- Hayatınızı daha kaliteli yaşamanız için öneriler! - 27 Mart 2023
- Aşkınızın hiç bitmemesi için yapmanız gerekenler! - 27 Mart 2023
- Harika kirpiklere sahip olmanız için yapmanız gerekenler! - 25 Mart 2023
Duyarsızlaşma bozukluğu kişinin kendi benliğine yabancılaşması durumudur. Kişi gerçek olmadığını dahi düşünebilir. Biz de bu noktadan yola çıktık. Sizler için duyarsızlaşma bozukluğun bazı işaretlerini derledik. Gelin, yakından göz atalım!
Gündelik yaşamda rastlanılan sorunlar ve yaşam mücadelesi insanları hem bedenen hem de ruhen etkiliyor. Duyarsızlaşma bozukluğu da bunlardan biri. Kişi bu rahatsızlıkta kendisi ile olan bağını yitiriyor. Bu yüzden de kendini dışarıdan izliyormuş gibi ya da rüyadaymış gibi hislere kapılabiliyor. Peki, bu psikolojik rahatsızlığın belirtileri nelerdir?
Gerçek olmadığını hissetmek

Gerçek olmadığını hissetmek, duyarsızlaşma bozukluğunun en kötü belirtilerinden biridir. Kişi bu rahatsızlıkta gerçekte var olmadığını düşünür. Bu da son derece tehlikeli bir durumdur. Bu yüzden en kısa zamanda psikolojik destek alınması gerekir.
Çünkü bu durum benlik duygusunda azalmaya yol açar. Kişi hiç var olmadığını düşündüğü için zamanla kimliği ya da varlığı silikleşiyormuş gibi hissetmeye başlar. Son derece sancılı süreçler olduğunu tahmin etmek zor değil!
Zaman algısının bozulması

Bu rahatsızlıkta kişi yalnızca kendi benliğine yabancılaşmakla kalmaz. Bunun yanı sıra zaman algılarında ve bağlarında da kopmalar yaşar. Bu yüzden çok zor süreçler geçiren bireylerin, hafıza problemleri yaşaması da kaçınılmaz olacaktır. Kişi yaşadığı şeyleri hatırlamakta zorlanır.
Bu hatırlama sıkıntısı sadece kendi yaşadığı olaylarla ilgili de değildir. Düşündüğü ya da hissettiği şeyleri de unutabilir. Hatta yaşadığı şeyleri yaşarken dahi ne yaşadığının tam olarak bilincinde olmayabilir.
Kendini dışarıdan izliyormuş gibi hissetmek

Duyarsızlaşma bozukluğu yaşayan kişi kendini dışarıdan izliyormuş gibidir. Bunun yanı sıra ona yaşamı bir rüyadaymış gibi gelir. Zaman ve mekan algısında kırılmalar yaşanır.
Kişinin yaşadığı diğer belirtilerin varlığı da acilen bir psikolojik destek alması gerektiğine işaret eder. En sağlıklısı bir uzmanla görüşmektir.