Cinsiyet eşitsizliği sorunlarının ne kadar farkındayız?

0
Rabia Güner

Cinsiyet eşitsizliği ve iklim krizi günümüzün en acil sorunlarından ikisi… Toplumsal cinsiyet, sosyal eşitlik ve iklim değişikliği arasındaki kritik bağlantıları daha iyi anlayıp, çözümler için harekete geçmenin zamanı geldi!

Kadınların liderlik ve karar alma süreçlerindeki temsilini artırmaktan, bakım işi ve üretken kaynakları yeniden dağıtmaya kadar, toplumsal cinsiyet eşitliği ve sürdürülebilir bir geleceğe doğru ilerleme, hemen harekete geçmekle başlar. Peki, neler yapılmalı?

Kadın, küçük işletme sahiplerini güçlendirin

Son on yılda, gelişmekte olan ülkelerde gıda güvenliğindeki iyileşmenin yüzde 55’i, kadınların güçlendirilmesini teşvik eden programlar tarafından yönlendirildi. Gıda ve Tarım Örgütü, kadın çiftçilerin üretken kaynaklara eşit erişimi olsaydı, çiftlik verimlerinin yüzde 20 ila 30 oranında artacağını tahmin ediyor. Bu, 100 ila 150 milyon insanın aç kalmasını engelleyecek kadar yiyecek sağlayabilir ve küresel açlığı yüzde 12 ila 17 oranında azaltabilir.

Kadın küçük çiftlik sahiplerinin (10 hektara veya kabaca 25 dönüme kadar olan tarım alanlarını yöneten küçük ölçekli çiftçiler) üretim kapasitesinin arttırılması da sürdürülebilir tarım uygulamalarının desteklenmesine yardımcı olur. Dünyadaki gıdanın yüzde 75’i yalnızca 12 bitki ve 5 hayvan türünden geliyor. Bu da küresel gıda sistemini değişen iklim modelleri ve aşırı hava olayları gibi çevresel şoklara karşı son derece savunmasız hale getiriyor. Daha çeşitli ve iklime dayanıklı ürünlere güvenme eğiliminde olan küçük çiftçiler, mevcut tarımsal üretim modeline sürdürülebilir bir alternatif oluşturuyor.

Bakıma yatırım yapın

Küresel ekonomi, esas olarak kadınlar tarafından yürütülen ücretsiz ve düşük ücretli bakım çalışmalarına bağlıdır. Ancak COVID-19 salgını sırasında her zamankinden daha fazla gördüğümüz temel doğasına rağmen, bu eser değerine göre değerlendirilmiyor. Daha ziyade, bakım işi (çevre gibi), maliyet veya sonuç olmaksızın kullanılabilecek sınırsız bir meta olarak ele alınır.

Bunun yerine, hükümetler bakım işini kolektif bir mal gibi ele almalı, mevcudiyetini artırmalı ve bunu yapanlara yeterli desteği sağlamalıdır. Bu, bakım hizmetlerinin genişletilmesine yatırım yapmayı ve ücretsiz bakıcılara verilen desteği artırmayı içerir. Ücretli aile izni ve esnek çalışma düzenlemeleri yoluyla ücretsiz bakım işini desteklemede özel sektörün de bir rolü vardır. Bakım işine yatırım yapmak, yalnızca öneminin kabul edilmesi değil, aynı zamanda karbon emisyonlarını artırmadan istihdam yaratmanın ve ekonomik büyümeyi teşvik etmenin bir yoludur. Bakım, doğası gereği sürdürülebilir bir ekonomik sektördür. Kaynakları tüketmek yerine, insan yeteneklerini sürdürmeye ve güçlendirmeye yardımcı olur.

Kadınların liderliğini destekleyin

Hem ulusal hem de topluluk düzeyinde, kadınların temsili ve liderliği daha iyi çevresel sonuçlar sağlıyor gibi görünmektedir. Parlamentoda kadın yüzdesinin daha yüksek olduğu ülkeler, daha katı iklim değişikliği politikaları benimseme eğilimindedir ve bu da daha düşük emisyonlara neden olur. Yerel düzeyde, kadınların doğal kaynakların yönetimine katılımı, daha adil ve kapsayıcı kaynak yönetimine ve daha iyi koruma sonuçlarına yol açar. Topluluk iklim programları kadınları tamamen kapsadığında, kaynakların kullanımında daha etkili ve verimli olma eğilimindedirler.

Genel olarak, kadınların karar verme süreçlerinde ailelerini ve topluluklarını dikkate almaları daha olasıdır. Bu, etkili iklim eylemi için bütüncül çözümler üretmede oldukça önemlidir. Özellikle yerli kadınlar, herhangi bir karar alma sürecinde seslerini vazgeçilmez kılan tarım, koruma ve doğal kaynak yönetimi hakkında benzersiz bilgilere sahiptir.

Kadın kuruluşlarına fon sağlayın

Güçlü sivil toplum örgütleri, güçlü devlet ve kurumsal aktörler için kritik bir denge unsurudur. Kendi deneyimlerini ve ihtiyaçlarını en iyi anlayanların seslerini karar alma süreçlerine getiriyorlar ve hükümetlerin hizmet etmeleri gereken insanlara karşı hesap verebilir olmalarına yardımcı oluyorlar. Her ikisi de insanların ve gezegenin refahına öncelik veren iklim eyleminin anahtarı…

Kadın örgütleriyle hükümetin işbirliği, iklim politikalarının kadınların ve kız çocuklarının özel ihtiyaçlarını karşılamasını ve bu politikaların etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamaya yardımcı olabilir. Korunmasız topluluklarda, kadın örgütleri genellikle resmi olmayan bir güvenlik ağı görevi görerek devlet hizmetlerindeki boşlukları doldurur ve acil durum desteği sağlamaya yardımcı olur. Bu tür topluluk ağlarını güçlendirmek, yerel düzeyde iklim direnci oluşturmanın çok önemli bir yoludur.

Kadın sağlığını koruyun

Kanıtlar, iklime bağlı olumsuz sağlık sonuçlarının yükünü kadınların çekeceğini gösteriyor. Genel olarak, kısmen kaynaklara ve hizmetlere sınırlı erişimleri nedeniyle, kadınların afetlerde ölme olasılığı daha yüksektir. Araştırmalar ayrıca iklim değişikliğinin cinsel ve üreme sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olacağını gösteriyor. Daha yüksek sıcaklıklar, olumsuz gebelik ve doğum sonuçlarıyla bağlantılı olan sıtma, dang humması ve zika virüsü gibi hastalıkların yayılmasını artırıyor ve aşırı ısının kendisi de hastalığı artırıyor gibi görünüyor; ölü doğum sıklığı… Diğer krizler ve afetlerde olduğu gibi, iklim değişikliği de toplumsal cinsiyete dayalı şiddete karşı savunmasızlığı artırıyor.

Aynı zamanda iklim felaketleri, toplumsal cinsiyete dayalı şiddetten kurtulanları desteklemek için genellikle kadın sağlığı hizmetlerinden kaynakları çeker. İklim değişikliği kötüleştikçe, kadınların sağlıklı ve güvende kalmasına yardımcı olmak için bu hizmetlerin güçlendirilmesi ve genişletilmesi kritik önem taşıyor.

Bazı ülkelerde iklim değişikliği artık hem ulusal hem de yerel düzeyde siyasi kaygıların merkezinde yer alıyor. Ancak yönetimi toplu bir yanıt gerektiriyor. İklim müdahale eylemlerinin tasarımına ve uygulanmasına kadınları ve kızları dahil etmek, iklim adaptasyonu, hafifletme ve sürdürülebilir kalkınma ve cinsiyet eşitliğine yönelik çözümlerin ele alınmasının anahtarıdır.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz