Çevre ve bütçe dostu alışkanlıklar

0

Günlük alışkanlıklarımıza ufak dokunuşlarla hem gittikçe kirlenmekte ve sömürülmekte olan çevremizi hem de bu ekonomik şartlarda bütçemizi – ve kimi zaman da sağlığımızı koruyabiliriz:

Elektrikli cihazlarınız stand-by süresince, tahmin ettiğinizden daha fazla elektrik harcarlar.

Elektronik cihazlar

Bilgisayarınızi, kahve makinenizi ve diğer cihazlarınızı kullanmadığınızda mutlaka kapatın. Bir çok elektronik eşya ‘stand-by’ modunda da yüklü miktarda elektrik harcamakta. Ayrıca bilgisayarda çalışırken uzun bir mola vereceğinizde monitörü de kapatmayı unutmayın. Tatile çıktğınızda da muhakkak tüm cihazlarınızı, buna şofben de dahil, kontrol edin ve fişlerini çekin. Elektrik kullanımını azaltmanız hem faturanıza yansıyacak hem de üretiminde çevreye verdiği zararı bir nebze engellemiş olacaksnız.

Yemek yaparken kapağını kapatmayı unutmayın.

Yemek pişirme

Yemek pişirirken veya ısıtırken kapak kullanmadığınızda, yemeğin pişme süresi de artacağı için, dört kat daha fazla enerji harcamış olursunuz. Ayrıca kullandığınız tencere ya da tava boyutuna uygun ocağı kullanmanız da enerjiyi doğru oranda harcamanız anlamına gelir ve gereksiz ısı kaybını önlemiş olursunuz. Su kaynatmak istediğinizde kettle daha tasarruflu ve hızlı bir yöntemdir.

Plastik artık mikro boyutta kanımıza karıştı.

Kanımıza karışan (mikro)plastik

Doğada 500 yılda yok olan ve bu sürede doğada ve denizlerde onarılmaz hasarlara yol açan plastik çöplerin azaltılması artık zaruri; çünkü artık kanımıza da karışmış durumda. Plastik atığı azaltmak isteyenler, ör. alışveriş yaparken bez torba ya da file çanta kullanabilir, marketlerdeki plastik kaplı gıdalar yerine pazardan alışveriş yapabilir, plastik bazlı polyester içeren kıyafetler yerine pamuk vb tekstil ürünleri kullanabilir. Henüz sağlığımız için nasıl bir tehdit oluşturduğu bütünüyle bilinmese de, kısırlık, alerji vb. rahatsızlıklara yol açtığı kuvvetle tahmin ediliyor. Geçtiğimiz ay yayınlanan bir makalede, araştırmaya katılan 22 kişiden 17’sinin kanında mikroplastik bulunduğu açıklandı. Bu konuyla ilgilenenler ayrıca 2011 yılında yapılmış ‘plastic planet‘ isimli belgeselden de yararlanabilir.

Upcycling örneği – Kaykaydan yapılan enstrüman

Geri dönüşüm / yeniden dönüşüm (recycling – upcycling)

zlıca tüketildiği bir zamanda genel olarak kullandığımız eşyaları olabildiğince uzun ömürlü kullanmaya özen göstermek, tüketim alışkanlığımızı da şekillendirir. Örneğin ikinci el eşya ve kıyafet kullanımı Avrupa ülkerinde epey yaygın. Bu da üretim talebini azaltarak hem bütçenizi hem de çevreyi koruyacak bir tüketim alışkanlığı geliştirmenizde yardımcı olacaktır. Ucuz fiyatlara alınan kıyafetlerin ömürlerinin hem çok kısa olduğu, hem de üretim koşullarında emeği geçen çalışanların nasıl sömürüldükleri artık bir sır değil. Örneğin plastik atıkların geri dönüşümle (recycling) üretim zinicirine yeniden kazandırılmasının yanında yeniden dönüşüm (upcycling) de çöplerden oluşturulan yeni ürünler üretmek ve atıkları azaltma yöntemidir. Eski yağ tenekesinin ömrüne çiçek saksısı olarak devam etmesi ya da eski futbol toplarının artık abajur olarak değişimi upcycling için örnek gösterilebilir.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz