Kılıçdaroğlu: Demokrasinin olduğu yerde bilim de gelişiyor

0

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MIT’de gerçekleştirdiği ziyaret ve incelemelerin ardından, Daron Acemoğlu, Canan Dağdeviren, Zeynep Ton, Dani Rodrik, Asu Özdağlar, Pınar Doğan, Mehmet Toner, Gökhan Hotamışlıgil ve Bilge Yıldız ile akşam yemeğinde bir araya geldi.

“Böylesine güzel bir sofrada beraber olmaktan son derece mutluyum.” diyen Kılıçdaroğlu, şunları ifade etti: “Bugün güzel bir gezi gerçekleştirdik. En azından benim dünyam biraz daha zenginleşmiş oldu. Bilim insanlarıyla beraber olmak, onların düşüncelerini almak, onların yaptıklarını görmek gerçekten heyecan verici. Ben ve arkadaşlarım bugün bunun mutluluğunu yaşıyoruz.

Daron Hocam ile görüşürken dedim, ‘Keşke mümkün olsa da politikacılar, hiç olmazsa altı ayda bir veya yılda bir; bilim insanlarıyla bir araya gelip, oturup konuşabilseler. Onların dünyalarını, onların beklentilerini öğrenebilseler’ diye. Bunu yapmıyoruz ama bunun bir şekilde yapılması lazım. Bir şekilde daha olgunlaşması lazım.

Şuna kesinlikle inanıyorum: Bir toplumu ileriye taşıyacak olanlar bilim insanları. İnsanlar bilim ürettikçe, bilim daha sonra teknolojiye dönüşüp, sanayi onları üretim haline getirirse, meta haline getirirse; hem toplum kazanmış olacak, insanlık kazanmış olacak, ki bilimde çok hızlı değişimler, dönüşümler var. Biz bunun ne kadar farkındayız, onu da bilmiyorum. Yani siyasetçiler olarak ne kadar farkındayız, onu da bilmiyorum.”

Twitter hesabından da yazan Kılıçdaroğlu, şu görüşleri dile getirdi: “ABD’deki vizyon programımız kapsamında, dünyaca ünlü ekonomist Daron Acemoğlu ile bir araya geldik. Türkiye’nin geleceğini, ekonomiyi iyileştirecek çözüm yollarını enine boyuna konuştuk. Cumhuriyet’in İkinci Yüzyılı vizyonumuz için, dünyadaki en parlak zihinlerden ilham alıyoruz.

Uzun ve çok verimli bir günün ardından Daron Acemoğlu, Canan Dağdeviren, Zeynep Ton, Dani Rodrik, Asu Özdağlar, Pınar Doğan, Mehmet Toner, Gökhan Hotamışlıgil, Bilge Yıldız ile birlikte Türkiye’yi konuştuk. Ülkemizin dünyaya kazandırdığı değerler onlar. Hepsine teşekkür ediyorum.”

Dr. Langer ile yaptığı görüşmede Kılıçdaroğlu, CHP’nin İkinci Yüzyıl’a Çağrı Beyannamesi’ni anlattı. “Ana felsefesi dünyanın bütün demokratlarının birleşmesi yönünde.” diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Demokrasinin olduğu yerde bilim de gelişiyor. Türkiye’den de çok sayıda öğrenci MIT’de çalışıyor, bu bizim için önemli bir olay. Burada aldıkları bilgiyi kendi ülkelerinde, Türkiye’de de geliştirmelerini istiyoruz. Bu bağlamda dünyanın her tarafından MIT’ye gelen öğrencilerin burada eğitilmesi ve dünyanın her tarafına dağılması aslında bilimin derinleşmesi açısından da son derece önemli. MIT ile Türkiye’deki üniversitelerin belli alanlarda iş birliği yapması da bizim en büyük amaçlarımızdan birisi.”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Boston’da Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) Dr. Mehmet Toner ile buluştu. CHP lideri Kılıçdaroğlu daha sonra Harvard’da, Dr. Gökhan Hotamışlıgil ile bir araya geldi.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz