Et Kuyruğu Seçimlere Etki Eder mi? 

1
Latest posts by Sinan Eskicioğlu (see all)

Almanya’da yaşadığım için 14 Mayıs’ta yapılacak seçimler beni doğrudan ilgilendirmiyor. 

İşin gerçeği bu. 

Ama Türkiye’ye gidip geldiğim, basın dünyasında olduğum ve ülkemizin içinde bulunduğu durum açısından yakından ilgilendiriyor. 

Almanya’da yaşayarak Türkiye’de yapılacak olan seçimlere de gereğinden fazla ilgi göstererek hayat memat meselesi gibi sunanları da biraz garip karşılıyorum. 

Hani hatırlar mısınız sosyal medyada bir video vardı. 

Yaşlı bir adam ‘açım’ diyordu ve karşısındaki türbanlı ve dini bütün genç bir kadın da ona ‘ne açlığı amca bak cafeler, mekanlar dolu’ diyordu ve ardından da ekliyordu. 
‘Ben yaşadığım ülke olan Almanya’dan sana örnekler versem….’ 

Türkiye’deki insanlar çok sabırlılar vesselam. 

Orada o an o genç kadını öyle rezil etmek gerekirdi ki… 

Almanya’da yaşayıp Türkiye ile ilgili ahkam kesenler, seçimlerle ilgili yorumlarla tarafını belli edenler ve hatta böyle ulu orta Türkiye’de yaşayan insanları aşağılayanlar Türkiye insanının sabrı sayesinde dayak falan yemeden Almanya’ya dönebiliyorlar Allahtan. 

İşte Almanya’da yaşayan bu insanlar Euro’nun değerli olmasından dolayı böyle gezip gezip geliyorlar. 

Almanya’da dana bonfile 450 TL ama Türkiye’de 600 TL. 

İnsanlar gerçekten maddi açıdan çok zorluk çekiyorlar. 

Çok zorluk çekiyorlar ama Almancı şımarıklığına da sabırlı davranıyorlar. 

Belki bir gün bu konuya da değinirim çünkü çok önemli. 

‘Almancı Şımarıklığı’ 

Erzurum’da kar vardı. 

Neredeyse her yer bembeyaz ve dereceler de eksi 5’i gösteriyordu. 

Kış gününün bu soğuk ve karlı gününde insanlar biraz olsun ucuz et alabilmek için kuyruğa girmişler ve kar yağarken beklemeye de devam ediyorlardı. 

Kıymetli, duayen gazeteci Derya Sazak sosyal medya hesabından paylaşınca konuyu biraz daha araştırdım ve içler acısı durumu gördüm. 

Erzurum hayvancılığın ve besiciliğin neredeyse merkezi denebilecek bir ilimiz. Böyle bir ilde etin daha ucuz olması beklenir öyle değil mi? 
Ama ucuz değil ve insanlar o soğukta kuyruğa girerek ucuz et almak istiyorlar.

Eskiden yağ kuyruğu vardı deniyor, evet şimdi sadece yağ kuyruğu yok ‘ucuz et’‘ucuz kıyma’‘ucuz ekmek’ ve diğerleri. 

Almanya’dan Türkiye’ye gezmeye giden Almancılar sanırım bu kuyruğu görseler ‘Bakın insanlarda para var, satın alabiliyorlar ve kuyruk oluşmuş, işte bolluk’ derler. 

Anca o kadar. 

Anlamazlar da. 

Neden biliyor musunuz? 
Çünkü et ve kıyma Türkiye’dekinden çok daha ucuz. 

Daha da ilginç bir bilgi vereyim. 

İngiltere’de Satılan Sosisler. Tarih ve Fiyat

Erzurum’da ‘ucuz et ve kıyma’ kuyruğunda bekleyen bu insanlar sabırla beklerlerken. 

Erzurum’un yaylalarında ve otlaklarında yetişen hayvanlardan elde edilen etlerden yapılmış sosisler kilogramı 1,95 yani 47 TL’ye İngiltere’de satılıyor. 

Hem de ürünlerin üzerinde ‘Erzurum / Turkey’ etiketiyle. 

Erzurumlu vatandaşlarımız orada soğukta karda, kışta beklemeye devam etsinler. 
İngiltere’de insanlar Erzurum’un etlerinin tadını çıkarıyorlar. 

Bu ucuz et kuyruğu seçimlere nasıl etki eder bilemem. Belki de hiç etki etmez ve halkımız ‘daha da zamlansın’ derler. Bu da zihin ve tercih meselesidir. 

Dünya Bankası zaten açıkladı. Dünyada en yüksek gıda enflasyonu olarak Türkiye 5. Sırada. 

Şahlanma dönemiyle zirveleri zorlayacağız. 

Sevgi ve Bilgiyle kalın

Önceki İçerikBir Varmış İki de Varmış
Sonraki İçerikSeçime doğru: Cumhur İttifakı gibi Millet İttifakı da seçim sonrasında kalıcılık kazanabilir mi?
Sinan Eskicioğlu kimdir? 1974 İzmir’de dünyaya geldi. Agah Efendi İlkokulu’nda eğitim hayatına başladı. İzmir İmam Hatip Lisesi’ni bitirdikten sonra ÖSYM sınavlarında Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni kazandı. Kelam dalında ‘Allah’ın iradesi ve Nedensellik Problemi’ isimli bitirme teziyle, gecikmeli olarak 2000 yılında üniversiteden mezun oldu. 28 Şubat sürecinin etkisiyle İlahiyat fakültesi mezunlarının öğretmen yapılmaması yüzünden 2002 yılına kadar ticaretle ilgilendi. 2002 yılında D.E.Ü. İlahiyat Fakültesi’nde Din Felsefesi dalında yüksek lisansa başladı. Aynı yıl yüksek lisans programını yarıda bırakıp Almanya’ya gitti. Almanya’da Diyanet’e bağlı çeşitli camilerde eğitmenlik ve öğretmenlik yaptı. Duisburg-Essen Üniversitesi Sosyal işler ve yöneticilik bölümünde eğitim aldı. 2007-2011 yılları arasında IGMG (Avrupa Milli Görüş)’de Düsseldorf Bölgesi Eğitim Merkezi müdürlüğü ve bölge eğitmeni olarak çalıştı. 2011-2013 yılları arasında Osnabrück Üniversitesi Protestan Mezhebi bölümünde eğitimine devam etti. 2016 yılından itibaren Ocak Medya gazetesinde köşe yazarlığı yapmaktadır. 2020 yılında gazetenin genel yayın yönetmenliğini üstlenen yazar Almanca, İngilizce bilmektedir. şimdiye kadar yayınlanmış olan yedi kitabı vardır. Yok Edin İnsanın İnsana Kulluğunu- Kişiselleştirilmiş İslam, Zeytin Ağacı (Roman), Katar istanbul, Müslüman Kardeşlerden Ak Parti’ye İslamcılık., Tarihteki Dindar Zalimler. İbn Sina, İbn Haldun

1 Yorum

  1. Bazen öyle ilginç durumla karşılaşıyoruz ki, bir ürün üretildiği bölgede veya İl’de başka illere göre daha pahalı satılıyor. Bir ilin nesi meşhursa o ilde daha pahalı dışarı çıkınca ne hikmetse az da olsa daha ucuz oluyor.
    Fakat bu sosis meselesinde de mesafe uzadıkça fiyat da mesafeye göre düşüş düşüyor. Bu duruma çok da şaşırmamak gerekir. Ne de olsa cafeler mekanlar dolu.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz