ETSO Başkanı Yücelik: Kurumsallık şirketlerden önce devletten başlamalı

0
Latest posts by Emrullah Bayrak (see all)

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, kurumsallığın şirketlerden önce devletten başlaması gerektiğini belirterek “Yukarıdan kurumsallık başlarsa toplumda ona göre hareket eder. ‘Lütfü benim adamım’ diye bakan yapılmamalıdır. Önce bu insanın işi yapıp yapamayacağına, o liyakate sahip olup olmamasına bakılmalıdır.” dedi.

Kurumsal yönetim anlayışının ülkede tanınması, gelişmesi ve en iyi uygulamalarıyla hayata geçirilmesi amacıyla 2003 yılından beri faaliyetlerini yürüten Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği’nin (TKYD), Dünya Gazetesi iş birliği ile gerçekleştirdiği “Anadolu Panelleri Serisi”nin sekizincisi Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Panele Erzurum’da faaliyet gösteren firmaların temsilcileri de katıldı.

“Adillik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sorumluluk ilkeleri üzerine inşa edilen kurumsal yönetim anlayışının, etki ettiği tüm alanlarda yol gösterici olma misyonuyla hareket ediyoruz.” diyen TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, şöyle devam etti:

“Erzurum ekonomisinin bel kemiğini oluşturan hayvancılığın yanı sıra, turizm başta olmak üzere arıcılık ve tarım faaliyetleri de oldukça gelişmiştir. Nüfusun yüzde 80’i tarım ve hayvancılık ile uğraşmaktadır. İkinci geçim kaynağı olan turizm ve buna bağlı sektörlerin desteklenmesi ekonomik gelişme için oldukça elzemdir.

Gelinen noktada ülkenin her şehrinde olduğu gibi Erzurum için de teknoloji, yeşil ekonomi, inovasyon, çağın gerekleri ile donanmış insan kaynağı ve veri üzerine inşa edilmiş yeni, yaratıcı, uygulanabilir stratejilere ve büyüme modellerine ihtiyaç var.

Dünyada ve ülkemizde yaşanan son gelişmeler kurumsal yönetim kavramının ülkelerin ve kurumların rekabetçiliğini devam ettirebilmeleri için ne derece önemli bir araç olduğunu açık bir şekilde ortaya koymuştur. Dünya muazzam bir değişim sürecinin içerisinden geçmektedir. Karşı karşıya olduğumuz problemler hiç olmadığı kadar karmaşık riskler içermektedir. Dünya kapsamlı bir şekilde yeni bir ekonomik ve siyasal dengeye evrilmektedir. Bu değişim sürecini alışagelmiş olduğumuz büyüme modelleri ile geçiştirebilmemiz mümkün olmayacaktır.”

Türkiye’de yönetim sisteminin tartışıldığını hatırlatan Saka, konunun yanlış tartışıldığını belirterek “Meseleye ‘Adillik’, ‘Şeffaflık’, ‘Hesap Verebilirlik’ ve ‘Sorumluluk’ ilkelerinden yaklaşmak gerekiyor. Cumhurbaşkanlığı Sistemi veya Parlamenter Sistem’in hangisi bu dört ilkeye dayanıyor diye tartışmak lazım. Ama biz şekli tartışıyoruz. Buda bizi doğruya götürmüyor.” şeklinde konuştu.

Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, insanların sistemin dışında çevresine de güvenmediğini ifade ederek bu durumun kurumsallaşmayı zorlaştırdığını kaydetti.

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik ise ekonomisi güçlü, toplum yapısı sağlam, dünyaya öncülük eden ülkelerin vasıflarının başında topyekün kalitenin geldiğine dikkat çekti.

“Günümüz şartlarında rekabetteki üstünlüğünü koruyarak, paydaşları için değer oluşturmak isteyen işletmelerin iyi bir kurumsal yönetim kültürüne ve uygulamalarına sahip olması gerekir.” diyen Yücelik, şunları söyledi: “Son yıllarda özellikle kurumsal şirketlerin ortaya koyduğu ilkeler; iş mükemmelliği, insana yatırım, sürdürülebilirlik, karlı büyüme, inovasyon, dijitalizasyon ve nakit yönetimi başlıklarındaki stratejileri ve diğer karar alma süreçleri yönetim kurullarının performanslarını değerlendirmemiz açısından önemli göstergelerdir.

Kurumsal dönüşüm ilkesi veya felsefesi, her şirketin olmazsa olmaz kağıda döktüğü ama bir türlü benimseyemediği ya da uygulayamadığı bir husustur. Kurumsal dönüşüm her şeyden önce kurumsal hafıza oluşturabilmekten geçer. Kurumsal yönetime önem veren işletmelerin yönetim kurullarının da kendilerinden beklenen görevleri yerine getirebilmek için uygun şekilde yapılandırılması ve işler durumda bulundurulması çok önemlidir.”

Erzurum başta olmak üzere bölgede kurumsallaşmanın zorluklarından da bahseden Yücelik, şunları ifade etti: “Bölgemizde profesyonelliğe inanılmıyor. Aile şirketi yaşamıyor. Bunun en büyük nedeni aile içi ilişkiler. Hanım, oğlan, kız, kaynana işe karışıp ‘o, onu aldı; bu, bunu aldı’ deyip sermayeyi parçalıyor, küçültüyorlar. İnsanlar, ilk darbeyi yakınından yiyor. Şirketlere aileyi, akrabayı, yakını sokmamak lazım. Şeffaflık, oto kontrol çok önemli.

Kurumsallık şirketlerden önce devletten başlamalı. Yukarıdan kurumsallık başlarsa toplumda ona göre hareket eder. ‘Lütfü benim adamım’ diye bakan yapılmamalıdır. Önce bu insanın işi yapıp yapamayacağına, o liyakate sahip olup olmamasına bakılmalıdır.

Devlette, şirketlerde ve ailede kurumsallaşma olmalıdır. Çalışan insanın da kurumsallaşmaya en başta hazır olması lazım. Ehliyet, liyakat, kurumsallık ön plana çıkarılmalıdır. Bu durum şu an kurumlarda bile yok. Ülkeyi refaha kavuşturacaksak buna kafa yorulmalıdır. Mesele parti meselesi değil ülke meselesidir. Bugün ABD sistemini kurmuş. O nedenle kimin gelip gittiğinin bir önemi yok. Her şeyden önce bilgiye ihtiyaç var. Tecrübeden faydalanmak lazım.”

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz