Eğitim sistemi geleceği inşa eder 

0

Güncel eğitim sistemimiz öğrencilere ne kazandırıyor?

Eğitim sistemi öğretmen, eğitim birliğini oluşturan uygulama kılavuzu, başarı değerlendirmesi, öğrenim kazancından oluşur. Eğitim sistemi yap-boz oluşturulmaz! 

Çocuklar geleceğin yapı taşlarıdır. Binlerce yılda oluşan kültürümüzü yaşamalılar. Bu dönem çocuklarımızın sistemi sorgulamadan itaat eden bireyler olmasını, dünyayı değiştirmeye kalkmadan bilgili robotlar olmasına yol açıyor. Japonya’da çocuklar aile eğitiminden sonra başladıkları anaokulunda bile kendi işlerini kendileri yapmayı öğreniyor ve öğle yemeklerini kendileri tezgâhtan alıp masalarına getiriyorlar. Eğitimin son saati ise temizlik. İş bölümüne göre son saatlerini okulu temizleyerek ve kullandıkları materyalleri yerine düzenli olarak koyarak geçiriyorlar. Eğitimleri, lise son sınıfa kadar sürüyor. Biz bu felsefeye hazır mıyız? 

Hangimiz çocuğunun okulu temizlemesinden gurur duyarız?

Bir Fransız okulunda 4. sınıf sonunda Fransa eğitim kampına gitme programı vardı ve sonra kaldırıldı. Kampa katılan çocuklar ebeveynlerine, kampta odaları temizlediklerini, dönüşümlü tuvalet temizliği yaptıklarını ve hatta sıcağın altında üzüm hasadı yaptıklarını söylemişler. Bunun üzerine ebeveynler okul yöneticilerine, sularını bile kendilerinin getirdikleri çocuklarını nasıl bu şekilde çalıştırdıkları konusunda serzenişte bulunmuşlar. Ekonomik göçler okulların boşalmasına kapı açıyor ve öğrenciler bir anda farklı kültürü tanımak ve uyum sağlamakta güçlük çekiyor.

Konuya başka bir bakış açısıyla değinirsek;

Aslında sadece 10 yıl feda edilmesi gerekiyordu. Biz ne yaptık… 

Ülke olarak dış yatırımcıların gelmesini ve fabrikalar kurmasını istedik… Böylece dev şirketlerin global markaların taşeronu olup çıktık… Yani metrolar otobanlar köprüler yollar gerekliydi fakat bunlar 2. Plânda olmalıydı… Artı ülkemizin insanı kredi çektirilip araba ve ev sahibi olmaya alıştırıldı. Bu da müteahhitler ve bankalara yaramış oldu… Üretmedik çalıştık ve bize verileni tükettik aslında… Kısa vadede ve basit düşündük her şeyi. Eğitimin uzandığı o kadar konu var ki bu yüzden mutlaka eğitime önem vermek zorundayız… okullarımızda ailelerde o kadar sıkıntı var ki.. Çoğu aileler geçim sıkıntısını çocuğuna yansıtmakta ve çocuklar eğitimden ziyade psikolojik baskı altında kalmaktadırlar… Ayrıca Türkiye’ de eğitim sistemi hep aynı hep ezber ve müfredat ta aynı.. 

Bu sistemin değişmesi gerekir çok çok önemlidir…

Kültür öğretimi nasıl olacak? 

Çocuk eğitimi 3 yaşında başlamalı. Tabii ki bu standart sözün yanına şunu da eklemeli, “Eğitime ihtiyacı olan sadece çocuklar değil ebeveynlerde katılmalı.”  Çünkü ailenin gelecek parçası çocukları kadar onu geleceğe hazırlayacak olan ebeveynlerde geleceğin yol göstericileridir. Ebeveynlerin yaşam zorlukları çocuklarında gelişimini etkileyecektir. Gelecek neslimiz çaresizliğin içine düşmemeli. Bunun için sanal dünya modeli değil gerçek dünyada çocuklar özenti yaşamadan gerçek hayatı hep birlikte yaşamalılar.

Erich From‘un dediği gibi; çocukların kendi yeteneklerinin bilincine vardırmaktır. Son 10 yılda ülkemizde yapılan en büyük hata; Ülke alt yapısını iyileştirmek adına harcanan milyarca TL bunların her biri büyük bir gereklilik olabilir. Fakat bir ülkenin kendisine yapacağı hele ki gelişmekte olan ülkelerde ise en büyük yatırım eğitim olmalıydı… Eğitim bir ülkeyi hem ekonomik olarak hem de yönetimsel olarak geliştirir. Yani eğitimin gücü sayesinde koca bir ülkeyi 10 yılda hatta daha uzun bir süre zarfı için kalkındırabilirsiniz… 

Çünkü eğitim yatırımdır. 

Çocuklarımız servettir… 

Ülkenin geleceği onlara bağlıdır…

Bu çabalar hayata geçebilecek mi?

Bu çabalar ailelerin içinde, mutlu aileler, ailelerin birliği, vahşi kapitalist rekabetlerin yıkıcılığından kurtulmak aileyi ayakta tutacaktır. Toplumcu birliktelik hem ailelerin mutluluğunu hem de çocukların bencilliğini engelleyecektir. Hani çok bilinen atasözlerimiz vardı; “BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR – BİR ELİN NESİ VAR İKİ ELİN SESİ VAR” Binlerce yılda oluşan sözleri artık kapitalist sistemde ezdirmeyelim.

Kız Erkek fark etmez. Kızlar erkeklerle birlikte güzel geleceği kuracaklar.

Konuya yine bir başka açısıyla değinirsek;

Mesela okula yeni başlamış bir çocuk düşünün.. Bu çocuğun 10 yıl boyunca en iyi eğitim aldığına ve sonrasında teknoloji üzerine üniversite öğrenimi gördüğünü düşünelim… Ardından bu kişi girişimciliğiyle bir şeyler icat edecek ve kendisine edindiği sermayeyle bir şirket kuracaktır. Ve bu şirket parlak fikirli kişi sayesinde büyüdükçe büyüyecek hem ülke ekonomisine bir değer kazandıracak hem de devletine vergi ödeyecektir… Bu çocukların binlercesini düşünürsek ülkemiz en iyi refah seviyesine yükselecektir…  

Neden olmasın…

Sen potansiyellerle doğdun…

İyilik ve güvenle doğdun…

İdeal ve hayallerle doğdun…

Yücelikle doğdun sen…

Kanatlarla doğdun…

Sen sürünmek için yaratılmadın öyleyse yapma!

Kanatların var…

Öyleyse onları kullanmayı öğren ve uç…

Ve insanların kanatları gayret ve azimdir…

Önceki İçerikAksaray Malaklısı Bir Irk Değildir. Köpek Dövüşçüleri Tarafından Melezlenmiş, Dövüş Köpeği Topluluğudur
Sonraki İçerikUmut Bir İlizyondur
1987 yılında Diyarbakır'da doğdu. Eğitimine aynı yerde başladı. 17 yıl muhasebe sektöründe çalıştı ve sekiz yıldır mali müşavir olarak çalışmakta. Aynı zamanda eğitmen olarak faaliyetini sürdürüyor. Yazarlığa ilk olarak Radikal Gazetesinin iki haftada bir yayınladığı Radikal iki dergisinde başladıktan sonra bağımsız olarak muhtelif gazetelerde ekonomi yazıları yazmaya devam ediyor. Ayrıca sosyal sorumluluk projelerinden biri olan ve gönüllü olarak insanlara iş arayan ve işveren ile iş arayanı buluşturan/ünlü ve tanınmış insanlarla motivasyon kariyer adı altında canlı yayın programlarını yaptığı iş kariyer ilanları sayfası ile instagramda da faaliyetlerini sürdürmektedir.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz