NATO, savaş uçağı ve savaş gemileri gönderiyor..

0

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Kiev’deki diplomatik personelin ailelerine ülkeden ayrılmaları talimatını “erken” ve “aşırı temkinli” buldu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, ABD’nin olası Rusya müdahalesine karşı, Kiev büyükelçiliğindeki diplomat ailelerinin Ukrayna’dan ayrılmasına ilişkin kararın dikkate alındığı belirtildi. Açıklamada, “Yabancı devletlerin diplomatik misyonlarının güvenliğini sağlama hakkına saygı duyarak, Amerikan tarafının söz konusu adımını erken ve aşırı temkinli buluyoruz. Güvenlik durumunda son zamanlarda değişiklik yaşanmadı. Rus saldırganlığının yeni dalga tehditleri, 2014’ten beri değişmedi ve Rus birliklerinin devlet sınırında birikmesi ise geçen yıl nisanda başladı.” ifadelerine yer verildi.

ABD vatandaşlarına, bu karara “sakin” yaklaşmaları çağrısının yapıldığı açıklamada, “ABD Dışişleri Bakanlığının kararı, Amerikan büyükelçiliğindeki tüm çalışanların Ukrayna’dan ayrılacağı anlamına gelmiyor. Büyükelçilik çalışmaya devam edecek. Diplomatik misyon temsilcileri, istediğinde ülkeden ayrılma imkanına sahip, ancak bu zorunlu değil.” ifadesi kullanıldı.

AB: Personelimiz ve aileleri Ukrayna'dan ayrılmayacak, Rusya ile müzakereler sürüyor

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB’nin Ukrayna’dan ayrılmak için sebebi olmadığını, ABD ile Rusya arasında müzakerelerin sürdüğünü söyledi.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen AB Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde gazetecilere konuşan Borrell, ABD’nin Ukrayna’daki diplomatik personelinin ailesinin ülkeden ayrılmasını istemesinin “savaşın yakın olduğu” anlamına gelip gelmediği sorusu üzerine, şu yanıtı verdi:

“(ABD Dışişleri Bakanı Antony) Blinken bu duyurunun sebeplerini bize açıklayacak. Biz aynı şeyi yapmayacağız çünkü bunun için belirli bir nedenimiz yok. Müzakereler sürdüğü sürece durumu dramatize etmemize gerek yok. Müzakereler devam ediyor. Ukrayna’yı bırakıp ülkeden ayrılmamız için bir neden olduğunu düşünmüyorum. Ama belki Bakan Blinken’in daha fazla bilgisi vardır. Bize açıklayacak.”

Borrell, “AB’nin personeli ve aileleri Ukrayna’da kalacak mı?” sorusuna, “Bununla ilgili alınmış karar yok.” dedi. ABD, muhtemel bir Rusya müdahalesi dolayısıyla Kiev Büyükelçiliğindeki personelinin ailelerine Ukrayna’dan ayrılması talimatı vermişti.

Almanya’nın Rusya konusunda tavrının çok kararsız olduğuyla ilgili bir soru üzerine Borrell, “AB’nin tüm üyeleri birleşmiş durumda. Ukrayna’daki durumla ilgili benzeri görülmemiş bir birlik sergiliyoruz. Hiçbir üye ülke ile problem yok. ABD ile de güçlü koordinasyon içindeyiz.” diye konuştu.

Borrell, Rusya’ya karşı hangi yaptırım seçeneklerin masada olduğuyla ilgili de “Yaptırımlarla ilgili karar almak karmaşık bir süreç.” diyerek AB içindeki sürece işaret etti.

ABD başta olmak üzere, Kanada ve İngiltere ile güçlü bir yaptırım paketi konusunda görüşmelerin sürdüğünü belirten Borrell, bugün AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’ndan yaptırımlarla ilgili karar çıkmayacağını vurguladı. Borrell, “Bu bir süreç. Ancak gerekli olduğunda her şeyin hazır olacağından emin olun.” değerlendirmesini yaptı.

NATO, Doğu Avrupa'ya ilave savaş uçağı ve savaş gemileri gönderiyor

NATO’dan yapılan açıklamada, üye ülkelerin Doğu Avrupa’daki müttefiklere ilave savaş gemileri ve savaş uçakları göndereceği ve kuvvetlerini hazır tuttuğu belirtildi.

Açıklamada, Rusya’nın Ukrayna içinde ve çevresinde askeri yığınağını artırdığı sırada ittifakın caydırıcılık ve savunmasını tahkim ettiği kaydedildi. NATO’nun açıklamasına göre, NATO ülkelerinden Danimarka Baltık Denizine bir fırkateyn gönderiyor ve NATO’nun bölgedeki hava devriyesini desteklemek üzere Litvanya’ya 4 F-16 uçağı göndermeye hazırlanıyor.

İspanya, Bulgaristan’a savaş uçakları göndermeyi planlıyor, ayrıca NATO’nun deniz güçlerine katılmak üzere savaş gemileri gönderiyor.

Fransa, NATO komutası altında görev yapmak üzere Romanya’ya asker göndermeye hazır olduğunu bildirirken Hollanda, nisandan itibaren hava devriyesi için Bulgaristan’da 2 F-35 savaş uçağını bulunduracak. Hollanda ayrıca bir gemisini ve NATO Mukabele Kuvveti için kara birliklerini hazır tutacak.

NATO açıklamasında ABD’nin de ittifakın doğu kısmında askeri varlığını artırmayı planladığını açıkça ifade ettiği vurgulandı.

NATO 2014’te Ukrayna’ya ait Kırım’ın Rusya tarafından yasa dışı ilhakı sonrasında Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya’daki 4 çok uluslu muharebe grubu ile doğu kanadında varlığını artırmıştı.

Bu birliklere İngiltere, Kanada, Almanya ve ABD liderlik ediyor. Birlikler muharebeye hazır tutuluyor. NATO, bu birliklerin varlığının, herhangi bir müttefike saldırının tüm ittifaka yapılmış sayılacağını gösterdiğini vurguluyor. NATO, 2014’ten önce ittifakın doğu kısmında NATO gücü bulunmadığının altını çiziyor.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz