- Kılıçdaroğlu: MİT onun emrinde, bizim gizli kapaklı görüşmemiz varsa çıksın açıklasın - 29 Nisan 2023
- Demir Grup Sivasspor 1 – 3 Fenerbahçe.. - 29 Nisan 2023
- Yurt dışına kayıtlı seçmenler oy vermeye başladı.. - 29 Nisan 2023
Avrupa Merkez Bankası, yüksek enflasyona rağmen piyasa beklentileri doğrultusunda faiz oranlarında değişikliğe gitmezken, temmuz ve eylülde faiz artışı sinyali verdi.
Avrupa Merkez Bankasından (ECB) yapılan açıklamada, ECB Yönetim Konseyi’nin, bugünkü toplantısında faiz oranlarını değiştirmeme kararı aldığı, politika faizini sıfır, mevduat faizini yüzde eksi 0,50 ve marjinal fonlama faizini de yüzde 0,25’te sabit bıraktığı bildirildi. Piyasada ECB’nin faiz oranlarında bir değişlik yapması beklenmiyordu.
Varlık Satın Alma Programı kapsamında varlık alımlarının Temmuz 2022’de biteceği aktarılan açıklamada, temmuz ayı için 25 baz puan faiz artışının değerlendirildiği belirtildi. ECB Yönetim Konseyi’nin eylülde de faiz oranlarında tekrar artış öngördüğüne yer verilen açıklamada, artış miktarının güncel orta vadeli enflasyonun görünümüne bağlı olacağı vurgulandı.
“Orta vadeli enflasyon görünümü ısrarcı veya bozulursa eylül toplantısında daha büyük bir artış uygun olacaktır” denilen açıklamada, eylül ayından sonra kademeli faiz artışı olacağına işaret edildi. ECB, 2022 ve gelecek 2 yıl için enflasyon tahminlerini de yayımladı. Bu yıl için enflasyon tahminini mart ayındaki yüzde 5,1’den yüzde 6,8’e yükseltti.
Yüksek enflasyon nedeniyle baskı altında olan ECB, gelecek yıl enflasyon tahminini yüzde 2,1’den yüzde 3,5’e, 2024 için de yüzde 1,9’dan yüzde 2,1’e çıkardı.
ECB’nin varlık alımları ve faiz oranlarındaki rota değişikliğinin nedeni olarak “Avro Bölgesi’ndeki yüksek enflasyonun ECB’yi baskı altına alması” gösterilirken, Avro Bölgesi’nde enflasyon, enerji fiyatlarındaki artışın da etkisiyle mayısta yıllık bazda yüzde 8,1’e ulaşarak kayıtlardaki en yüksek seviyesine ulaşmıştı.
ECB, bugünkü kararıyla rekor enflasyonla mücadele için 10 yılı aşkın süre sonra ilk faiz artışı için önemli bir adım atmış oldu. Varlık Satın Alma Programı kapsamında varlık alımları haziranda 20 milyar avro olarak devam ediyordu. 11 yıldır faiz artırmayan ECB, mevduat faizini 2014’ten beri ekside tutuyor.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, enflasyon baskısının genişlediğini belirterek, yüksek enflasyonun herkes için büyük zorluk olduğunu söyledi.
Lagarde, ECB Yönetim Konseyi Toplantısı’nın ardından Amsterdam’da düzenlenen basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu. Yüksek enflasyonun herkes için büyük bir zorluk olduğunu vurgulayan Lagarde, mayısta enflasyon oranının, Ukrayna’daki savaşın etkisi de dahil olmak üzere, artan enerji ve gıda fiyatları nedeniyle yeniden önemli ölçüde yükseldiğini söyledi. Lagarde, “Enflasyon baskıları genişledi ve yoğunlaştı.” dedi.
Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının, başta Avrupa kıtası olmak üzere ekonomileri baskıladığını, küresel ticareti aksattığını, malzeme kıtlığına yol açtığını, yüksek enerji ve emtia fiyatlarına katkıda bulunduğunu aktaran Lagarde, ekonomik faaliyetlerin kısa sürede yüksek enerji fiyatlarından zarar göreceğine işaret etti.
Bugünkü faiz artırmama kararının ECB Yönetim Konseyi’nin oy birliği ile alındığını bildiren Lagarde, toplantıda, ECB’nin para politikasının normalleştirilmesi için ilave adımlar atıldığını belirtti.
Lagarde, temmuzda 25 baz puanlık artış planı olduğunu, enflasyon tahminlerine göre eylül ayında faiz artırımına devam etmeyi planladıklarını kaydetti. Lagarde, “Eylül tahminleri 2024 enflasyonunu yüzde 2,1 veya daha yüksek gösteriyorsa faiz artışı 25 baz puanın üzerinde olabilir.” dedi.
“Para politikamızın düzgün bir şekilde aktarılması konusunda kararlıyız”
ECB Başkanı Lagarde, ECB’nin, para politikasını sıkılaştırmaya başlarken Avro Bölgesi tahvil piyasalarında ayrışmayı önlemek için yeni araçları harekete geçirmeye hazır olduğunu belirterek, “Geçmişte ECB’nin fazlasıyla gösterdiği gibi, ya mevcut düzeltilmiş araçları ya da kullanıma sunulacak yeni araçları devreye alacağız. Ancak para politikamızın düzgün bir şekilde aktarılması konusunda kararlıyız ve sonuç olarak, bu aktarımı bozacak ölçüde ayrışmalardan kaçınılacaktır.” diye konuştu.
ECB’nin satın aldığı tahvillerin yeniden yatırıma yönlendirilmesinin bugünkü toplantıda tartışılmadığını aktaran Lagarde, ECB Yönetim Konseyi’nin “ücret sarmalı” görmediğini söyledi. “Temmuz ayındaki faiz artırımının enflasyonu hemen etkilemesini bekliyor musunuz?” sorusuna Lagarde, “Hayır” yanıtını verdi.
Bu arada, Lagarde’ın tahvil piyasalarında ayrışmaya yönelik değerlendirmesi, son haftalarda Avro Bölgesi ülkelerinde borçlanma maliyetlerindeki hızla ayrışmadan sonra geldi.
ECB, yıllık enflasyon tahminini yükseltti
ECB, 2022 için Avro Bölgesi büyüme tahminini yüzde 3,7’den yüzde 2,8’e, gelecek yıl için büyüme tahminini yüzde 2,8’den yüzde 2,1’e çekti. Banka, 2024 için büyüme beklentisini ise yüzde 1,6’dan yüzde 2,1’e çıkardı.
ECB, 2022 ve gelecek 2 yıl için enflasyon tahminlerini de yayımladı. Banka, bu yıl için enflasyon tahminini mart ayındaki yüzde 5,1’den yüzde 6,8’e yükseltti. Yüksek enflasyon nedeniyle baskı altında olan ECB, gelecek yıl enflasyon tahminini yüzde 2,1’den yüzde 3,5’e, 2024 için de yüzde 1,9’dan yüzde 2,1’e çıkardı.
ECB Yönetim Konseyi, politika faizini sıfır, mevduat faizini yüzde eksi 0,50 ve marjinal fonlama faizini de yüzde 0,25’te sabit bıraktı. Bu arada, Almanya’nın 10 yıllık tahvil faizi yüzde 1,456 ile Haziran 2014’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, Almanya-İtalya 10 yıllık tahvil faizi farkı düne göre 11 baz puan artışla 220 baz puana yükseldi.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Gerry Rice, fonun bu yıla ilişkin küresel ekonomik büyüme beklentisinde bir kez daha aşağı yönlü revizyona gidilmesinin beklendiğini ifade etti.
Rice, düzenlediği basın toplantısında, küresel ekonomik büyümenin yavaşlama eğiliminde olduğunu ve bazı ülkelerin resesyonla karşı karşıya kalabileceğini belirtti. Sözcü Rice, fonun bu yıla ilişkin yüzde 3,6’lık büyüme tahmininin temmuzda aşağı yönlü revize edilmesinin beklendiğini kaydetti.
IMF Sözcüsünün açıklamaları, Dünya Bankası ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) bu yıla ilişkin küresel ekonomik büyüme tahminlerini düşürmelerinin ardından geldi. Dünya Bankası, 7 Haziran’da yayımladığı raporunda, Kovid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna Savaşı’nın etkileri nedeniyle bu yıla ilişkin küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 4,1’den yüzde 2,9’a çekmiş ve stagflasyon riskinin arttığı uyarısında bulunmuştu.
OECD de dün açıkladığı raporunda, daha önce yüzde 4,5 olarak açıklanan küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 3’e indirmişti. IMF, ilk olarak ocakta yayımladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda, 2022 yılına ilişkin küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 4,9’dan 4,4’e düşürmüştü.
Fon, nisanda yayımladığı son raporda ise Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle bu yıla ilişkin küresel büyüme tahminini yüzde 4,4’ten yüzde 3,6’ya indirmişti.
Raporda, Ukrayna’daki savaşın maliyetli bir insani krizi tetiklediği, çatışmadan kaynaklanan ekonomik hasarın 2022’de küresel ekonomik büyümede önemli bir yavaşlamaya katkıda bulunacağı aktarılmıştı. IMF’nin Dünya Ekonomik Görünüm raporu güncellemesini temmuzda yayımlaması bekleniyor.