Güvenlik soruşturması sebebiyle mesleğe başlatılmayanları Sağlık Bakanı Koca’ya sordu..

0

HDP Kocaeli Milletvekili ve Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, güvenlik soruşturması sebebiyle mesleğe başlatılmayan, Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sonrası atanmayan doktorların sorunlarını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sordu.

“Hükümet ilk önce zorunlu olarak devlette çalışacaksın deyip kanun çıkarıyor sonra da sözde güvenlik soruşturmasını bahane edip senin atamanı yapmayacağım diplomanla evde otur diyor!” diyen Gergerlioğlu, şunları dile getirdi:

“Olağanüstü Hal ilanıyla başlayan zulümle üniversite sınavında binde birlik dilime girip başarı gösteren Tıp Fakültesi öğrencileri büyük bir mağduriyet yaşamaktadır. 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununa göre: ‘Devlet hizmeti yükümlülüğü kapsamındaki personel, bu görevlerini tamamlamadan mesleklerini icra edemezler.’ Bu öğrencilerimiz mezun olduklarında 3359 Sayılı Kanun çerçevesinde doktor olmak için müracaat ettiklerinde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 48. Maddesi 1. Fıkrasının A bendinde belirtilen sözde güvenlik soruşturması sonrası atama şartlarının sağlanamadığı gibi güncel gerçeklikten uzak ve bence tamamen siyasi bir kararla daha başlamadan işlerinden aşlarından edilmektedir.

Yine KHK yine zulüm bu sefer ki adı 676 Sayılı KHK

Zulmün aracı haline gelmiş Kanun Hükmünde Kararnamelerden (KHK) 676 Sayılı KHK nin 8. Maddesi ile gelen bu zulümle doktorluk mesleğine gönül vermiş pırıl pırıl gençlerimiz mağdur edilmiştir. Haklarında bir soruşturma olmayan, kesinleşmiş mahkeme kararı olmayan hatta aralarında emniyetin bile önünden geçmemiş gençler sözde güvenlik soruşturmaları ile biat etmeye zorlanmaktadır.

Güvenlik soruşturmasında bakılanlar: Anne baba hangi legal siyasi partiden, sosyal medya ve ailede KHK lı var mı? Sosyal medyadan paylaşım, anne babaların legal muhalefet siyasi partilere üyelikleri, ailede KHK lı birilerinin olması vb hukuki olmayan gerekçelerle bu gençler mesleklerini yapamamaktadırlar. Bu insanların Türkiye iç hukuk yollarında burada olmazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde haklarını alacakları muhakkaktır. Ancak belirttiğim gibi burada dert sonuna kadar zulüm edebilmek bir gün bile olsa kendilerine biat etmeyenleri zor durumda bırakmaktır.

Ataması yapılmayan doktorlar kaçak yollarla merdiven altı çalışmaya zorlanıyor

Bana ulaşan bilgilere göre ataması yapılmayan bu sebeple de doktorluk mesleğine başlayamayan meslektaşlarım geceleri çok düşük paralar karşılığında kaçak yollarla hastanelerde nöbet tutmaktadırlar. İnsan hayatını kurtarmak üzerine kurulu, tarihin ilk zamanlarından beri insanlığa hizmet eden bu kadar güzide bir mesleğin siyasi hırslara kurban edilmesine izin vermeyeceğimizi kamuoyunun bilmesini isterim.

Yurttaş İletişim Formum Vasıtasıyla Bana İletilen Mağduriyetler:

Form Adresi:https://docs.google.com/forms/d/1lW7Jc3YbtC5CU3_Ie24P2Ggl8GzlUIXDWBoyiAXZMz8/edit

Mektup 1:

Erzincan’da ikamet ediyorum Doktorum.. Özel sektörde iş bulmakta çok zorlanıyorum.. Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen değişik sertifika proğramlarına katılıyorum, sınavlara girip başarılı oluyorum ancak sertifika alamıyorum.

1- Tıpta Uzmanlık Sınavına(TUS) girip başarılı olsam da kamuda istihdam edilemeyeceğim için eğitim alamayacağım tıpta uzmanlık kurulu sekreterliği tarafından Sağlık Bakanlığının talimatı olarak e mail şeklinde ifade edildi bu sebepten 1 eylül 2016 sonrası yılda 2 kez gerçekleştirilen hiç bir tıpta uzmanlık sınavına başvuru yapmadım..

2-16 Aralık 2017 iş yeri hekimliği sınavından 82 puan alarak başarılı oldum ancak halen sertifikamı alamadım dolayısıyla hiç bir yerde iş yeri hekimi olarak işe başlayamadım.

3- 27/28/29 Temmuz 2018 tarihinde hacamat kursuna katıldım.. Halen sertifikasını alamadım..

4-17.09.2018 tarihinde yapılacak olan Elazığ Fırat üniversitesinin düzenlediği hemodiyaliz eğitim proğramına kayıt yaptırdım ancak bugün Fırat üniversitesi iç hastalıkları ana bilim dalı sekreterliğinden arandım..”hocam ihraç bir hekim misiniz? Eğer öyleyseniz pazartesi boşuna gelmeyin bakanlık bizi aradı ve ihraç hekimleri eğitim proğramına dahil etmeyin dediler” diyerek 17 eylül deki proğram kaydımı iptal etti

Mektup 2:

Merhaba 2017 yılında ankara üniversitesi tıp fakültesinden mezun oldum aylarca güvenlik soruşturması bekledikten sonra sonucun olumsuz olduğu atama kriterlerini taşımadığımı yazan bir kağıt parçası tarafıma gönderildi.. Sağlık Bakanlığı hiç bir gerekçe sunmadan iki satırlık kopyala yapıştır şablon bir tebligat ile 400 üzerinde hekimin atamasını iptal etmiştir. Yasalara göre mecburi hizmetini tamamlamayan pratisyen tabip özel sektörde çalışamamaktadır.. Sağlık Bakanlığı başlarda olumsuz verdiği hekimleri zorunlu hizmetten muaf ederken.. Artık muafiyet de vermemekte ve özel sektörde çalışma şansımızıda elimizden almaktadır.. Bakanlığın mecbur ettiği hizmete bizi atamaması ve bu hizmeti tamamlamadığı için hekimleri özel sektörde çalıştırmaması büyük bir garabettir. Yüzlerce insan aylardır yıllardır hayalini kurup kazandıkları mesleklerini icraa edememekte askerlik sigorta geçim sıkıntısı gibi dertlerle baş başa bırakılmıştır. Hiç bir suretle bakanlıktan bilgi alamamaktayız,komik geçiştirme cevaplarla aylarımız yıllarımız harcanmakta.. Lütfen sesimizi en üst perdeden dile getirin bu hukuksuzluğun bir an önce son bulması dileği ile teşekkür ederim.

Mektup 3:

Sayın vekilim, İstanbul Tıp 14′ mezunuyum, Adli Tıp Kurumunda 1,5 yıllık asistan iken KHK ile haksız olarak ihraç edildim. Daha sonra tutuklanıp adli kontrolle bırakıldım. çıkınca iş yeri hekimliği yapmak istedim fakat kursuna gittiğim sınavını geçtiğim para verip hakederek aldığım işyeri hekimliği sertifikam pasif edilmiş. O yüzden çalışamıyorum. Gerekli yerlere defalarca dilekçe yazıp aradım. Fakat hiçbir gelişme yok. Asistanlığımdan oldum neyse de Allah aşkına en azından sertifikam aktif olsun da gidip iş bulayım. Yazık değil mi 21 yıllık emeğime. Bu konuda Yardımlarınızı bekliyorum.”

HDP Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu, konuyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya şu soruları yöneltti:

Eşleri veya başka yakınlarının ihraç olmaları sebebiyle Tıpta Uzmanlık Sınavını kazanmış ama ataması yapılmamış yurttaş sayısı kaçtır?

Masumiyet karinesi ve suçun şahsiliği ilkesi göz önüne alındığında kişilerin yakınlarına isnat edilen suçlardan dolayı cezalandırılması Hukuk Devleti ilkesiyle çelişmemekte midir?

Güvenlik soruşturması olumsuz geldiği için ataması yapılmayan doktor sayısı kaçtır?

Bu mağduriyetlerin giderilmesi için Sağlık Bakanlığının yaptığı çalışmalar nelerdir?

Kanun Hükmünde Kararname ile işsiz kalan haklarında hiç soruşturma açılmayan, mahkemelerce haklarında beraat veya takipsizlik kararı verilen Sağlık Bakanlığı çalışanlarının tekrar işlerine dönmeleri konusunda Sağlık Bakanlığının çalışmaları var mıdır? Eğer çalışma varsa bu çalışmalar nelerdir?

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz