Ramazan Ayının Son On Günü!

0
gündogdu
Mehmet Gündoğdu
Latest posts by Mehmet Gündoğdu (see all)

Mübarek üç ayların sonuncusu olan ve başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ise cehennemden azat olan Ramazan ayının son 10 gününe girmiş bulunmaktayız.

Ramazan ayı nefsin terbiye edilmesinin yanında günahların bağışlandığı, sofraların paylaşıldığı, insanın insanı anladığı, dilin değil gönlün konuştuğu, Kadir Gecesi gibi önemli bir geceyi içinde barındıran müslümanlar için kıymetli bir aydır.

Hz. Muhammed (s.a.v) af ve mağfiret ayı olan Ramazan için şöyle buyurmuştur: “Ramazan; evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennem ateşinden kurtulma ayıdır.”

(İbn-i Huzeyme, Sahih; Beyhaki, Şuabu’l-İman, 5/223; es-Saati, el-Fethu’r-Rabbânî, 9/233; el-Hindi, Kenzu’l-Ummal, 8/477)

Ramazan ayının son on günü cehennem azabından kurtuluş olarak nitelendirilir. Peygamber efendimiz (s.a.v) Ramazan ayının son on gününü, “Mümin kulların, Ramazan’a hürmet eden, Ramazan’da gayret eden kulların cehennemden azad olma zamanı.” şeklinde tarif etmiştir.

Tutulan oruçlarla birlikte yalnızca bedenin değil nefsin de aynı şekilde temizlendiği, oruç ile birlikte insanın kendisini de tuttuğu bir hakikattir. 

Dili, nefsi, gözü terbiye etmek bu ayın en önemli özelliğidir. Fecr Sûresi’nin ikinci ayetinde “Ve on geceye yemin olsun.”(Fecr,2) şeklinde bu on gecenin Ramazanın son on gününe işaret edebileceğini Elmalılı Hamdi Yazır tarafından tefsir edilmiştir.

Hz. Muhammed’in (s.a.v) Ramazanın Son On Gününe Verdiği Önem

Peygamber efendimiz (s.a.v) Ramazan ayı boyunca fazlaca ibadet eder, ibadeti bu mübarek ayın son on gününde daha da artırırdı. Bu ibadetleri ise gece yapardı. 

Peygamberimiz her yıl on gün itikafa girerken vefat ettiği yıl yirmi gün itikafta kalmış, o sene Ramazan ayından Cebrail (a.s.) Kur’an-ı Kerim’i iki kez arz etmiş ve karşılıklı okumuşlardır. (Buhârî, Leyletül-kadr 5;  Müslim, İ’tikaf 7. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Ramazan 1; Nesâî, Kıyâmu’l-leyl 17; İbni Mâce, Sıyâm 57)

Hz. Aişe Peygamberimizin (s.a.v) Ramazan ayının son on gününde neler yaptığını şu şekilde ifade ediyor: “Ramazan ayının son on günü girdiğinde Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem geceleri ihya eder, ev halkını uyandırır, ibadete koyulur ve eşleriyle ilişkiyi keserdi.”

(Buhârî, Bedü’l-vahy 5, 6, Savm 7, Menâkıb 23, Bed’ul-halk 6, Fezâilü’l-Kur’ân 7, Edeb 39; Müslim, Fezâil 48, 50. Ayrıca bk. Tirmizî, Cihâd 15; Nesâî, Sıyâm 2; İbni Mâce, Cihâd 9)

Ayrıca Ramazan ayının son on gününün önemin arttıran bir  olay da, Kur’an’da “bin aydan hayırlı” olarak nitelendirilen Kadir Gecesinin bu on gün içinde yer almasıdır.

Ebû Hureyre’den (r.a) rivayet edilen bir hadise göre Hz. Muhammed (s.a.v), Kadir Gecesi hakkında şöyle buyurmuş: “Kim ki inanarak ve sevabını Allah’tan umarak Kadir Gecesini ibadetle geçirirse geçmiş günahları bağışlanır.” 

Âişe (r.a.), Peygamber Efendimiz’e: ” Ey Allah’ın Rasûlü! Kadir Gecesi’nin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim?” diye sormuş, Fahr-i Kâinat Efendimiz de:

اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي

” ‘Allah’ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla!’ diye dua et!” buyurmuştur. (Tirmizî, Deavât, 84

Kadir gecesi Ramazan’ın son on gün içindeki rivayetleri göz önünde bulunursa bu dua çokça edilmeli.

Ayrıca Ramazan’ın son on gününde her türlü iyilik ve ibadeti arttırıp geceleri ihyâ etmeye çalışmak, Hz. Peygamber’in izini takip etmek anlamına gelir.

Bu kıymetli zaman dili Ramazan’ın son on gününde yapılan tüm ibadetlerin Allah katında kabul olması dua ve dileklerimizle!

Kaynak: Riyazüs Salihin, Hadis-i Şerif Tercümesi, Erkam Yayınları

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz