İlişkilerin temeli: Güven..

1
Rabia Güner

Bir ilişkide sevgi mi daha önemlidir, güven mi? Bu soruyu daha önce duymuş olabilirsiniz ya da düşünmüş… Yıllarca tartışıldı çünkü.

Öncelikle sevmediğimiz birisiyle birlikte olmayı tercih etmeyiz. Sevgi önemlidir evet ama sevdiğimiz halde güvenimiz kırılırsa olmaz. O zaman bir ilişkinin devamlılığı açısından güven son derece önemlidir. Bir ilişkide güvene çok ihtiyaç vardır. Eksikliği ilişkiyi yıpratacaktır.

Günümüzde ise durum biraz farklı… İlişkilere karşı tutum ve davranışlarımız öylesine değişti ki! Sadakat konusu tartışılmaya başlandı. Bir dizi bile yayında ”Sadakatsiz” diye. Artık sevgiden çok güven arıyoruz sanki. Sevebileceğimiz değil de güvenebileceğimiz biri… ”Seviyorum” derken mesela sana güveniyorum demek istiyoruz… Böylelikle sevmenin bir anlamı olacak gibi hissediyoruz.

Üstelik sevmenin azı ya da çoğu olabilirken; inanmanın ve güvenmenin olmuyor. İnanıyorum ya da inanmıyorum. Güveniyorum ya da güvenmiyorum. Yani birini az ya da çok sevebiliriz ama az güvenmek olur mu? ”Sana güveniyorum ama az” dediğimizde güveniyor olur muyuz?

Bu yüzden inanç ve güveni sarsacak her şey; bu iki duyguyu tamamen parçalar ve yok eder. Bu da ilişkinin bitişine yol açar. Çevremizdeki ilişkilere göz attığımızda da hep temel nedenlerin buna dayandığını görürüz. 3. bir kişi, şüphe, kuşku, yalan… Mecburiyetler bile bir yerde ilişkiye yeterince inanılmadığının işareti değil midir?

Bir ilişkiyi sevgi başlatsa da devam ettiren inanç ve güvendir!

Bir ilişkiyi aşk ve sevgi başlatır ama inanç ve güven olmazsa; ilişki ilerlemez ve biter ya da sağlam temelleri olmadan sürer… Sağlıklı bir ilişki için de bu duyguların korunması şarttır. ”Bir kereden bir şey olmaz” demeyelim. Olur! Bu duygular hassas duygulardır. Bir anlık, bir kerelik, bir miktarlık demez, yok olup gider. O yüzden güvenimizi ve inancımızı bunları gerçekten hak eden insanlara vermeli ve biz de karşımızdaki insana gereken güveni vermeliyiz. Bu duyguların aşınmasına asla izin vermemeliyiz.

Tüm bu noktalardan da anlaşılacağı üzere güven duygusu kazanmak son derece önemlidir. Güven olmazsa sağlıklı bir ilişki de olmaz.

”Güvenmiyorum görüntülü ara”

”Telefonunu ver”

”Bunu giyme”

”Şifreni ver”

”Konum at”

”O arkadaşınla görüşme”

Eğer bir ilişkiyi ciddi bir zemine oturtmak istiyorsak bunu güven sayesinde yapacağız. Yine de güven kelimesinin anlamını çok büyütmeyerek… Bunu takıntı haline getirebiliriz çünkü. Bu da sağlıklı değildir.

İlişkilerde güven nasıl sağlanır?

Tutarlı Olun

Aldığımız kararlarda tutarlı olmak karşımızdaki insanın bize güvenmesini sağlar. Davranışlarımızda tutarlı olmak da. ”Bir öylesin, bir böyle” ya da ”bir gün öylesin, bir gün böyle” denilen tiplerden olmamalıyız. Bu aynı zamanda bize duyulan saygıyı da azaltır.

Dürüst Olun

Yalan söylemek bir ilişkiyi en çok yaralayan şeylerden biridir. Üstelik biz söylemeden öğrenilmişse… Yalanın büyüğü, küçüğü ya da rengi olmaz. Yalan yalandır ve sonuçlarını her zaman hesap edebilmek imkansızdır. Bazen küçük bir yalan çok büyük sonuçları beraberinde getirebilir.

Kendinize Güvenmeyi Öğrenin

Özgüven sahibi insanlar genellikle daha güven verici algılanır. Kendinizden emin ve ne istediğini bilen biri…

Adaletli Davranın

Doğaya, hayvanlara, insanlara her şeye karşı adaletli davranalım. Bu karakterde birisinden daha güvenilir kim olabilir ki?

İletişim

”Hayvanlar koklaşa koklaşa, insanlar konuşa konuşa anlaşır” demişler… Konuşmaktan vazgeçmeyelim. Sorunları çözmenin yolu karşımızdakiyle konuşmaktan ve onu dinlemekten geçer.

https://www.yasantipsikoloji.com/iliskiler/iliskilerde-guven-duygusu-kazanmak

https://guncelbilinc.blogspot.com/2017/07/ikili-iliskilerde-guven-duygusu.html

https://www.kadinlarkulubu.com/haberler/iliskilerde-guven-nasil-saglanir.998/

1 Yorum

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz