- İzmir Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş: Sıra Dışı Bir Belediye Başkanı, Bir Halk Adamı - 16 Şubat 2023
- Veysi Dündar’ın Korona Söyleşileri – Mehmet Ali Güller: “ - 5 Eylül 2021
- Her derde deva ‘Tarçın’ - 18 Ekim 2020
Hemen her ülke eğitimde reform peşinde ve bunun için gözünü kuzeydeki ülkelere çevirmiş bulunuyor: Finlandiya’ya.. Danimarka’ya.. Norveç’e.. İsveç’e…
Bu ülkelerde çocuklara kreşten üniversiteye kadar verilen eğitim göz doldurucu.
Size İsveç’ten taze bir haberimiz var:
İsveç’te de pek çok başka ülkede olduğu gibi eğitim karma; erkek-kız öğrenciler aynı sınıfta eğitim görüyor.
Ancak, bir okul, Orebro kenditindeki Adolfsberg, 40 yıllık karma-eğitim modelini değiştirme yolunda bir adım attı. Noel tatili dönüşü, öğrenciler, cinsiyetlerine göre ayrı sınıflara ayrıldılar.
İsveç’te 1974 yılından beri bütün okullar karışık eğitim veriyor; geçen yıl İslâmi okulun kendi öğrencilerini cinsiyetlerine göre ayrı alanlarda beden eğitimi dersi almasına eğitim bakanlığı izin verince, ülkede bayağı gürültü kopmuştu.
Yerel Nerikes Alleande (NA) gazetesinin verdiği habere göre, öğretmenler ve yöneticiler eğitimde en önemli sorunun bazı öğrencilerin öteki cinsin önünde konuşma konusunda mahcubiyet yaşamaları olduğunu tespit etmişler.
Bunu üzerine altı haftalık bir deneme başlatmış Adolfsberg Okulu; bu altı hafta içerisinde çocukları ayrı sınıflarda okutmanın faydası olup olmayacağını görüp ona göre değerlendirme yapacaklar.
Okulun müdiresi Anneli Widestrand, NA gazetesine, ”Deneme fazla uzun sürmeyecek; öğrencilere ulaşıp ulaşamadığımızı öğrenmek için bunun iyi bir yöntem olduğunu sanıyorum” demiş…
Kaynak: Newsweek
Köklü bir değişikliğin nasıl etki edeceğini görmek istiyor, ve bunun için bir “deneme” süreci başlatıyor.. Bizim ülkemizde ise; deneme süreci bypass edilip, tüm okullarda uygulanmak üzere direk olarak eğitim sistemi değiştiriliyor. Böyle yapılınca da yapılmak istenen değişiklik ne olursa olsun, mantıklı bir test-sonuç ilişkisi sunulamadığı için tepki görüyor.. “Bilim yuvası” dediğimiz eğitim kurumlarımız, bilimden yoksun şekilde değişikliğe uğratılıyor.. Halbuki ne var sanki bir pilot okul seçilse ve yapılmak istenen değişiklik hem artısıyla eksisiyle gözlemlenerek gerekirse yeniden tariflense, ve test-sonuç ilişkisi gözlemlense..
Örnek almamız gereken o kadar çok şey var ki.. Dünya’da ilk 10 içerisinde bulunan ülkeler örnek alan değil örnek alınan ülkelerdir, unutmamak lazım bunu..