Bugün Pesah… Kutlu Olsun…

2
Latest posts by Sinan Eskicioğlu (see all)

Ramazan’ın başlamasını ‘Dünya Su Günü’ ile bütünleştirerek yazmıştım. 

Su çok önemli ve daha da önemli olacak. 

Bu yüzden oruçlarını tutan Müslümanların ‘Su’nun önemine vurgu yapmalarını özellikle bu yıl daha fazla bekledim. 

Çünkü kuraklık tehlikesi başladı. 

Ramazan’ın başlaması İslam’a inanan Müslümanlar için huzur ve bereket ayı olduğu için çok önemli. 

Hristiyan vatandaşlarımız da Paskalyayı kutlayacaklar. Önümüzdeki Cuma ve Pazartesi günleri onlar için önemli. 

İbrahimi dinlerin ilki Yahudilik. 

Yahudi vatandaşlarımız da bugün itibariyle Pesah’la buluştular.

Pesahın kelime manası üzerinden atlamak anlamında. 

Fısıh ve Hamursuz Bayramı da denir. 

Pesahın anlam içeriği de Mısır’daki esaretten kurtuluş. 

Mısır’a Yahudilerin gelmesi yaşanan kıtlık ve Yusuf’a yakın olmak içindi. Yusuf Mısırlılar için önemliydi ama onun vefatından sonra başa geçen Firavun Yahudilerden rahatsız olmaya başladı. 

Bakın; Bene-Yisrael halkı bizden kalabalık ve güçlü hale geldi. Gelin onlardan daha akıllı davranalım ki (daha da) çoğalmasın ve olur da bir savaş çıkarsa o da düşmanımıza katılıp bize karşı savaşarak, (bizi) ülkeden sürmesin’ dedi.(İkinci Kitap-Şemot 1:9–10)

İsrailoğulları için Mısır’da zor günler başlamış oldu. 

En zor işlerde çalıştırıldılar, işkence ve zulme maruz kaldılar ve en sonunda sayılarının azalması için her doğan çocuğun öldürülmesi emredildi. 

Her doğan Yahudi çocuk öldürülüyordu. 

Bir tanesi mucizevi şekilde hayatta kalmayı başardı. Bunu sağlayan da Firavun’un kızı Bitya’ydı. Bu çocuğu Nil nehrinde bulmuştu. Ve ona sudan çıkarılmış anlamına gelen Musa ismini koydu. 

Mısır’da Yahudilere yapılan eziyetlere karşılık on bela Mısır halkının başına geldi. 

Bu on belada Yahudiler zarar görmemişlerdi. 

Rabb, Musa’ya Mısır’dan çıkma zamanının geldiğini bildirmişti ve aynı zaman aralığında Firavun da Musa’yı çağırarak Mısır’dan çıkmalarını söyledi. 

Musa’nın önderliğinde Yahudiler Mısır’dan çıkmaya başladılar. Evlerinde açtıkları hamurlar mayalanacak kadar bile vakit olmadığı için apar topar ülkeyi terk ettiler. Bu yüzden de bu bayrama ‘hamursuz’ bayramı adı verilir. 

Musa ve Yahudiler Mısır’dan çıktıktan sonra Firavun onları askerleriyle takip edip öldürmek istedi. Musa ve Yahudiler askerlerle Nil nehri arasında kaldıklarında Rabb, Musa’ya asasını suya vurmasını söyledi. Musa da asasıyla suya vurunca hepimizin bildiği o mucize gerçekleşti ve su ikiye ayrıldı ve Yahudiler açılan suyun arasından geçtiler. 

Firavun ve askerleri de kapanan suyun altında kalarak öldüler. 

Mısır’dan çıkış işte bu bakımdan çok önemli. 

Müslümanlar için Musa, Yahudiler için Moşe ile birlikte Yahudiler Firavun’un zulmünden kurtulmuşlardı.

Binlerce yıldır Yahudiler bu olayı Pesah’la hatırlarlar. 

O günleri unutmamak adına hamursuz ekmekler (Matza) yapılır ve o zamanki acının hatırlanması için maror yenir. 

Pesah bir bakıma hayattır.

Hani acısı tatlısıyla diye söyleriz ya, aynı öyle Pesah da bu şekilde acı ve tatlının, olumsuz ve olumlunun, üzüntü ve mutluluğun buluşmasıdır. 

Hamursuz ekmekler ve marorla, acılar hatırlanır ve unutulmaması tembihlenir. 

Hayim denerek içilen şaraplarla da geleceğe dair umutla bakılır. 

Pesah yani Hamursuz Bayramı coğrafi olarak farklılıklar olsa da 7 ile 10 gün arası kutlanır. 


Bu kutlamalar farklılık arz etse de amaç bellidir. 

Unutmamak, 

Hatırlamak, 

Hazırlıklı olmak, 

Şimdi ve gelecek adına mutlu olmak. 

Hag Pesah Sameah

Sevgi ve Bilgiyle kalın 

Önceki İçerikHalkının mutluluğunu, refah ve barış içinde yaşamasını isteyen küreselleşme ve uluslararası dayanışmayı savunan devlet Adamı kimdir ?
Sonraki İçerikSeçime doğru: Tayyip Erdoğan’ın en büyük başarısı, muhalefetin siyasi kalıpları kırmasını sağlamaktır
Sinan Eskicioğlu kimdir? 1974 İzmir’de dünyaya geldi. Agah Efendi İlkokulu’nda eğitim hayatına başladı. İzmir İmam Hatip Lisesi’ni bitirdikten sonra ÖSYM sınavlarında Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni kazandı. Kelam dalında ‘Allah’ın iradesi ve Nedensellik Problemi’ isimli bitirme teziyle, gecikmeli olarak 2000 yılında üniversiteden mezun oldu. 28 Şubat sürecinin etkisiyle İlahiyat fakültesi mezunlarının öğretmen yapılmaması yüzünden 2002 yılına kadar ticaretle ilgilendi. 2002 yılında D.E.Ü. İlahiyat Fakültesi’nde Din Felsefesi dalında yüksek lisansa başladı. Aynı yıl yüksek lisans programını yarıda bırakıp Almanya’ya gitti. Almanya’da Diyanet’e bağlı çeşitli camilerde eğitmenlik ve öğretmenlik yaptı. Duisburg-Essen Üniversitesi Sosyal işler ve yöneticilik bölümünde eğitim aldı. 2007-2011 yılları arasında IGMG (Avrupa Milli Görüş)’de Düsseldorf Bölgesi Eğitim Merkezi müdürlüğü ve bölge eğitmeni olarak çalıştı. 2011-2013 yılları arasında Osnabrück Üniversitesi Protestan Mezhebi bölümünde eğitimine devam etti. 2016 yılından itibaren Ocak Medya gazetesinde köşe yazarlığı yapmaktadır. 2020 yılında gazetenin genel yayın yönetmenliğini üstlenen yazar Almanca, İngilizce bilmektedir. şimdiye kadar yayınlanmış olan yedi kitabı vardır. Yok Edin İnsanın İnsana Kulluğunu- Kişiselleştirilmiş İslam, Zeytin Ağacı (Roman), Katar istanbul, Müslüman Kardeşlerden Ak Parti’ye İslamcılık., Tarihteki Dindar Zalimler. İbn Sina, İbn Haldun

2 YORUMLAR

  1. Umarım bir gün İsrail devletinin Filistinlilere yaptığı zulmü, Mescidi Aksa baskınını da yazarsınız. Ya da benim gözümden kaçtı…

  2. Mescid-i Aksa’ya “Pesah Bayramı” baskını:
    İsrail güçlerinin bu gece Mescid-i Aksa’ya yönelik baskınlarının ardından, sabah saatlerinde bir grup fanatik Yahudi yerleşimci Mescid-i Aksa’nın avlusuna girdi.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz