Sudan halkı için yıkıcı ve trajik etkiler doğuruyor. Genel Sekreter’in (Antonio Guterres) de BM Güvenlik Konseyi’nde belirttiği gibi, bu çatışmaya dahil olan liderlerin Sudan halkının çıkarlarını kişisel çıkarlarının önüne koyması gerekiyor.”
Sudan’ın başkenti Hartum ve diğer şehirlerde 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında silahlı çatışmalar başlamıştı.
Ordu ile HDK arasında “HDK’nin tamamen orduya katılmasını” öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, sıcak çatışmaya dönüşmüştü.
Sudan Sağlık Bakanlığı, ordu ile HDK arasında 15 Nisan’da başlayan çatışmalarda düne kadar 512 kişinin öldüğünü, 4 bin 193 kişinin yaralandığını bildirmişti.
Sudan’da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında 15 Nisan’dan bu yana başkentin farklı noktalarında çatışmalar sürüyor.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Ordu Genel Komutanlığı gibi kritik yerlerde yoğunlaşan çatışmaların sahadaki gerçek durumu, iki taraftan gelen çelişkili açıklamalar nedeniyle net anlaşılamıyor.
Hartum, Bahri ve Umdurman olmak üzere 3 ana bölgeden oluşan başkentte, en büyük uluslararası sivil ve askeri havaalanları, silahlı kuvvetler komutanlığı, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve bakanlıklar gibi stratejik merkezler yer alıyor. İki taraf arasında 3. haftasına giren çatışmalar, 5’inci ateşkese rağmen devam ediyor.
HDK, başkent Hartum’un yüzde 90’ını kontrol altına aldığını vurgularken ordu, Batı Darfur eyaleti dışında ülkenin 18 eyaletinin tamamının istikrarlı olduğunu ancak başkent Hartum’da, HDK’nin sivillerin yaşadığı bölgelerde bulunduğu ve onları canlı kalkan olarak kullandığı için durumun kritik olduğunu belirtti.
AA muhabiri, HDK’nin başkent Hartum’da konuşlandırıldığı ve çatışmaların yoğun olduğu noktaları derledi.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı
Hartum’un merkezindeki Cumhurbaşkanlığı Sarayı çevresinde ordu ile HDK arasında art arda 14 gündür aralıklı devam eden çatışmalara tanık olunuyor.
HDK, birkaç yıl önce Sudan ordusuyla sarayı ortaklaşa korumakla görevlendirilen kuvvetler aracılığıyla hala Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve çevresini kontrol ettiğini belirtiyor.
Uluslararası Hartum Havalimanı
Uluslararası Hartum Havalimanı, Sudan’da çatışan taraflardan birinin tam kontrol edemediği stratejik konumlardan biri olarak öne çıkıyor.
Sudan ordusu, 26 Nisan’da yaptığı açıklamalarda, HDK’nin “keskin nişancı ekiplerinin” Hartum Havalimanı ve yakınındaki “Havalimanı mahallesi” adıyla bilinen yerleşim yerinde ateş etmeye devam ettiği haberini doğruladı.
Çatışmanın başlamasından bu yana aralıklarla düzenlenen çatışmalar durmuyor ve yükselen dumanlar, Hartum Uluslararası Havalimanı’nın semalarını terk etmiyor.
Ordu Genel Komutanlığı çevresi
Sudan Silahlı Kuvvetleri Genel Komutanlığı alanı, ordu ile HDK arasındaki çatışmaların ilk başladığı noktalardan biri. Komutanlık içindeki Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan’ın ikametgahı, 15 Nisan sabahı HDK tarafından basıldı.
Sudan ordusundan 26 Nisan’da yapılan açıklamada, Genel Komutanlık çevresi ile bölgedeki “Stratejik Tesisler Yönetimi” sahasının, çevredeki HDK güçlerince “ayrım gözetmeyen top atışlarına” maruz kaldığı belirtildi.
Hartum’daki Merkez Laboratuvarı
Ulusal Halk Sağlığı Laboratuvarının bulunduğu bölge, hala HDK’nin kontrolü altında.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 25 Nisan’da “HDK savaşçılarının” laboratuvarı kontrolü ele geçirmesinin ardından bunun “büyük bir biyolojik tehlikeye” dönüşmesi konusunda uyarıda bulundu.
DSÖ Sudan Temsilcisi Nima Said Abid, “savaşçıların” kızamık ve çocuk felci de dahil olmak üzere hastalık numunelerinin tutulduğu laboratuvarı kontrol etmesinin “çok tehlikeli” bir duruma neden olabileceğini söyledi.
Abid, bölgedeki güvenlik durumu nedeniyle teknik uzmanların malzemeleri korumak için Ulusal Halk Sağlığı Laboratuvarı’na ulaşamadıklarını aktardı.
Gerri ve petrol rafinerisi çevresi
HDK, Başkent Hartum’un kuzeydoğusundaki Bahri bölgesinde, EL-Ceyli petrol rafinerisinin çevresindeki dağınık alanlara konuşlandı ve bu güçler, 25 Nisan’da oraya girmeye çalıştı ancak Sudan ordusu girmelerini engelledi.
Ordu, 26 Nisan’da yaptığı açıklamada, HDK’nin gıda şirketlerine ve tahıl değirmenlerine ait çok sayıda dağıtım aracı ve kamyonları ele geçirdiklerini ve onları Gerri’deki depolarından cephane taşımak için kullanacaklarını, bu yüzden da bu kamyonların askeri hedef olarak algılanacağını ifade etti.
Bahri Su İstasyonu
HDK, başkentin kuzeydoğusundaki Bahri’de, iki taraf arasındaki çatışmaların başlamasından bu yana kentin ana su istasyonunu kontrol ediyor.
Bu da Bahri’nin iki haftadır su sıkıntısı çekmesine yol açtı. Mühendisler de tamir etmek için istasyona giremiyor.
Umdurman’daki farklı noktalar
Görgü tanıklarına göre, başkentin kuzeybatısındaki Umdurman’da, Ulusal Radyo ve Televizyon Kurumu çevresi, çatışan taraflardan birinin üzerindeki kontrolü konusundaki belirsizlik nedeniyle zaman zaman çatışmalara sahne oluyor.
Cebel Evliya (Evliya Dağı)
Hartum’un güneyinde yer alan Cebel Evliya’da (Evliya Dağı) askeri hava üssü bulunuyor. İki taraf, bölgenin kontrolünü elinde tuttuğunu iddia ediyor.