Rusya ile müzakerelerde istedikleri sonuç çıkmadı..

0

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Avrupa Parlamentosunun (AP) Ukrayna’ya destek için düzenlediği olağanüstü oturumda video bağlantısıyla konuşma yaparak Avrupa ülkelerinden destek istedi.

AP, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı nedeniyle Brüksel’de olağanüstü oturum düzenledi. Oturuma Zelenskiy de video bağlantısıyla katılarak konuşma yaptı. Zelenskiy’in konuşma yapacağı, oturumdan kısa süre önce duyuruldu.

Zelenskiy, sık sık ayakta alkışlanan konuşmasında, Rusya’ya karşı özgürlüklerini savunmaya devam edeceklerini söyledi. “Hepinizle ve tüm Avrupa Birliği ülkeleriyle bugün birliktelik sağladığımız için çok mutluyum” diyen Zelenskiy, ülkesinin günlerdir Rusya’nın işgali altında olduğunu belirtti.

Rusya’nın işgaline direndiklerini ve özgürlüklerini korumaya çalışacaklarını dile getiren Zelenskiy, galip geleceklerine inandığını vurguladı.

Zelenskiy, yoğun saldırı altında olduklarını, Harkiv’in bugün iki füze saldırısına uğradığını kaydetti. Harkiv’deki Özgürlük Meydanı’nın Avrupa’nın en büyük meydanı olduğunu ve bugün özgürlüklerin saldırıya uğradığını ifade eden Zelenskiy, “Kimse özgürlüklerimize müdahale edemeyecek. Kimse bizi ezemeyecek. Biz güçlüyüz.” dedi.

Dün 16 çocuğun saldırıda hayatını kaybettiğini belirten Zelenskiy, Rus yetkililerin askeri hedefleri vurdukları sözlerine karşılık “Biz çocuklarımızı canlı görmek istiyoruz. Hangi çocuk askeri bir tesiste çalışabilir.” ifadesini kullandı.

Zelenskiy, “Avrupa’nın eşit üyesi olmak istiyoruz. Bugün böyle olduğumuzu gösterdiğimize inanıyorum. AB bizimle çok daha güçlü olacaktır. Siz olmadan Ukrayna yalnız kalacaktır. Gücümüzü kanıtladık. Siz de bizimle olduğunuzu kanıtlayın. Bizi yalnız bırakmayacağınızı kanıtlayın.” diye konuştu.

Ukrayna’nın AB üyeliğine AP’den destek

AP Başkanı Roberta Metsola, oturumun açılışında yaptığı konuşmada, parlamento adına Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını en kuvvetli şekilde kınadığını bildirdi.

Avrupa’nın varoluşsal tehdit altında olduğunu belirten Metsola, Uluslararası Ceza Mahkemesinin savaş suçları soruşturmasını desteklediklerini, (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin ve (Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr) Lukaşenko’yu sorumlu tuttuklarını söyledi. Metsola, Ukrayna’nın AB perspektifini desteklediklerini, AB üyelik başvurusu için çalışacaklarını bildirdi.

AP Genel Kurul salonunda milletvekillerinin oturduğu sıralara Ukrayna bayrakları asıldı. Milletvekillerinin bazıları Ukrayna bayrağını simgeleyen mavi ve sarı renkli kıyafetler giydi ve “Ukrayna’nın yanındayız” yazılı dövizler taşıdı.

Bazı milletvekilleri de Ukrayna bayrağının basılı olduğu tişörtlerle oturuma katıldı. Oturuma, Ukrayna’nın AB Büyükelçisi ve bazı Ukraynalılar da katıldı.

Zelenskiy Avrupa Parlamentosuna seslendi: Bizimle olduğunuzu kanıtlayın

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya ile yapılan müzakerelerde henüz Ukrayna’nın istediği bir sonucun çıkmadığını söyledi. Zelenskiy, ulusa sesleniş konuşmasında Rus güçlerinin Harkiv şehrini roketlerle yoğun bir şekilde bombaladığını belirterek “Bu, açıkça savaş suçudur. Barışçıl bir şehir, barışçıl yerleşim alanları, tek bir askeri tesis yok. Düzinelerce görgü tanığı kaydı bunun hatalı yaylım ateşi değil, kasıtlı bir yıkım olduğunu kanıtlıyor.” ifadelerini kullandı.

Rusların nereye ateş ettiğini bildiğini dile getiren Zelenskiy, “Bu, tüm uluslararası konvansiyonların ihlalidir. Bu suç için kesinlikle bir uluslararası mahkeme kurulacak.” dedi.

Füzeler, bombalar ve toplarla donanmış fenalığın derhal durdurulması gerektiğini ifade eden Zelenskiy, Rusya’nın ekonomik olarak yok edilmesini, insanlığın kendini savunmasını bildiğini göstermesini istedi. Zelenskiy, “Rusya tüm sözleşmeleri ihlal etti, kimse bunu asla affetmeyecek.” diye konuştu. Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna’ya 5 gün içinde 56 füze saldırısı gerçekleştirdiğini, 113 seyir füzesi gönderdiğini kaydetti.

Rusya’ya daha sert yaptırımlar için çağrı

Sivillere saldıran bir ülkenin Birleşmiş Milletler üyesi olamayacağını vurgulayan Zelenskiy; Rus roketleri, uçakları ve helikopterlerine dünyadaki bütün limanların, kanalların ve havaalanlarının kapatılması çağrısında bulundu. Zelenskiy, Rusya’nın enerji kaynaklarının ihracatından yüz milyarlarca dolar kazanmaması gerektiğini söyledi.

Başkent Kiev’e sadece bir gün içinde 3 roket saldırısı düzenlendiğini bildiren Zelenskiy, Rus sabotaj güçlerinin şehrin elektriğini kesmeyi planladığını belirtti.

Rusya ile Ukrayna heyetlerinin müzakereleri esnasında aynı anda Ukrayna’nın bombalandığına dikkati çeken Zelenskiy, müzakereler konusunda, “Henüz bizim istediğimiz bir sonuç yok. Rusya kendi pozisyonunu açıkladı. Savaşı bitirmek için bizden karşı maddeler duydular. Bazı sinyaller aldık.” dedi.

Zelenskiy, Ukrayna heyetinin Kiev’e döndüğünde analizler yapacaklarını ve ikinci tur müzakerelerin nasıl geçeceğine karar vereceklerini dile getirdi. Ayrıca Zelenskiy, Ukrayna’nın Avrupa Birliğine girmesi için başvuru dilekçesini imzaladığını ve resmen kayda geçildiğini belirterek bu anı, 30 yıldır beklediklerini sözlerine ekledi.

Rusya'nın saldırısı nedeniyle kanser hastası çocuklar sığınaklara alındı

Rusya’nın saldırısı altındaki Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bir çocuk hastanesinde kanser tedavisi gören çocuklar sığınaklara alındı.

Rusya-Ukrayna savaşı, hastaneleri de etkilemeye başladı. Başkent Kiev’deki Okhmatdyt Çocuk Hastanesi’nde hasta sayısı azaltılırken, kanser tedavi görenler olası bir saldırı ihtimaline karşı hastanenin sığınağına götürüldü. Çocukların burada aileleriyle beraber yerlerde yattığı görüldü.

Hastane Müdürü Volodymyr Jovmir, “Ne yazık ki savaşla birlikte burada bulunan hasta sayısını azaltmak zorunda kaldık. Genellikle 600 veya daha fazla hastamız olurdu. Şimdi ise 200’e yakın hasta var ve tıbbi hizmet almadan yaşayamayan, yani ilaca, tıbbi malzemeye, sağlık çalışanlarına ihtiyacı olan hastalar var sadece.” dedi.

Ayrıca acil bakıma ihtiyacı olan yetişkin hastaları da kabul etmeye başladıklarını anlatan Jovmir, “İnsanlar sokağa çıkamıyor, her tarafta savaş var, hava saldırısı uyarıları var ve sokaklarda ateş edildiğini görüyorsunuz. Yani savaş korkunç bir şey. Bize nasıl yardım edeceğinizi sorarsanız, lütfen savaşı durdurun, yani saldırılar dursun, onlar (Rusya) burada ateş açmasın, bombalanmayalım.” diye konuştu.

Jovmir, kurşunlar veya şarapnellerle yaralanan 4 çocuğun yanı sıra 3 yetişkinin hastaneye getirildiğini belirtti. Gazetecilerin kendisine sadece kurşun yaralarını sorduğunu ifade eden Jovmir, “Oysa şu anda Ukrayna’da büyük bir insani felaket yaşanıyor. Çünkü sıradan apandisit hastası çocuklar yardım alamıyor. İnsüline ihtiyacı olan çocuklar yardım alamıyor. Anne sütü olmayan, anne sütüne ihtiyacı olan bebekler için de mamamız yok. Aslında böyle birçok sorun var.” diye konuştu.

Jovmir, savaşın durdurulmasını isteyerek, “En büyük dezavantajı (hastanemizde) huzurun olmamasıdır. Çünkü alarm çalarsa ve ameliyathane 6. kattaysa, bombardıman sırasında sağlık görevlileri nasıl yardımcı olabilir? Teorik olarak, her şeyi bırakıp aşağıya (sığınaklara) koşmalılar. Bebekleri nasıl geride bırakabilirsiniz? Ya da yoğun bakımda olan veya oksijene ihtiyacı olan çocuklar ne olacak?” diye sordu.

Bazı çocukları hayatta tutacak koşulların sadece hastanede olduğuna işaret eden Jovmir, “Bu nedenle, tıbbi gönüllüler böyle çocuklarla birlikte kalıyor. Hayatlarını riske atıyorlar ama çocukları hayatta tutmak için mümkün olan her şeyi yapıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Cerrah Oleg Godik ise “5 gündür burada çalışıyoruz. Savaşın ilk saatinden itibaren çocuk kliniğimizin stratejik yönünü ve stratejik konumunu anlayarak burada bir hastane açtık. Hem sivil halka hem de ordumuza elimizden geldiğince yardım etmeye, onlara destek olmaya karar verdik. Savaşın ilk saatinden beri herkese açığız. Bugün herkese yardım ediyoruz. İlk 2 gün yoğun bir şekilde hastalar kabul edildi, bunlar yaralı insanlardı.” diye konuştu.

Bunlar arasında sokakta vurulan çocuklar olduğunu kaydeden Godik, “Arabada bir aile vardı ve vuruldular. Bütün çocukları (hastaneye) kabul ettik. Maalesef 1 çocuk öldü. Aileyi kurtarmak için elimizden geleni yaptık. Şu anda mümkün olduğunca normal bir şekilde çalışıyoruz. Bir gün önce, tüm arabası aynı şekilde vurulan ilk yetişkin hastamızı aldık, hayatta kalan tek kişi oydu. Boynunda mayın şarapnel yarası vardı ve kanıyordu. Şimdi yoğun bakımda, durumu kritik. (Daha önce yaralanan) 5 kişinin durumu ise stabil.” dedi.

Macron'dan Putin'e 'acil ateşkes' çağrısı

Elysee Sarayı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, telefonda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Rusya-Ukrayna savaşını görüştü.

Macron, Putin’e uluslararası toplumun Ukrayna’ya saldırının sona ermesi talebini iletti ve acil ateşkes uygulanması gerektiğini belirtti. Emmanuel Macron, görüşmede Putin’den sivillere ve yerleşim yerlerine yönelik saldırıların durdurulması, sivil altyapının tamamının korunması ve kara yollarının ve özellikle Ukrayna’nın başkenti Kiev’in güneyindeki araç yolunun güvenliğinin sağlanmasını istedi.

Putin, bu üç konuda “angaje olma iradesini” dile getirdi. Görüşmede uluslararası insani hukuka saygı gösterilmesini, sivil nüfusun korunmasını ve insani yardımların ulaşımının sağlanmasını talep eden Macron, Putin’e gelecek günlerde temas halinde kalmayı önerdi. Putin de bunu kabul etti.

Macron, ayrıca Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile son saatlerde birçok telefon görüşmesi yaptı. Emmanuel Macron, Putin ile Zelenskiy’nin talebi üzere telefonda görüştü, ardından Zelenskiy’yi bilgilendirdi.

Putin, Macron’a Ukrayna’daki savaşın durması için şartlarını iletti

Kremlin Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Putin’in görüşmede sorunun çözümüne yönelik şartları sıraladığı belirtilen açıklamada, “Putin, böyle bir çözümün ancak Rusya’nın Kırım üzerindeki egemenliğinin tanınması, Ukrayna devletinin militarizm ve Nazizim’den arındırılması ve tarafsız statüsünün sağlanması dahil Rusya’nın güvenlik alanındaki meşru çıkarlarının koşulsuz olarak dikkate alınmasıyla mümkün olduğunu vurguladı.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Rus tarafının Ukrayna temsilcileriyle müzakerelere açık olduğu ve bunun istenen sonuçlara yol açmasını beklediği kaydedildi.

Putin’in Macron’a Rus Silahlı Kuvvetlerinin sivilleri tehdit etmemesine ve askeri olmayan yerlere özellikle dikkat ettiklerini vurguladığı açıklamada, tehdidin “sivil nüfusu canlı kalkan olarak kullanan, yerleşim bölgelerine kasıtlı olarak saldırı silah sistemleri yerleştiren ve Donbas’ı yoğun şekilde bombalayan Ukraynalı milliyetçilerden geldiğini” söylediği aktarıldı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Kıyıdaş olan, olmayan bütün ülkeleri boğazlardan savaş gemisi geçirmemesi konusunda uyardık

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna savaşı ile gündeme gelen Montrö Boğazlar Şözleşmesi ve boğazlardan savaş gemilerinin geçişine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Savaş durumunda, Türkiye savaşın tarafıysa boğazlardaki yetki ve tasarrufun tamamen Türkiye’ye verildiğini anımsatan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“Türkiye savaşın tarafı değilse, savaşa taraf ülkelerin gemilerini boğazdan geçirmeme yetkisi var. Savaş gemisi Karadeniz’deki üssüne geri dönüyorsa geçiş engellenmiyor. Biz Montrö hükümlerini uyguluyoruz. Kıyıdaş olan, olmayan bütün ülkeleri boğazlardan savaş gemisi geçirmemesi konusunda uyardık. Montrö ne diyorsa bunu uyguladık, bundan sonra da uygulayacağız. Bugüne kadar boğazlardan herhangi bir geçiş ve geçiş talebi olmadı. Bugüne kadar Ruslar, ihtiyaç halinde Montrö’yü uygulayıp, uygulamayacağımızı soruyordu. Biz onlara da anlaşmayı harfiyen uygulayacağımızı söylüyorduk.”

AB, Ukrayna'yı kendi elektrik şebekesine bağlamaya hazırlanıyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson, Ukrayna ve Moldova’nın en kısa sürede Avrupa elektrik şebekesine bağlanacağını söyledi.

Simson ve AB Dönem Başkanı Fransa’nın Ekolojik Dönüşüm Bakanı Barbara Pompili, AB üyesi ülkelerin enerji bakanlarının Brüksel’de gerçekleştirdiği olağanüstü toplantı bitiminde basına açıklamalarda bulundu. Avrupa’nın bu dönemde Ukrayna’nın yanında durması gerektiğine işaret eden Simson, toplantı gündemindeki en önemli başlığın Ukrayna’ya sağlanacak destek olduğunu belirtti.

Simson, Ukrayna ile enerji piyasası reformu ve enerji sistemi modernizasyonu konusunda yakın çalıştıklarına dikkati çekerek, Ukrayna’nın enerji arz güvenliğini artırmak istediklerini ifade etti. İki tarafın öncelik verdiği bir projenin Ukrayna elektrik şebekesinin Avrupa şebekesiyle senkronizasyonu olduğunu anlatan Simson, “Bu, Ukrayna’nın enerji bağımsızlığını artıracak stratejik bir girişim.” dedi.

Simson, Ukrayna’nın elektrik şebekesini AB şebekesine bağlantıya hazırlamak için izolasyon testleri yaptığı gün Rusya’nın saldırısına uğradığını hatırlattı. Ukrayna’nın Rus elektrik şebekesine tekrar bağlanmama kararı aldığına işaret eden Simson, “Ukrayna acil biçimde Avrupa şebekesine senkronizasyon talep ediyor.” diye konuştu.

Ukrayna ve Moldova’yı en kısa sürede AB elektrik şebekesine bağlayacaklarını belirten Simson, Ukrayna’nın hemen AB şebekesine bağlanmasının teknik olarak zor bir süreç olduğuna işaret etti.

Simson, “Bugün Konsey toplantısında bakanlardan bu konuda destek istedim. Masada geniş ölçüde bir uzlaşı vardı.” dedi. Ukrayna’ya ters akış yöntemiyle gaz sağlamak için de çalışmaların sürdüğünü anlatan Simson, “Ukrayna’nın acil yardıma ihtiyacı var.” diye konuştu.

Simson, üye ülke bakanlarına Ukrayna’nın ihtiyaç duyduğu mazot, petrol, jet yakıtı ve jeneratör gibi enerji ürünleri listesini sunduğunu anlattı.

Bakanlara enerji konusunda risk değerlendirme ve acil durum planları konusunda da bilgi verdiğini söyleyen Simson, “Mevcut değerlendirmemize göre AB bu kışı güvenli biçimde atlatabilir.” dedi. Simson, gaz kullanımının da yavaşladığını, halihazırda depolardaki gaz sevisinin yüzde 30 civarında olduğunu söyledi.

AB’nin petrol konusunda dirençli bir stratejik rezerv sistemi olduğuna dikkati çeken Simson, üye ülkelerin en az 90 günlük petrol rezervi tuttuğunu anımsattı. Simson, stratejik rezervlerin, arz kesintisi yaşanması halinde hemen piyasaya sürülebileceğini, bunun geçmişte 3 defa yaşandığını hatırlattı.

Barbara Pompili de, “Toplantıda, bazı üye ülkeler gerekli durumlarda stratejik petrol rezervlerinin bir kısmını serbest bırakmaya hazır olduklarını söyledi.” ifadesini kullandı. Pompili, arz kesintisi veya piyasada işleyişinde sorun yaşanması halinde söz konusu petrol rezervleri ile durumu müdahale edebileceğini anlattı.

Üye ülkeler açık biçimde Ukrayna ve Moldova ile senkronizasyonu desteklediğini belirten Pompili, “Senkronizasyonu gerçekleştirmek istiyoruz ama bunun güvenli biçimde olması için yoğun biçimde çalışıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

AB ülkeleri, mevcut durumda doğal gaz ihtiyacının yüzde 40’ını, petrolünün de yaklaşık 4’te 1’ini Rusya’dan tedarik ediyor. Rusya, halihazırda Ukrayna’dan Avrupa’ya gaz sevkiyatını sürdürüyor. AB’nin hafta sonu uygulamaya koyduğu yeni ekonomik yaptırımlara Rusya’nın karşılık verme ihtimali endişelere neden oluyor.

Biden, ABD'lilerin nükleer savaş endişesi taşımaması gerektiğini söyledi

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, nükleer silahları ve hipersonik füzeleri de kapsayan “caydırıcı güçlerini” özel savaş görevi durumuna geçirmesinin ardından ABD’lilerin nükleer savaş endişesi taşımaması gerektiğini kaydetti.

Biden, Beyaz Saray’da siyahiler ve siyahi hakları ile ilgili bir konuşma yaptı. Konuşmanın ardından salonda bulunan bir gazeteci, “Amerikalılar, Rusya’nın Ukrayna işgalinin daha büyük bir nükleer çatışmayı doğuracağından endişe etmeli mi?” diye sordu. ABD Başkanı Biden, söz konusu soruya, “Hayır” yanıtını verdi.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz