Herakles Lahdi, Antalya Müzesinde ziyarete açıldı..

0

Antalya’nın Aksu ilçesindeki Perge Antik Kenti’nden 1960’lı yıllarda kaçırılan ve 2010 yılında İsviçre’nin Cenevre Gümrüğünde ele geçirilerek yaklaşık 7 yıl sonra 14 Eylül’de Türkiye’ye getirilen Herakles Lahdi, Antalya Müzesinde ziyarete açıldı.

Düzenlenen törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, şunları söyledi: Herakles Lahidi Perge’deki tarihi alandan 1960’larda kaçırılarak yurt dışına götürüldü. Lahidi, binlerce, belki de daha fazla sayıda Türkiye topraklarından kaçırılmış eserlerden sadece birisi. Yıllardır bir hafiye gibi çalışarak Türkiye’den kaçırılan eserlerin peşinde koşuyoruz. Bugün Batılı birçok müzede sergilenen o eserlerin anında ilgili ülkesine geri gönderilmesi, çalındığı ya da alındığı yerlere geri döndürülmesi insanlığın bir gereğidir.

Ancak bunlar kolay olmuyor. Birleşmiş Milletler’in, UNESCO’nun 1970’te imzalamış olduğu ‘Kültürel Varlıkların Korunmasına İlişkin Anlaşma’ çerçevesinde çok yoğun uğraşlar sonucu gerçekleşiyor. Bugün itibariyle, 15 ülkeden 57’ye yakın tespit edilmiş eserle ilgili süreçler, yazışmalar devam ediyor. Bunların içerisinde, Louvre Müzesi’nde sergilenen eserlerde dâhil olmak üzere, peşinde olduğumuz eserler var. İnşallah bunları da alacağız. Gayret ediyoruz.

Yeni kapıları tıklayacağız ve yeniden güçlenmekte olan Türkiye turizminin 2014-2015’ler seviyesine, hatta daha ileriye gitmesine gayret sarf edeceğiz. Avrupa’daki dostlarımızın artan bu negatif kampanyalara rağmen Türkiye algısının olumsuz etkinlenmediğini görmek de sevindiricidir. Alman seçimleri dolayısıyla Almanya’da neredeyse her gün Türkiye aleyhine bir çuval laf söyleniyor ama buna rağmen Alman turistlerin Türkiye’yi ziyaret etmekten vazgeçmedikleri de ortadadır.

Sadece bugüne kadar İstanbul’a 680 bin Alman turist ziyarete gelmiştir. Dolayısıyla bu olumsuz algıların süratle giderilmeye çalışıldığını görüyoruz. Sadece Antalya için söylemek gerekirse, şimdiye kadar 8 milyon 300 bin civarında turist geldi. Rakamlar böyle giderse bu yıl 10 milyonu aşacağız inşallah. Türkiye’de de 30 milyonu aşacağız ve böylece turizmde yeniden toparlanmayı başarmış olacağız. Hedefimiz 50 milyon turist, 50 milyar dolar turizm geliridir. Bunun için doğal güzelliklerimiz olduğu kadar, kültürel zenginliğimiz, tarihi derinliğimiz de önemlidir.”

İadesi sağlanan eser sayısı 4 bin 311..

İsviçre’nin Cenevre Gümrüğünde 2010 yılında ele geçirilerek Türkiye (Perge) kökenli olduğu tespit edilen Herakles Lahdi’nin Cenevre Başsavcılığınca yürütülen soruşturma sonucunda Türkiye’ye iade edilmesine 2015 yılında karar verilmişti. Ancak karşı taraf konuyu üst mahkemeye taşımış ve iade kararına itiraz etmişti. Karşı tarafın temyiz başvurusunu geri çekmesiyle lahdin Türkiye’ye iadesinde bir engel kalmayarak karar kesinleşmişti. İsviçre yetkilileri ile yapılan anlaşma kapsamında lahd Cenevre Üniversitesinde 3 ay süreyle sergilendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca Herakles Lahdi ile beraber, 2017 yılında iadesi sağlanan eser sayısı 41’e, 2003 yılından itibaren ise 4 bin 311’e ulaşmıştı. Söz konusu lahit son yıllarda iadesi sağlanan en önemli eserlerden biri.

Yaklaşık 235 cm boyunda, 112 cm genişliğinde ve 3 ton ağırlığında olan lahit arkeoloji literatüründe ‘Torre Nove’ olarak adlandırılan tipte ‘Küçük Asya Lahit’ grubuna giriyor. Herakles’in 12 işinin üzerinde tasvir edildiği Herakles Lahdi milattan sonra 2’nci yüzyıla tarihlenen bir Roma Dönemi eseri.

Herakles mitolojide insanın doğaya karşı yenilmez oluşunu, kuvvet ve dayanıklılığı simgeler ve döneminin inanışına göre, lahidin sahibi, ölümünden sonra lahitte işlenen Herakles’in 12 görevi çerçevesinde tanrılara yakınlaşmayı amaçlar. Döneminin tipik özelliklerini göstermesi nedeniyle de önemli bir eser.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz