Erdoğan’dan 45 bin yeni öğretmen ataması müjdesi..

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 45 bin yeni öğretmen ataması yapacaklarını, atanacak öğretmenlerin öncelikli olarak depremin yaralarını sarmak için afet bölgelerinde görevlendirileceğini duyurdu.

Sosyal medya hesabından “bir müjdeyi paylaşmak istiyorum” ifadelerini kullanan Erdoğan, şunları kaydetti: “Eğitim sistemimizin kalitesini artırmak, eğitim kadromuzu daha da güçlendirmek için 45 bin yeni öğretmen ataması yapacağız. Atanacak öğretmenlerimizi öncelikli olarak depremin yaralarını sarmak için afet bölgelerinde görevlendireceğiz. Tüm öğretmenlerimize, ailelerine, öğrencilerimize ve eğitim camiamıza hayırlı olsun.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 45 bin yeni öğretmen ataması müjdesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Komisyonu ile AB Konseyi Dönem Başkanı İsveç’in, Türkiye ve Suriye’de depremlerden etkilenen bölgelere destek için düzenlediği “Uluslararası Bağışçılar Konferansı”na Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden canlı bağlantıyla katıldı.

Türkiye’nin 6 Şubat’ta, insanlık tarihinin en büyük tabii afetlerinden biriyle sarsıldığını hatırlatan Erdoğan, aynı bölgede 9 saat arayla meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki şiddetli depremin, 14 milyon vatandaşın yaşadığı 11 ilde çok ciddi yıkıma ve can kaybına yol açtığını belirtti.

Enkaz altında kalan 50 bin 96 insanın hayatını kaybettiğini, 115 bin vatandaşın ise yaralı kurtarıldığını aktaran Erdoğan, vefat edenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına ve Türk halkına sabır, yaralılara acil şifalar diledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, aralarında AB vatandaşlarının da olduğu, hayatını kaybeden 6 bin 807 yabancı ve Suriyeli için de başsağlığı dileklerini iletti.

Bilim insanlarının, yaşanan felaketi “dünya üzerinde, karada meydana gelen en şiddetli sarsıntı” olarak tanımladığına dikkati çeken Erdoğan, bir kısmı müstakil deprem büyüklüğüne ulaşan artçı sarsıntıların halen devam ettiğini söyledi.

Depremden etkilenen illerin bazılarının, son günlerde bir de aşırı yağış ve sel afetleriyle mücadele ettiğini kaydeden Erdoğan, “Olumsuz hava şatlarına rağmen enkaz kaldırma çalışmalarından depremzedelerimizin barınma, gıda ve diğer ihtiyaçlarının giderilmesine kadar gereken her türlü gayreti gösteriyoruz.” diye konuştu.

“Dayanışmayı asla unutmayacağız”

Devletin ilgili tüm kurumlarının yanı sıra belediyelerin, sivil toplum kuruluşlarının, gönüllülerin deprem bölgesinde canla başla çalıştığını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

“Hasar tespit çalışmalarımız tamamlanmak üzeredir. Deprem bölgesindeki 11 ilimizde yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı, yani artık kullanılamaz hale gelmiş bina sayısı 298 bine, buralardaki bağımsız bölüm sayısı ise 876 bine varıyor. İlk hesaplarımıza göre, depremin yol açtığı yıkımın maliyetinin yaklaşık 104 milyar doları bulacağı anlaşılıyor. Bu çapta bir afetle ekonomik durumu ne olursa olsun hiçbir ülkenin tek başına mücadele etmesi mümkün değildir. Yıllardır dünyanın dört bir yanındaki ihtiyaç sahiplerinin imdadına koşan Türkiye, depremin hemen sonrasında 90 ülkeden gelen 11 bin 320 personelin desteğini yanında buldu. Telefonla arayarak, mesaj göndererek veya bizzat ülkemize gelerek milletimizin acısını paylaşan dostlarımız, kardeşlerimiz oldu.

130’a yakın ülkeden yardımlar depremzedelerimize ulaştı. 36 sahra hastanesi, siz değerli dostlarımızın sayesinde kurularak yaralılarımızın tedavisine katkı sağladı. Her birinize, şahsım, ülkem ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Bu zor günlerde tüm dostlarımızın, kurumlarıyla, üye ve aday ülkeleriyle Avrupa Birliği’nin, Birleşmiş Milletler’in ve diğer uluslararası örgütlerin sergilediği dayanışmayı asla unutmayacağız.”

“Esas mücadelemiz şimdi başlıyor”

Bu konferansın, halklar arasındaki ilişkilerin ne kadar sağlam temellere dayandığını gösteren bir başka örnek olduğuna işaret eden Erdoğan, “Konferansta yapacağınız katkılar, depremin yaralarını sarma ve afetin izlerini ortadan kaldırma çabalarımızda bize yardımcı olacaktır çünkü esas mücadelemiz şimdi başlıyor. Depremde yıkılan tüm şehirlerimizi altyapısı, üstyapısı, işyerleri, tarihi ve kültürel değerleriyle yeniden inşa ve ihya edeceğiz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Hedefimiz, bir yıl içinde deprem bölgesinin tamamındaki konut ihtiyacını karşılayacak sayıda, kaliteli ve güvenli yapıyı inşa etmektir. İlk yıl 319 bin, toplamda ise 650 bin konutu insanlarımıza teslim etmeyi planlıyoruz. Yer tespiti yapılan, zemin ve etüt çalışmaları biten bölgelerde temelleri atıp konut inşaatlarına hemen başladık. Bir taraftan bunları yaparken eş zamanlı olarak çadır kent, konteyner kent ve prefabrik yapıların kurulumuna aralıksız devam ediyoruz. İnşallah iki ay içinde 108 bin konteyner kurarak, yarım milyon insanımızı bu alanlara yerleştireceğiz.”

Erdoğan, Türk milletinin dayanışmanın gücüne, paylaşmanın bereketine inanan bir millet olduğunu, tarih boyunca hiçbir ayrım yapmadan, kimsenin inancına, kökenine, diline bakmadan, dara düşen herkesin yardımına koştuğunu hatırlattı.

“Tüm insanlara kapımızı ve gönlümüzü açtık”

Son olarak, koronavirüs salgını döneminde, Türkiye’den talepte bulunan 160 ülke ile 12 uluslararası kuruluşa tıbbi yardım ve teçhizat gönderdiklerini anımsatan Erdoğan, şunları kaydetti:

“Suriye’den Ukrayna’ya kadar, çatışma bölgelerinden göç etmek zorunda kalan tüm insanlara kapımızı ve gönlümüzü açtık. Halihazırda 3,5 milyonu Suriyeli olmak üzere, 4 milyonu aşkın sığınmacıya ev sahipliği yapıyoruz. Bugün de ülkemizde asrın felaketinin yaralarını sararken, depremden etkilenen Suriye halkıyla dayanışma içerisindeyiz. Üçüncü tarafların ve başka ülkelerin, Suriye’deki depremzedelere yönelik karadan ve havadan insani yardım malzemesi intikallerinde gereken kolaylığı gösteriyoruz. Bu tutumumuzu bundan sonra da sürdüreceğiz. Gece-gündüz demeden milletimiz için yardım toplayan, ekipleriyle arama-kurtarma mücadelemize destek veren, bu zor günlerimizde yanımızda olan siz dostlarımıza teşekkür ediyorum. Konferansın, ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

AB Komisyonu deprem sonrası yeniden yapılanma için Türkiye'yi 1 milyar avro ile destekleyecek

AB Komisyonu ve AB Dönem Başkanı İsveç’in, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden Türkiye ve Suriye’de etkilenenler için düzenlediği Uluslararası Bağışçılar Konferansı Belçika’nın başkenti Brüksel’de başladı.

Konferansa İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği ve Dış Ticaret Bakanı Johan Forssell ile başkanlık eden AB Komisyonunun komşuluk ve genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi, açılışta yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin ve Suriye halkının bu zor zamanlarda sarsılmaz dayanışma ve desteğimize güvenebileceğini bilmesini istiyoruz. Geçen ay meydana gelen deprem felaketlerinin ardından erken kurtarma ve yeniden yapılanma çalışmalarında size yardımcı olacağız.” ifadelerini kullandı.

Varhelyi, “AB Komisyonu yardım etmek için elinden gelen her şeyi yapmaya hazır. Türkiye’nin bu bölgelerinin normal hayata dönebilmesi için yeni evler, okullar, hastaneler, kritik altyapının inşasına katılmaya hazırız.” dedi.

Forssell de “Felaketin baş gösterdiği bu dönemde, uluslararası toplumun bir araya gelmesi ve birlik göstermesi çok önemli. Bu, etkilenenler için önemli olduğu kadar çok taraflı sistem için de önemli.” diye konuştu.

Türkiye’yi 1 milyar avro ile destekleme sözü

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen de açılış konuşmasında, “Bu, feci bir kayıp hikayesi ve Türkiye halkı, Suriye halkı ve dünyanın dört bir yanındaki dostlarınız arasındaki kahramanca bir dayanışma hikayesidir.” değerlendirmesini yaptı.

AB’nin depremin akabinde Sivil Koruma Mekanizması’nı etkinleştirdiğini anımsatan von der Leyen, AB ülkelerinin arama kurtarma çalışmalarına yaptığı katkılardan örnekler vererek dayanışma mesajı verdi.

Von der Leyen, “Tüm dünya Türkiye’ye ve Suriye halkına destek için seferber oldu çünkü bu stratejinin ölçeği o kadar büyük ki; hiçbir ülke veya kurum tek başına, bizim birlikte yaptığımızın yakınından bile geçemez.” diye konuştu.

“AB Komisyonu deprem sonrası yeniden yapılanma için Türkiye’yi 1 milyar avro ile destekleyecek.” ifadesini kullanan von der Leyen, Suriye’ye de insani yardım ve erken toparlanma için 108 milyon avroluk bir paket daha taahhüt ettiklerini bildirdi.

AB Dönem Başkanı İsveç’ten 45 milyon avro

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson da 42 gün önce Kahramanmaraş merkezli depremle Türkiye ve Suriye’de milyonlarca kişinin hayatının birkaç saniyede değiştiğini hatırlattı.

“Depremden etkilenen bölge Belçika ve Hollanda’nın toplamı kadar” diyen Kristersson, hayatın yeniden normale dönmesi için tüm bölgenin yeniden inşa edilmesi gerektiğini ifade etti.

Kristersson, depremin ekonomik etkisinin tam olarak hesaplanamadığını ancak çok büyük olduğunu belirterek AB ve uluslararası toplumun dayanışmayla çok büyük fark yaratabileceğini söyledi.

“Acıları dindiremeyiz, canları geri getiremeyiz ama dayanışmamızı gösterebiliriz.” ifadesini kullanan Kristersson, insani yardım ve yeniden inşaya destek için İsveç olarak 500 milyon İsveç kronu (45 milyon avro) destek taahhüdünde bulunduklarını açıkladı.

Kristersson, “Türkiye ve Suriye halkıyla dayanışma bugün sözlerden eyleme geçmeli. Bu yüzden bugün hepinizi buraya davet ettik.” diye konuştu.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz