İskenderun Devlet Hastanesi’nin depreme dayanıklı olmadığı raporla belirlenmiş..

0

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, İskenderun Devlet Hastanesi’nin depreme dayanıklı olmadığı raporla belirlendiği, hastane sitesinde de belirtildiği halde gerekli önlemlerin alınmaması sonucu yurttaşların hayatını kaybetmesini Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sordu.

“Konunun vahameti ve sorumlulukları düşünüldüğünde Sağlık Bakanı dahil yetkiler istifa edemeseler de görevlerinden affını istemeyi planlamakta mıdır?” diye soran Gergerlioğlu’nun Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesi şöyle:

        Kahramanmaraş merkezli deprem sırasında İskenderun Devlet Hastanesi Eski SSK binasının A bloğu da yerle bir oldu. İçerisinde Cerrahi Yoğun Bakım, Koroner Yoğun Bakım ve Dahili Yoğun Bakım ünitelerinin bulunduğu blokta onlarca hasta ile sağlık çalışanı enkaz altında kaldı. Depremin 7'nci gününde arama-kurtarma çalışmaları sürerken, enkaz altında kalanların yakınları umutla bekliyor. İskenderun merkezinde 1968 yılında yapılan A bloğun 1992 yılında çalışma kapasitesinin arttırıldığı öğrenildi. Hastanenin resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre; Hastane Tanıtım Sunumunda A Blok için 2012 yılında 'deprem dayanıklılık testi raporu olumsuz gelmiştir' yazdığı görüldü. Hemşire eşi Sevda Sertkol'un (42) hastane enkazında kaldığı belirten Nafi Sertkol (46), "Eşim deprem günü kalp damar cerrahisinde nöbetçi hemşireydi. Deprem olduğunda 3 çocuğumla evimden sağ salim çıktık. Eşime ulaşamadım. Hastaneye geldiğimizde hastanenin yıkıldığını gördük. Geldiğimizde hastaların aşağı düştüğünü gördük. Kendi imkanlarımızla yaralıları güvenli yere götürüp, tedavi ettirdik" dedi.

Bu bağlamda;

1- İskenderun Devlet Hastanesini yıkımında hayatını kaybeden kişi sayısı kaçtır?

2- İskenderun Devlet Hastanesi Eski SSK binasının A bloğu için 2012 yılında “deprem dayanıklılık testi raporu olumsuz gelmiştir” yazdığı iddiası doğru mudur?

3- Bu iddia doğru ise bu rapora rağmen neden bu bina kullanılmaya devam etmiştir? Konuyla ilgili sorumluluk kim ya da kimlerdedir? Konuyla ilgili bir soruşturma var mıdır? Soruşturma varsa akıbeti nedir?

4- Sağlık Bakanlığı eğer iddialar doğruysa bu şekilde bir sorumsuzluğa nasıl göz yummuştur?

5- Başka şehirlerde de kullanılamaz raporu olduğu halde halen hasta kabul edilen hastane binaları var mıdır? Eğer varsa bu binaların da İskenderun’daki bina gibi deprem sebebiyle yıkılması mı beklenmektedir?

6- Konunun vahameti ve sorumlulukları düşünüldüğünde Sağlık Bakanı dahil yetkiler istifa edemeseler de görevlerinden affını istemeyi planlamakta mıdır?

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz