- Kılıçdaroğlu: MİT onun emrinde, bizim gizli kapaklı görüşmemiz varsa çıksın açıklasın - 29 Nisan 2023
- Demir Grup Sivasspor 1 – 3 Fenerbahçe.. - 29 Nisan 2023
- Yurt dışına kayıtlı seçmenler oy vermeye başladı.. - 29 Nisan 2023
ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’in iç işlerine karıştıkları yönündeki iddiaları reddederek, “Müdahale etmiyoruz. Bu husustaki pozisyonumu biliyorlar. Amerika’nın pozisyonunu biliyorlar. Amerikan Yahudilerinin pozisyonunu biliyorlar.” dedi.
Biden, Kuzey Carolina eyaletindeki programı dönüşü uçağa binerken Durham’da ve indikten sonra da Beyaz Saray’da gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Yargı reformu tartışmaları nedeniyle protestolara sahne olan İsrail’in demokrasisi ile ilgili endişelenip endişelenmediği sorusuna Biden, “İsrail’in birçok güçlü destekçisi gibi ben de çok endişeliyim.” yanıtını verdi.
İsrail’in zor bir süreçten geçtiğini ve bunu halletmeleri gerektiği görüşünü paylaşan Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun yargı reformu düzenlemesinden vazgeçmesini umduğunu söyledi.
Biden, “Bu yolda devam edemezler. Bunu bir nevi netleştirdim.” diyerek, Netanyahu’nun gerçek bir uzlaşma sağlayacak şekilde hareket etmesini umduğunu kaydetti.
Netanyahu’yu Washington’a davet edip etmeyeceğine ilişkin soruyu Biden, “Hayır, yakın zamanda değil.” şeklinde yanıtladı. Biden, Netanyahu’yla telefonda konuşmadığını, ona ilgili mesajını ülkesinin İsrail’deki büyükelçisi yoluyla ilettiğini söyledi.
Biden, ABD’nin İsrail’in iç işlerine müdahil olduğuna ilişkin söylemlerle ilgili ise “Müdahale etmiyoruz. Bu husustaki pozisyonumu biliyorlar. Amerika’nın pozisyonunu biliyorlar. Amerikan Yahudilerinin pozisyonunu biliyorlar.” dedi.
“Rusya’nın Belarus planı endişe verici”
Rusya’nın Belarus’a taktik nükleer silah konuşlandırma planıyla ilgili ise Biden, “Bunu henüz yapmadılar.” dedi. Biden, “Bu onun (Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin) yaptığı tehlikeli türde bir konuşma ve endişe verici.” şeklinde konuştu.
Tennessee eyaletindeki özel bir okula yapılan ve 6 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili “Hristiyanların hedef alındığını düşünüyor musunuz?” sorusuna Biden, “Hiçbir fikrim yok.” yanıtını verdi.
Biden hayatını kaybedenlerin aileleriyle henüz görüşmediğini ancak bunun üzerinde çalıştıklarını söyledi. Diğer taraftan silahsızlanma çağrısını yineleyen Biden, saldırı silahlarına insanların sahip olmaması gerektiğini kaydetti.
Öte yandan, bankacılık kriziyle ilgili Biden, idare olarak atması gereken adımları attıklarını ve piyasaların da buna olumlu yanıt verdiğini ve durumu incelemeye devam ettiklerini aktardı.
Biden, Kuzey İrlanda’daki terör tehdidi seviyesinin “önemli”den, bir saldırının kuvvetle muhtemel olduğunu gösteren “ciddi”ye yükselmesinin bu ülkeye yapmayı planladığı ziyareti etkilemeyeceğini ifade etti. Başkan Biden ayrıca hortumun yıkıma uğrattığı Mississippi eyaletini ziyaret edeceğini bildirdi.

Eski İsrail Savunma Bakanı ve muhalefetteki Ulusal Birlik Partisi Başkanı Benny Gantz, ABD Başkanı Joe Biden’ın açıklamasında İsrail hükümetine uyarı mesajı olduğunu belirtti.
Gantz, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Biden’ın İsrail hükümetini eleştirisine ilişkin değerlendirme yaptı. Biden’ın açıklamalarını yorumlayan Gantz şunları kaydetti:
“ABD Başkanı Joe Biden İsrail hükümetine acil uyarı mesajı gönderdi. Bizim en önemli müttefikimiz ve en iyi dostumuz ABD ile ilişkileri yıkmak, stratejik bir saldırıdır. Netanyahu, durumu düzeltmek ve bu değerlerin temeli olan İsrail demokrasisini korumak için hızlı hareket etmek üzere yasal mevzuat konusunda müzakere ekiplerini yönlendirmeli.”
Gantz, Başbakan Binyamin Netanyahu’ya görevden aldığı Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın yeniden görevine iade edilmesi çağrısı yaptı.
ABD Başkanı Joe Biden, salı günü basına yaptığı açıklamada, İsrail bu yolda yürümeye devam etmesinin mümkün olmadığını ve bunun büyük endişe yarattığını dile getirdi. Biden ayrıca yakın vadede Netanyahu’yu Washington’a ziyaret için davet etmeyi düşünmediğini söyledi.
Netanyahu hükümetinin tartışmalı “yargı reformu”
İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak’ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran, yargının, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir yasa planladıklarını duyurmuştu.
İsrail’in en yüksek yargı mercisi olarak görev yapan Yüksek Mahkeme’nin, Meclisin çıkardığı kanunları bozma yetkisinin elinden alınması, iktidarın yargıç atamalarında söz sahibi olması gibi yargının yetkilerini azaltan bu adım İsrail kamuoyunda yoğun tartışmalara yol açmıştı.
İsrail Başsavcısı Gali Baharav-Miara, hükümetin yargı düzenlemesine karşı itirazlarını yazılı olarak iletmiş, kaygılarının “güçler ayrılığı, yargının bağımsızlığı ve bireysel hakların korunması”nın bozulması üzerinde toplandığını paylaşmıştı.
Başta Tel Aviv olmak üzere 2 ayı aşkın süredir ülke genelinde on binlerden yüzbinlere varan İsrailli hükümetin yargı düzenlemelerine karşı kitlesel protestolar düzenliyor.
İsrail polisinin son dönemde özellikle Tel Aviv’de “sivil itaatsizlik eylemleri” çağrısıyla düzenlenen kitlesel protestolara müdahelesinde sert yöntemlere başvurmaktan kaçınması, Ulusal Güvenlik Bakanı aşırı sağcı Itamara Ben-Gvir ve emniyet teşkilatı arasında gerilime yol açmıştı.
Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, hükümetin yargı düzenlemesinin ülkede yol açtığı durumun “çok tehlikeli ve endişe verici olduğunu” açıklamıştı. Netanyahu hükümeti muhalafeti müzakere çağrılarını yanıtsız bırakmakla suçlamış muhalefet liderleriyse iktidarın söz konusu düzenlemeye ilişkin yasal süreci durdurmadan müzakereleri reddettiklerini açıklamıştı.