- Kılıçdaroğlu: MİT onun emrinde, bizim gizli kapaklı görüşmemiz varsa çıksın açıklasın - 29 Nisan 2023
- Demir Grup Sivasspor 1 – 3 Fenerbahçe.. - 29 Nisan 2023
- Yurt dışına kayıtlı seçmenler oy vermeye başladı.. - 29 Nisan 2023
Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa ülkeleri için Rusya-Ukrayna savaşının tetiklediği yeni şokları ele almada maliye politikasının para politikasından daha uygun olduğunu bildirdi.
IMF’nin Avrupa Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporu’nda, Kovid-19 salgınından toparlanma henüz tamamlanmamışken Rusya-Ukrayna savaşının Avrupa için ciddi ekonomik sonuçları olacağı aktarıldı. Raporda, savaşın emtia fiyatlarında büyük artışlara ve arz yönlü bozulmalara neden olduğu belirtilerek, bunların enflasyonu daha da artıracağı ve hane halkı gelirleri ile firmaların karlarını azaltacağı kaydedildi.
Savaşın yeni risklere neden olduğu belirtilen raporda, “Uzun süreli bir savaş, Avrupa’ya kaçan mültecilerin sayısını artıracak, tedarik zinciri darboğazlarını artıracak, enflasyon üzerinde baskı yaratacak ve üretim kayıplarını derinleştirecektir.” değerlendirmesinde bulunuldu.
Raporda, en endişe verici riskin Rusya’dan gelen, özellikle Orta ve Doğu Avrupa’daki birçok ekonomi için önemli üretim kayıplarına yol açacak enerji akışının ani durması olduğu bildirildi.
Savaşın salgının yarattığı politika zorluklarını ağırlaştırdığına dikkat çekilen raporda, politika yapıcıların görevlerinden birinin daha yüksek emtia fiyatları ve yeni enerji kaynakları dahil olmak üzere savaşın tetiklediği bu şoklara aşamalı olarak uyum sağlanmasını kolaylaştırmak olduğu aktarıldı.
Raporda, “Maliye politikası, yeni şokları ele almak için para politikasından daha uygundur.” ifadesi kullanıldı. Otomatik mali istikrar sağlayıcıların serbestçe çalışmasına izin verilirken insani destek için ek harcamalar tahsis edilmesi gerektiği belirtilen raporda, enflasyon hedeflerin çok üzerinde seyrederken, para politikası normalleşmesinin rotasının korunması gerektiği vurgulandı.
Raporda, “Parasal teşvikin geri çekilme hızı, ekonomik koşullara göre değişmeli ve enflasyon beklentilerinin istikrarsızlaşma riski taşıdığı durumlarda daha hızlı ilerlemeli. Daha da önemlisi, politika yapıcılar ücret-fiyat sarmallarının ortaya çıkmasını önlemeli.” değerlendirmesine yer verildi.
Avro Bölgesi’nde mart ayında yıllık enflasyon Rusya-Ukrayna savaşı ve enerji fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 7,4’e çıkarak kayıtlardaki en yüksek seviyeye ulaşmıştı.
IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda Avro Bölgesi’ne yönelik büyüme beklentisini 2022 için yüzde 3,9’dan yüzde 2,8’e düşürürken, 2023 için yüzde 2,5’ten yüzde 2,3’e çekmişti.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, varlık alım programının yılın üçüncü çeyreğinin başlarında sonlandırılması ve yıl sonundan önce faiz oranlarının artırılmasına dair güçlü bir ihtimal olduğunu belirtti.
Lagarde, ABD’nin CNBC kanalında verdiği röportajda para politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Rusya-Ukrayna savaşının dünyadaki tüm ekonomiler üzerinde etkisi olduğunu belirten Lagarde, coğrafi yakınlık nedeniyle bunun Avrupa’da biraz daha fazla olduğunu kaydetti.
Lagarde, ticaret, emtialar ve güven olmak üzere üç alanda darbe aldıklarına işaret ederek, bunların büyümeyi düşüreceğini ve enflasyon üzerinde bir etkisinin olacağını aktardı.
Varlık alım programının yılın üçüncü çeyreğinin başlarında bitmesinin muhtemel olduğunu vurgulayan Lagarde, “Durum şu anda öngörüldüğü gibi devam ederse, yıl sonundan önce oranların artırılacağı yönünde güçlü bir olasılık var.” dedi. Lagarde, faiz artışının ne kadar ve kaç kez olacağının verilere bağlı olacağının altını çizdi.
ECB, geçen hafta yüksek enflasyona rağmen piyasa beklentileri doğrultusunda faiz oranlarında değişikliğe gitmemiş ve varlık alımlarını üçüncü çeyrekte sona erdirme planını doğrulamıştı. Avro Bölgesi’nde enflasyon geçen ay yüzde 7,4 ile ECB’nin yüzde 2’lik hedefinin neredeyse dört katına ulaşmıştı.
Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, bu yıl enflasyonun yüksek olacağını, artık enflasyonun yüksek olduğu döneme girdiklerini belirtti.
Le Maire, BFMTV kanalında enflasyona ilişkin açıklamalarda bulundu. Enerji krizi nedeniyle bu yıl enflasyonun yüksek olacağını ifade eden Le Maire, 2023’te enflasyonun giderek düşeceğini düşündüğünü söyledi. Le Maire, “Açık olmak gerekir, artık enflasyonun yüksek olduğu döneme giriyoruz.” dedi.
Önceden enflasyonun yüzde 1’de olduğunu ancak gelecek on yıllarda bu oranın yapısal sorunlar nedeniyle yükseleceğini ifade eden Le Maire, enerji fiyatlarının yükseldiğini, artık işçilik maliyetinin son derece düşük olduğu bir ülkenin olmadığını kaydetti.
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Bloomberg kanalına verdiği röportajda, ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ABD Merkez Bankasının (Fed) enflasyon konusunda endişeli olduğunu belirten Yellen, Fed’in bunu kontrol altına almak için parasal desteği kaldıracağını ve “yumuşak bir iniş” elde etmek için çalışacağını söyledi.
Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde uygulamaya konulan ticaret tarifelerinin kaldırılması halinde enflasyonun yaklaşık 1,3 puan azalacağını öngören Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsünün (PIIE) çalışmasının sorulması üzerine Yellen, enflasyonu düşürmek için ellerinden gelen her şeyi yapmak istediklerini vurguladı.
Yellen, “Çin ile ilgili ticaret stratejimizi dikkatle yeniden inceliyoruz. Bence düşünmeye değer. Enflasyonu ele almak için elimizden geleni yapmak istiyoruz ve bazı arzu edilen etkiler olacaktır. Baktığımız bir şey.” dedi. Hazine Bakanı Yellen, CNBC’ye verdiği röportajda ise ABD ekonomisinin son derece dirençli olduğunu düşündüğünü söyledi.
Enflasyonun zirve yapmış olabileceğini belirten Yellen, “Ukrayna’ya yönelik haksız saldırının yarattığı şokların enflasyonist baskıları uzatacağını düşünüyorum. Görünüm belirsiz. Bildiğiniz gibi Fed enflasyonu aşağı çekmek için adımlar atıyor ama sanırım bir süre daha yüksek enflasyona katlanmak zorunda kalacağız.” diye konuştu.
ABD’de enflasyon martta yüzde 8,5 ile Aralık 1981’den bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye ulaşmıştı.