Mandera’da 500 bin kişiye acil gıda yardımı gerekiyor..

0

Kenya’da kuraklığın pençesindeki Mandera Eyaletinin Valisi Muhammed Adan Khalif, ciddi kuraklık sorunu yaşanan eyalette 500 bin kişiye acil gıda yardımı yapılması gerektiğini açıkladı.

Temaslarda bulunmak üzere başkent Ankara’ya gelen Mandera Valisi Khalif, Mandera’daki son durum ve Türkiye ziyaretine ilişkin açıklamalarda bulundu. Mandera’nın Kenya’nın kuzeyinde bulunduğunu ve nüfusunun yaklaşık yüzde 80’inin hayvancılıkla geçindiğini belirten Khalif, “Mandera’da küçük çaplı tarım da yapıyoruz. 4 mevsimdir yağmurun yeterli yağmamasından ötürü ülkede özellikle de Mandera eyaletinde ciddi şekilde kuraklık yaşıyoruz.” dedi.

Khalif, 862 bin kişilik nüfusa sahip Mandera’daki kuraklığın halkı etkilediğine işaret ederek, “Kuraklık nedeniyle nüfusun 500 bini için acil gıda yardımı gerekiyor. Yaklaşık 55 bin haneyi kapsayan 330 bin kişiye de acil müdahale gerekiyor. Durum çok kötü, ciddi bir gıda krizi ve su kıtlığı var. Bu, gerçekten korkunç bir durum.” ifadesini kullandı.

Kuraklıktan ötürü eyaletin geçim kaynaklarının ciddi oranda zarar görmesiyle çocukların beslenmesinin olumsuz etkilendiğine dikkati çeken Khalif, “Yaklaşık 110 bin çocuk gerçekten yetersiz besleniyor. Ciddi şekilde anne sütüyle beslenmeye ihtiyaç duyan çocuk sayısı da benzer miktarda.” diye konuştu. Khalif, çocukların çoğunun yetersiz gıda ve su nedeniyle okullarını bırakmak durumunda kaldıklarını aktardı.

Evcil hayvan popülasyonunun yaklaşık yüzde 70’i telef oldu

Yeteri kadar yağmur yağmaması nedeniyle eyalette binlerce hayvanın telef olduğunu vurgulayan Khalif, “Ocak ayından eylülün sonuna kadar çok sayıda hayvan kaybımız oldu. Kuraklıktan ötürü yaklaşık 370 bin sığır, 163 bin deve, 30 bin eşek telef oldu. Bu, tek başına devasa bir kayıp.” dedi.

Khalif, evcil hayvan popülasyonundaki söz konusu kaybın eyaletteki toplam evcil hayvanların yüzde 70’ine tekabül ettiği bilgisini paylaşarak, “Bu, ‘çok sayıda insanın eskisinden daha fakir olacağı’ anlamına geliyor. Bu nedenle bu durum bizim için en büyük sınama ve Türkiye’ye gelişimizin de nedeni.” ifadesini kullandı.

Yağmur suyunun tutulduğu yaklaşık 257 göletin büyük çoğunluğunun kurak geçen sezon nedeniyle kuruduğunu söyleyen Khalif, bu durumun okullar, kurumlar, insanların yaşam alanları ve hayvanlar için büyük bir meydan okuma olduğunu kaydetti.

Khalif, merkezi hükümetle bu konuyu çözmeye çalıştıklarını ancak başarılı olamadıklarını belirterek, “Bu dünya genelindeki kardeşlerimizin desteğini gerektiriyor. Özellikle kalkınmış olan partnerlerimizin, sivil toplum kuruluşlarının gelmesini bekliyoruz.” dedi.

Kendilerine yardım edecek partnerlere ihtiyaç duyduklarını yineleyen Khalif, “Bizi destekleyecek partnerler arıyoruz. Öyle ki bir baraj inşa edebilelim ve hem evde kullanım hem de hayvanlarımız ve sulama için yeteri kadar suyumuz olsun.” diye konuştu.

“Türkiye’ye Mandera için insani yardım aramak amacıyla geldim”

Türkiye ziyareti kapsamında başkent Ankara ve İstanbul’da yapacağı temaslara değinen Khalif, “Kenya’dan Türkiye’ye Mandera’da halihazırda yaşadığımız kuraklığa karşı yardım aramak için insani yardım kuruluşları ve bazı arkadaşlarla görüşmek amacıyla geldim.” ifadesini kullandı.

Khalif, Kızılay yetkilileriyle görüştüklerini ve diğer STK’lerle de bir araya geleceklerini kaydederek, odak noktalarının Türk halkının desteğini almak olduğunun altını çizdi.

Ziyareti çerçevesinde Türkiye’den beklentilerine işaret eden Khalif, “Beklentimiz büyük. Öncelikle durumumuzu açıklamayı umuyoruz, sonrasında Türk Kızılayın yanı sıra STK’lerin bize destek vermek amacıyla kaynaklarını nasıl harekete geçirebileceklerini görmek istiyoruz.” diye konuştu.

Khalif, Mandera’da geçim sıkıntısı yaşayanlara finansal yardım sağlanması dahil eyaletteki hayatın değişmesi için destek arayışları içinde olduklarını vurguladı.

Türkiye’nin Kenya’nın komşusu Somali’de yardım programları yürüttüğüne değinen Khalif, “Siz, Somali’de iyi iş çıkardınız. Mandera’da da Somalili insanlara hizmet veriyoruz çünkü Somali ve Etiyopya ile komşuyuz. Mandera’yı desteklemek dolaylı olarak komşumuz Somali halkını da desteklemektir.” diye konuştu.

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, 27 Eylül’de ülkenin kuzeyinde mevsim normallerinin altındaki yağışlar nedeniyle 3,1 milyon kişinin gıda sıkıntısı yaşadığını açıklamıştı.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz