- Kılıçdaroğlu: MİT onun emrinde, bizim gizli kapaklı görüşmemiz varsa çıksın açıklasın - 29 Nisan 2023
- Demir Grup Sivasspor 1 – 3 Fenerbahçe.. - 29 Nisan 2023
- Yurt dışına kayıtlı seçmenler oy vermeye başladı.. - 29 Nisan 2023
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Batı Karadeniz’deki selde hayatını kaybedenlerin sayısının, 70’i Kastamonu, 10’u Sinop, 1’i Bartın’da olmak üzere 81’e yükseldiğini açıkladı. Kayıp ihbarı sayısı ise 32.
Sel felaketinden zarar gören Kastamonu’nun Abana ilçesinde Küçük Sanayi Sitesi’ndeki dükkanların yıkımına başlandı.
Şiddetli yağışın ardından Bozkurt ve Abana ilçelerinde 11 Ağustos’ta yaşanan sel felaketi, büyük çapta hasara yol açtı. Ezine Çayı’ndan gelen sel, Bozkurt ilçesinden sonra birkaç kilometre uzaktaki Abana ilçesindeki çok sayıda ev ve dükkana da zarar verdi. Abana Belediye Başkanı Yunus Akgül, ilçenin selden önemli ölçüde etkilendiğini söyledi.
Bozkurt’a göre ise hasarın daha az olduğunu vurgulayan Akgül, “Abana, Bozkurt’a göre çok büyük yıkıma uğradı diyemeyiz ama kendi açımızdan baktığımızda önemli zarar oluştu. Küçük sanayimiz tamamen sele gitti. Toplamda 44 iş yerimiz vardı. Bunların tamamı zarar gördü.” dedi.
İlçe merkezinde de zarar oluştuğunu belirten Akgül, “Şehrimizin altyapısı tamamen çökmüş durumda. Kanalizasyon sistemimiz onarılamayacak durumda. Onlara da çözüm arıyoruz. Şehrimizin bir kısmında birinci katların tamamı su altında kaldı. Türkiye’nin dört bir yanından gelen yardım araçları ile sel sularını temizledik. Şehrimizi tekrar yaşanacak hale getirmek için çalışıyoruz.” diye konuştu.
Akgül, selden zarar gören iş yerlerinin yıkılmaya başlandığına işaret ederek, “İş yerlerinin yüzde 80’i ağır hasarlı, yüzde 20’si kullanılabilecek durumda. Sanayi ile ilgili yıkım kararı alındı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekipleri yıkımla ilgili çalışıyorlar. Birkaç tanesi taşkın alanı dışında kaldığı için kalacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının çalışmaları doğrultusunda yeniden yapılacak.” ifadelerini kullandı.
Abana Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Engin Gürdoğan ise aniden bastıran selin çok sayıda dükkana zarar verdiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
“Sel felaketi sanayimizi altüst etti. En sevindirici noktası, can kaybı olmaması. Bundan sonrasında devletimiz geldi, el koydu. En kısa sürede yıkıma başladı. En kısa zamanda yıkıp hemen yapımına başlayacak. Hızla çalışma devam ediyor. ‘Devlet şu şekilde yapacak’ denmiyor. Bizim istediğimiz şekilde dükkanları dizayn edecekler. Bizden fikir almadan projeyi oluşturmuyorlar. Yılbaşına kadar da dükkanların bitmesi öngörülüyor.”
Sinop’taki sel felaketinde zarar gören ve hastaları helikopterle tahliye edilen Ayancık Devlet Hastanesinin acil servisi ve 3 polikliniği yeniden hizmet vermeye başladı.
Ayancık’taki sel felaketinde bodrum katı ve zemin katı tamamen sular altında kalan Devlet Hastanesinde temizlik çalışmaları devam ediyor. Güvenlik güçleri, hastane personeli ve halkın birlikte temizlik yaptığı hastanede acil servis, kadın doğum, çocuk ve dahiliye polikliniği yeniden hizmete açıldı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, hastanenin yeniden hizmete açılan bölümlerini ziyaret ederek doktorlar ve hastalarla sohbet etti, geçmiş olsun dileklerini iletti.
Hastane Başhekimi Hasan Ergenç, 11 Ağustos’ta büyük bir sel felaketi yaşadıklarını hatırlattı. Selin olduğu günden itibaren güvenlik görevlileri ve vatandaşlarla hastanede temizlik çalışması yaptıklarını anlatan Ergenç, “Çok hızlı toparlanma sürecine girdik, bu kadar kısa sürede böyle toparlanabileceğimizi bilmiyordum. Bugün itibarıyla bunu başardık. Acil servis, kadın doğum, çocuk ve dahiliye polikliniği hizmete başladı. Hızlı bir şekilde yaralarımızı sarıyoruz. Vatandaşlarımıza sağlık hizmeti vermeye başladık.” dedi.
Ergenç, hastanede temizlik çalışmasının devam ettiğini, temizlenen yerlerin yeniden hizmete açılacağını sözlerine ekledi.
Sel bölgesinde hasar tespit çalışmaları tamamlandı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan, “Şu ana kadar Sinop’ta 4, Bartın’da 5, Kastamonu’da ise 15 binanın yıkımını gerçekleştirdik. Tespit edilen 295 binanın daha yıkımı yapılacak.” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, selden etkilenen Kastamonu, Bartın ve Sinop’ta hasar gören yapılara ilişkin tespit çalışmalarını tamamladı. Yapı İşleri Genel Müdürü Aslan, sel bölgesinde yürütülen hasar tespit çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.
Bakanlık olarak selin başladığı ilk andan itibaren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un koordinasyonunda bölgede aralıksız çalıştıklarını aktaran Aslan, “Selden hemen sonra ilk olarak Bartın’a ardından da Kastamonu ve Sinop’a gittik. Gerek mobil laboratuvarlarımızla, gerekse özel yazılımlı dronelarımız ve insansız hava araçlarımızla bölgedeyiz.” dedi.
Kastamonu, Bartın ve Sinop’ta 600 kişilik ekiple yürüttükleri hasar tespit çalışmalarının bugün itibarıyla sona erdiğini belirten Aslan, “Bu kapsamda önce selden etkilenen alanlarımızı belirledik. Sonra belirlediğimiz bu alanlardaki hasarlı yapıları gerek muhtarlarımızdan gerek kaymakamlarımızdan aldığımız bilgiler doğrultusunda tespit ettik. Sonrasında da ekiplerimiz belirlenen adreslere giderek burada hasar tespit çalışmalarını tamamladı. Selden etkilenen tüm bölgelerde hassas bir çalışma yürüttük. Şu an için girmediğimiz hiçbir ev kalmadı.” diye konuştu.
Kastamonu, Bartın ve Sinop’ta 4 bin 749 binada 23 bin 139 birim incelendi
Bakanlık olarak tüm imkanları seferber ettiklerinin altını çizen Aslan, şöyle devam etti: “Kastamonu’da 128 mahalle ve köyde 2 bin 405 binada 11 bin 256 bağımsız birimin hasar tespitini yaptık, 104 binada 263 bağımsız birimin acil yıkılacak/yıkık, 89 binada 165 bağımsız birimin de ağır hasarlı olduğunu belirledik. Sinop’ta 4 ilçede 109 mahalle ve köyde 2 bin 132 binada 9 bin 380 bağımsız birimi inceledik, 188 binada 299 bağımsız birimin acil yıkılacak/yıkık, 25 binada 29 bağımsız birimin de ağır hasarlı olduğunu tespit ettik. Yine Bartın’ın Ulus ilçesinde 26 mahalle ve köyde 212 binada 503 bağımsız birimde incelemelerde bulunduk. 27 binada 36 bağımsız birimin acil yıkılacak/yıkık, 19 binada 29 bağımsız birimin de ağır hasarlı olduğunu belirledik. Şu ana kadar Sinop’ta 4, Bartın’da 5, Kastamonu’da ise 15 binanın yıkımını gerçekleştirdik. Tespit edilen 295 binanın daha yıkımı yapılacak.”
Aslan, “Acil yıkılacak binaların ardından ağır hasarlı yapıların da önümüzdeki süreçte yıkımları gerçekleştirilecek.” dedi. Aslan, hasar tespit alanında Türkiye’nin birçok ülkeye göre çok daha iyi bir konumda olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
“Deneyimli ve donanımlı bir ekiple her zaman afetlere hazırız. Ancak burada çok hassas bir durum söz konusu. Bakanlık olarak normal şartlarda yıkılması gereken hasarlı yapıları 2 gün içinde de yıkabiliriz ancak hassas bir ortamda çalışıyoruz. Bu yüzden daha dikkatli ve özenli davranmak zorundayız. Nitekim can kayıplarımız var. Arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. Biz de normal hayata dönüşü en hızlı şekilde sağlamak için çalışmalarımızı çok dikkatli ve özenli bir şekilde aralıksız olarak yürütüyoruz.”