- Her gün neden domates yemelisiniz? - 29 Nisan 2023
- İnsanların bekarlığı tercih etmesinin sebepleri! - 29 Nisan 2023
- Ruh sağlığını olumsuz anlamda etkiliyor! - 29 Nisan 2023
Bu hastalık son zamanlarda çok fazla karşımıza çıkıyor. Bu hastalık, yumurtalıklarda çok fazla iyi huylu küçük kistin oluşmasıdır. Ergenlikte androjen olarak isimlendirilen, erkeklik hormonunun artmasından kaynaklanan, kadın hastalığıdır.
Bu hastalık sonucu; adet düzensizliği, tüylenme, sivilce oluşumu, kilo alma gibi yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu hastaların, kilo kontrolü yapması son derece zordur. Çoğunlukla göbek ve bel çevresinde yağlanma vardır ama hormonların dengelenmesi için vücutta kilo kaybı şarttır.
Bir diyetisyen tarafından özel olarak beslenme düzeni oluşturulması faydalıdır. Bu şekilde kişi ideal kilosuna ulaşabilir. Bu ideal kilo, insülin direncini azaltarak hastalığın seyrini iyileştirmede önemli bir tedavi sağlar.
Bu hastalıkta beslenmenize ömür boyu dikkat etmeniz gerekir. Bu noktada en önemlisi aç kalmamaktır. 3 ana 3 ara öğün şeklinde bir beslenme düzeni sağlanmalıdır.
Bol su tüketmeniz önemlidir. Doymuş yağlı besinleri az tüketmelisiniz, hatta hiç tüketmemelisiniz. Tam yağlı ürünlerden kesinlikle uzak durmalısınız. Göbek ve bel çevresindeki yağlanmanızı azaltmak için şekerli ve paketli gıdalardan tüketmemelisiniz. Yüksek lif alımı çok önemli olduğundan meyve, sebze ve baklagil tüketmenizde yarar var.
Kesinlikle aç kalmamalısınız. Öğün aralıklarınız, 2- 3 saat şeklinde düzenlenmelidir. Bunları hayatınız boyunca uygulamayı ihmal etmemelisiniz. Yine de bu hastalık sadece beslenme ile tedavi edilebilecek bir hastalık değildir ve her hastalıkta olduğu gibi erken teşhisi önemlidir. Tedavi süreciniz devam ederken beslenmenize dikkat etmek hem kilo vermenizi kolaylaştırır hem de daha sağlıklı bir yaşam devam ettirmenize yardımcı olur.