Portekiz hükümeti, yurt dışına göç eden vatandaşlarının ülkeye geri dönmesi için 6 bin 536 euroluk teşvik programı başlattı. Polonya’da ise 26 yaşından küçük olan ve yılda 20 bin euronun altında kazanan gençler, gelir vergisi ödemiyor.
Birçok Avrupa ülkesinin nüfusu yaşlanırken, ekonomik kriz dahil farklı nedenlerden dolayı yaşanan insan kaynağı ve beyin göçüne bağlı olan iş gücü sorunu giderilemiyor. Portekiz’de 22 Temmuz’dan bu yana yürürlükte olan “Geri Dönüş” adı verilen teşvik programına 10 milyon euro ayrıldı. Para yardımından faydalanmak isteyen Portekizlilere, ülkeyi 2016 yılından önce terk etmiş ve iş sözleşmesi imzalamış olma şartları getirildi.
Nüfusu giderek yaşlanan ve işgücü sıkıntısı çeken bazı Avrupa ülkeleri insan kaynağı göçünü engellemeye çalışarak geri dönüşler için teşvik programları hazırlıyor. Portekiz hükümetinin internet sitesinde yer alan bilgilere göre teşvik programı, 2019-2020 yıllarında ülkeye dönen Portekiz vatandaşları için, gelir vergisinde de 5 yıl boyunca yüzde 50 indirim sağlıyor.
10 milyon nüfuslu Portekiz’de, 2010-2014 yılları arasında ülkeyi derinden sarsan ekonomik krizden dolayı binlerce kişi yurt dışına göç etmişti.
Bu arada, Polonya da diğer Avrupa ülkelerinde maaş koşulları konusunda daha cazip şartlarda çalışan vatandaşlarının geri dönüşünü teşvik etmek için bazı kolaylıklar sağlıyor.
Polonya’da iktidardaki milliyetçi-muhafazakar Hukuk ve Adalet Partisi PiS 26 yaşından küçük olan ve yılda 20 bin euronun altında kazanan gençlerin gelir vergisinden muaf olmasını sağladı. Bu önlem 1 Ağustos tarihinde yürürlüğe girdi. Bu durum Polonya’da 2 milyon genci yakından ilgilendiriyor. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki “gençlerin ülkeyi terk etmemesi için böyle bir önlem aldıklarını” söyledi. Polonya’nın 10 milyon euroluk “Kaczynski” adlı teşvik programı yaşlılara, köylülere, çalışanlara ve çocuk yapan ailelere de para yardımı sağlıyor.
Eurostat’ın verilerine göre 2013 ile 2017 yılları arasında 20 ila 34 yaşları arasında olan 268 bin Polonyalı ülkeyi terk etti. İspanya, Letonya, Litvanya ve İrlanda’da da ciddi anlamda beyin göçü ve iş gücü sorunu var. Son yıllarda Almanya’da nüfus artışı kaydedilirken söz konusu ülkelerin vatandaşları yurt dışında yaşamayı tercih ediyor.
Kaynak: Euronews