Pakistan yardım bekliyor..

0

Pakistan’ın Hayber Pahtunhva eyaletinde muson yağmurlarının yol açtığı selden etkilenen halk, gerekli yardımların bir an önce ulaşmasını bekliyor.

Svat bölgesine bağlı Madyan şehri, birkaç gün önce son 30 yılda görmediği bir sele şahit oldu. Şiddetli yağışlar sebebiyle Svat Nehri’nde su seviyesi yükseldi. Güçlü akıntının da etkisiyle nehrin üzerinden geçen köprüler, yollar yıkıldı ve çok sayıda ev hasar gördü. Köprülerin yıkılması sonucu şehrin bir kısmının Kalam Vadisi ve kuzeydeki diğer bölgelerle bağlantısı tamamen koptu.

Şehrin çarşısı ise nehrin taşmasıyla çamura bulanmış durumda. Beklenmedik şekildeki yağış, ülkenin diğer şehirlerinde olduğu gibi burada da onlarca kişiyi evsiz bıraktı.

Madyan şehrinin Ingrabad Köyü, Svat Nehri’nin kollarından Kvanda’nın taşması sonucu ağır hasar aldı. Yaklaşık 4 bin kişinin yaşadığı köyde 86 ev yıkıldı. Seller, beraberinde getirdiği taş, kum ve çamuru köy yoluna taşıdı ve yol tamamen kapandı. Selin taşlarla kapattığı yolda çok sayıda ev de kum ve çamurla doldu.

Köye varıldığında ilk dikkatimizi çeken şey, evlerin çatılarının hizasında yürüdüğümüzü fark etmemizdi. Sel, on binlerce büyük taş parçasını şehrin yanındaki köye taşıyarak burayı adeta toprağın altına itmiş.

Evleri taşların altında kalanlar uyarana kadar yürüdüğümüz yerin 3 gün önce yol olduğunu ve buradan arabaların geçtiğini kimse anlamazdı. Köylüler, bir yandan evlerindeki çamuru temizlemeye çalışıyor, diğer yandan da eşyalarını çıkarmayı sürdürüyordu. Sel, yolu ortadan kaldırmış ve nehrin yatağını da değiştirmişti.

İngrabad Köyü’nde yaşayan Naimullah Han, hemen arkasındaki yıkılan evini göstererek, yardımların gelmemesinden şikayet etti. Han, kendilerine komşularının yardım ettiğini belirterek, “Biz kendi başımızayız. Kimse yemeğimiz olup olmadığını, yatacak yer durumumuzu sormadı. Gece gündüz biz buradayız. Evimiz yok. Hiçbir şeyimiz yok.” dedi. Evi yıkılanlardan Nurullah Şah ise eşi ve çocuklarıyla ortada kaldığını, selin su hatlarına zarar vermesiyle içecek suları da olmadığını ifade etti.

Köy sakinlerinden Sacid Enver ise bölgede yardım kampı kurulmadığını ve çok sayıda kişinin açıkta kaldığını söyledi. Enver, kendisinin de evinin yıkıldığını ifade ederek, “Hayber Pahtunhva eyaleti yönetimi veya Pakistan hükümetinden bir yardım gelmedi. Yardım bekliyoruz.” dedi.

Pakistan'daki seller, ülkenin tarihi mirasını tehdit ediyor

Pakistan’da milyonlarca kişiyi etkileyen sel felaketi, ülkenin tarihi mirasını da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı. Ulusal basındaki haberlere göre, hükümet ve sivil toplum kuruluşları muson yağmurları sebebiyle milyonlarca kişiye yardım ulaştırmak için mücadele ederken, sellerden etkilenen Sindh eyaletinin çeşitli bölgelerindeki tarihi eserler de acil bakıma ihtiyaç duyuyor.

Eyaletteki çok sayıda kale, türbe ve çeşitli tarihi kalıntılar, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor. Eyaletin Larkana bölgesinde bulunan 5 bin yıllık antik kent Mohenjo Daro sit alanı sel sularından etkilendi.

Yağmurlar, İndus medeniyetinin en büyük şehirlerinden biri olarak bilinen Mohenjo Daro’da kazılan alanlara zarar verdi. Biriken su, antik kentin duvarlarının da eğilmesine yol açtı. Eyaletin Kazi Ahmed ve Devletpur şehirlerinin yakınındaki Budist anıtı “Thul Mir Rukan”, Thatta’da UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan “Makli anıtları” da zarar gören eserler arasında yer aldı.

Yetkililer, sellerin tarihi eserlere büyük ölçekte zarar verdiğini ve şu ana kadar yapılan restorasyonların hasar gördüğünü kaydetti. Pakistan’da 14 Haziran’dan bu yana etkili olan muson yağmurları sebebiyle 1162 kişi ölmüş, 33,4 milyon kişi sellerden etkilenmişti.

Pakistan, yaşanan sel felaketi sebebiyle komşularından domates ve soğan ithal edecek

Pakistan, ülke genelinde yaşanan sel felaketinin ardından artan fiyatlar ve gıda krizi tehlikesi nedeniyle Afganistan ve İran’dan domates ve soğan ithal etmeye karar verdi.

Ulusal basındaki haberlere göre, ülkede yaşanan şiddetli yağmur ve sonrasında oluşan seller, sebze ve diğer ürünlerin üretimini etkiledi. Ticaret Bakanlığında yapılan toplantının ardından Pakistanlı yetkililer, talebi karşılamak, artan fiyatlar ve gıda krizi tehlikesi nedeniyle Afganistan ve İran’dan domates ve soğan ithal etme kararı aldı.

Yetkililer, ülkenin gelecek 3 ay boyunca soğan ve domates kıtlığıyla karşı karşıya kalacağını, yapılacak ithalatın ürünlerin piyasada bulunmasına ve fiyat istikrarına katkı sağlayacağını belirtti. Son yaşanan seller nedeniyle ülkede soğan ve domates fiyatları 3-4 kat artış göstermişti.

Nijerya'da şiddetli yağışların yol açtığı sellerde bu yıl 115 kişi hayatını kaybetti

Nijerya’da bu sene şiddetli yağışların yol açtığı sellerde 115 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Nijerya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Garba Shehu, yaptığı yazılı açıklamada, Devlet Başkanı Muhammed Buhari’nin ülkesindeki sel durumuyla ilgili düzenli güncellemeler aldığını belirtti.

Shehu, ülke genelinde şiddetli yağışların yol açtığı seller nedeniyle ocaktan bu yana 115 kişinin hayatını kaybettiğini, 227 kişinin de yaralandığını kaydetti. Bu süre zarfında sellerin 500 binden fazla Nijeryalıyı olumsuz etkilediğini aktaran Shehu, 37 bin 633 evin hasar gördüğünü ve 73 bin 379 kişinin de yerinden olduğunu ifade etti.

Shehu, Buhari’nin afetten etkilenen bireylere ve topluluklara gerekli acil yardımı sağlamaya devam edeceğini taahhüt ettiğini belirterek, “Buhari, ayrıca selden etkilenen topluluklarda acil yardıma ihtiyacı olan yüz binlerce insanı desteklemek için diğer kamuya açık bireyleri ve kuruluşları davet ediyor.” ifadesini kullandı.

İklim değişikliği ve çevre uzmanları, ülkede 53 milyon kişinin sel tehlikesiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunmuştu. Avrupa Birliği (AB), Nijerya’nın 5 eyaletindeki selin etkisini azaltmak için acil durum hazırlığı olarak 70 bin avro destek sağlamıştı. Tropikal iklim kuşağındaki ülkede, yıllık ortalama yağış miktarı bölgesel olarak farklılık gösteriyor.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz