Neden bir ilişkiye başlayamıyoruz?

0
Rabia Güner

Hepimiz için ilişkiler inişli, çıkışlı dönemlerdir. Bazen duygularımız ile yüzleşmek zorunda kalmak, sandığımız kadar kolay olmayabilir… İlişkileri başlatmak, sürdürmek ve gerektiğinde bitirebilmek de…

İlişkiye başlamak hayatımızda büyük bir yeniliktir. Bu yeniliğin başlamasının önünde engel olan sebepler, durumlar ve duygular nedir? İnsan sevmek ve sevilmek ister. Bazılarımız bu konuda zorlanmazken bazılarımız için ise sahip olunan yargılar, inançlar ve şemalar açısından ilişkiyi başlatmak bir soruna dönüşebilir. Neden?

İlk adımı karşıdan beklemek

İlişkilerimizin başlayamamasının önündeki en büyük engellerden biridir. Bu engelde bazılarımız ilk mesajı, ilk daveti, ilk açılmayı karşısındaki kişiden bekler. Bunun altında ise birçok duygu ve düşünce vardır. Örneğin ”ilk adımı atarsam istekli olduğumu düşünür mü, beni yanlış anlar mı” gibi birçok şey düşünürüz. Bu yüzden de ilişkileri başlatan taraf olmak istemeyiz. Son derece kültürel bir algıdır.

Duygularımızı karşı tarafa açmak son derece doğaldır. Burada ilişkiden çok bir iletişimi başlatmış oluruz. Kendimizi ifade etmek, duygularımızı ve düşüncelerimizi dile getirmek çok güzeldir. Bunda yanlış bir şey olamaz… Başka türlü nasıl anlaşabiliriz ki?

Reddedilme korkusu yaşamak

Reddedilme korkusu da ilişkilerin başlamamasının önündeki sorunların başında gelir. Bazılarımız karşı taraftan olumsuz bir geri dönüş almaktan korkar ve bir adım atamaz. Belki de bir aşk hikayesine dönüşecek çoğu ilişki bu sebeple başlamadan yok olup gider. Bunun pişmanlığını yaşamak son derece olasıdır. Seneler sonra bile ”keşke” denilebilir ama geç kalınmış olunma ihtimali son derece yüksektir.

O yüzden şunu bilmemiz gerekir; reddedilmek kötü bir şey değildir. Bizi rezil etmez ya da küçük düşürmez. Bunlar yanlış inanışlardır. Karşımızdaki insanın bizi reddetmesinin birçok sebebi olabilir. Bunlar normal karşılanmalıdır. Hayatında biri olabilir, ilişki için uygun zamanda olmayabilir, ilişkiye hazır hissetmiyor olabilir. Her zaman her şey bizimle alakalı değildir!

İlişkinin adını koyamama durumu

Biz şimdi neyiz? Niyetin ciddi mi? Bu sorgulamalar ne yazık ki ilişkiye zarar verebilir. Karşımızdaki kişi bunu örneğin acelecilik olarak algılayabilir ve yanlış yorumlayabilir. Bu soruların cevabı ilişki içerisinde ve zamanla şekillenip netleşecektir.

Tüm bu süreç içerisinde atılacak adımlara ve alınacak kararlara bakmak daha sağlıklı bir ilişkidir.

Önce arkadaşlık istemek

Bazılarımız bir ilişkiye başlamadan önce arkadaş olmak isteriz. Bu süreçten sonra sevgili olmayı düşünürüz. Arkadaş olduğumuzda karşımızdaki insanı daha iyi tanıyacağımızı, anlaşıp anlaşamayacağımızı ilişkiden önce anlayabileceğimizi düşünürüz ama bu sağlıklı bir düşünce olmayabilir. Bunun sebebi de insanların arkadaşken farklı, sevgiliyken farklı davranacağıdır. Arkadaşlık ilişkileri başka, sevgililik başkadır. İkisinin beklentileri de farklıdır. Arkadaş olduktan sonra sevgili olduğumuzda ilişki içerisinde değişmiş görünebiliriz. Eğer arkadaşken karşı tarafa bir şeyler hissetmeye başladıysak da bunu en kısa zamanda söylememiz ilişkimizin geleceği için önemlidir.

Mükemmelliyetçilik  

Bazılarımız her konuyu ince eler, sık dokur. Onlar için ilişki konusu da bu konulardan biridir. Karşısındaki insanın en iyisi olmasını ister. Beni en iyi şekilde temsil etmeli, beni taşıyabilmeli gibi…

İlerlerse takıntıya dönüşebilir.

Terk edilme korkusu

Bazılarımız her an terk edilme korkusu yaşar. Hatta bu korku o kadar büyüktür ki, ilişkiye başlayamaz. İlişkiye başlamamayı da bu nokta da bir önlem olarak görür ve böylelikle kendini savunmaya/ korumaya çalışır. Aldatılma korkusu da bu duruma benzer özellikler gösterir.

Duygusal yetersizlik

Beni kimse sevmez, beni kim neden sevsin, kimse beni sevmeyecek, kimsenin en sevdiği kişi olmayacağım gibi kalıplardan oluşmaktadır. Tamamen yanlış düşünce kalıplarıdır. İlişkiye başlamadan verilmiş bu kesin hükümler ilişkiye zarar verir. İleri durumlarda psikolojik destek almak faydalı olacaktır.

Kaynakça:

KA psikoloji

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz