Bitcoin 10.000 Doların Altına İner mi?

0
Prof. Dr. Orhan Yılmaz

Bu yazı, bir yatırım tavsiyesi değildir. Aksine bu yazı “Bitcoin/kripto para dünyasına girmemeniz, uzak durmanız içindir.

Bilindiği gibi “Bitcoin”, Satoshi Nakamoto takma isimli birisi (veya ekibi) tarafından 2009 yılı başında oluşturulan, ilk merkezi olmayan kripto para birimidir. 

O tarihten beri bitcoin benzeri birçok farklı kripto para birimi üretilmiştir. Günümüzde kripto paraların sayısı, en kötü tahminle bile 11.000’inin üzerindedir.

Bitcoin, 2011’de 2 ayda yüzde 2.970 (yaklaşık 30 misli) yükselip, daha sonra 5 ayda yüzde 93 düştü. 

2013’te ise 4 ayda yüzde 1669 (yaklaşık 17 misli) yükselip, sonraki 3 ayda yüzde 95 değer kaybetti. 

2017-2018 yıllarında ise önce yüzde 1965 (yaklaşık 20 misli) kazandırdı, sonra yüzde 84 kaybettirdi.

Benzer şekilde Kasım 2021’de 68.790 doları görerek yeni bir rekor geldi. Peşinden bir düşüş trendine girdi ve halen bugün (dün), yazımı hazırladığım sıralarda 15.700 dolarlar seviyesinden dalgalı bir seyir izliyordu.

Eğer “Bundan sonra ne olur/olabilir?” diye merak edenler olabilir.

Epey bir zamandır kripto para dünyasındayım, oynuyorum.

Şöyle bir istatistik hesaplama yapıyorum. 2011, 2013 ve 2018’deki 3 büyük düşüşte, bitcoinin fiyatı ortalama % 91 (93+95+84=272/3)düşmüş.  

Bu ortalama üzerinden bitcoinin 6.200’lü dolarları göreceğini varsayabiliriz. 

Buradan yola çıkarak, bitcoin en iyimser tahminle (% 84 düşüşle) 11.000 dolara, en kötümser tahminle (% 95 düşüşle) 3.440 dolara kadar düşebilir.

Bitcoin borsasında profesyonel olarak oynayan birçok oyuncu/yorumcunun tespitleri de bu yöndedir. 

ABD’de seyreden yüksek enflasyon ve durgunluk (resesyon) tehlikesi, FTX gibi piyasanın en büyük 2. borsa şirketinin iflası, bugün (dün) açıklandığı gibi kripto para bankası Genesis’in iflas edebileceği söylentileri bu düşüşü etkileyen ilave faktörlerdir.

Bu düşüşü, diğer olumsuz bazı gelişmeler de tetikleyecektir.

Kripto borsa dünyasında oynayan, oynamayı düşünenler varsa, ben yine uyarılarımı yapmak istiyorum. Vebal benden gitsin.

Kripto paraların oynandığı yer bir borsadır. “Borsa nedir?” sorusunun kısa ve özlü cevabı (çok özür dileyerek) “Borsa, kim kime k.rsa” şeklindedir.

Lütfen;

1. Tarla, ev, arsa, bilezik, tüketici kredisi parası ile kripto borsasına girmeyin.

2. Kripto borsasında koin alacaksanız, “Kaybetmeyi göze alacağınız, kaybettiğinizde ruh sağlığınızı bozmayacağınız parayla” kripto para piyasasına girin.

3. Koin alırken, onun bunun tavsiyesi ile koin almayın. Destek ve direnç noktaları, göstergeler (İndikatörler) ve teknik analiz gibi 3 önemli ana konuyu iyice öğrenin. Böylece alacağınız koini kendiniz belirleyin. 

4. Elinizdeki paranın tümü ile koin almayın. Sepet yapın. Sepete döviz, altın, gümüş gibi enstrümanları da dâhil edin.

5. Kripto borsasında sadece tek koin almayın. Sepet yapın. Aynı miktar ile gelecekte artacağını öngördüğünüz sağlam birkaç koini birden alın.

6. Aldığınız bu birkaç koinin hepsini tek borsa şirketinden almayın. Sepet yapın.  Hepsini farklı farklı borsa şirketlerinden alın. Şirketin birisi iflas ederse (en son FTX de olduğu gibi), diğer koinleriniz kurtulsun.

Önceki İçerikİyilik ve Kötülüğün Evrensel Karakteri 
Sonraki İçerikSokrates ve Ziya Gökalp
1962, Etimesgut doğumlu. Tokat’ın Zile İlçesi’nden Atatürkçü, milliyetçi, zooteknist, SP seveni, Alevî dostu, evcil hayvanların fahri avukatı, feminist ve motosikletçi bir köylü çocuğudur. 1984 yılında Ankara Ziraat F., Zootekni B.’nü bitirdi. 1997'de Birleşik Krallık, U. of Aberdeen’de yüksek lisans, 2007'de Ankara Ü., Fen Bil. Enst. (Zootekni B.)’nde doktora çalışmasını tamamladı. Mesleği ziraat dışında, Çerkez Kültürü ve Alevilik gibi sosyal alanlarda da amatörce akademik çalışmalar yapmaktadır. Kitap okumak ve motosiklet kullanmak özel ilgi alanlarıdır. “Hayvanları sevmeyen, insanları da sevmez” görüşünü savunan, hararetli bir hayvan sever ve hayvan hakları savunucusudur.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz