Vitaminler vücut için çok gerekli olan organik bileşiklerdir. Biz de bu noktadan yola çıktık. Sizler için B12 vitamini hakkında bilinmesi gerekenlerden bazılarını derledik. Gelin, yakından göz atalım!
Vitaminler vücut hücrelerinin yenilenmesi, büyüyüp gelişmesi ve enerji üretebilmesi için oldukça gereklidir. Peki, B12 vitamini hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir? İşte sizler için derlediğimiz 3 tanesi…
B12 vitamini nedir?
B12 suda çözünebilen bir vitamindir. Az miktarda da olsa vücutta depolanır. Sağlıklı bir insanın karaciğerinde yaklaşık 2 mg ve diğer vücut bölgelerinde 2 mg olmak üzere toplamda 4 mg kadar vardır.
Depolanma miktarı düşük olduğu için günlük olarak alınması önerilen vitamini hayvansal kaynaklı gıdalardan almak mümkündür. Bunun yanı sıra insan vücudunda kalın ve ince bağırsakta az da olsa sentezlenir. Ayrıca yüksek ısıya maruz kalırsa fonksiyonunu yitirir.
B12 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir?
B12 vitamini eksikliği birçok sağlık sorununa yol açar. Örneğin kansızlığa neden olur. Kansızlığa bağlı olarak da çarpıntı, çabuk yorulma, halsizlik gibi sorunlar ortaya çıkar. Dilde kızarıklık, yanma hissi, ağız içi yaralar ve bacaklarda gece kasılmaları da belirtiler arasındadır.
Üstelik yaşlılarda hafıza kaybı, unutkanlık gibi sorunlarla kendini gösterir. Genellikle 65 yaş üstü bireylerde ise depresyona yol açtığı bilinenler arasındadır. Ayrıca bazı durumlarda saç dökülmesine de yol açar.
B12 vitamini nelerde vardır?
B12 vitamini karaciğer, dalak gibi sakatatlarda ve midye, istiridye, karides gibi kabuklu deniz ürünlerinde bulunur. Ayrıca alabalık, ringa, uskumru, ton balığında ve süt, yoğurt, peynirde vardır. Yumurta ise bulunduğu en zengin kaynaklar arasındadır.
Yetersizlik durumunda B12 açısından zengin gıdaların tüketilmesi önemlidir. Üstelik sadece hayvansal kaynaklı besinlerde bulunduğunun da tekrar altını çizmek gerekir. Yetersiz ve dengesiz beslenmemekte de fayda var.