Sanatçı cinayeti sonrası olaylar çıktı.. 87 ölü

0

Etiyopya’da, aktivist ve sanatçı Hachalu Gundessa’nın başkent Addis Ababa’da 29 Haziran’da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesi sonrası çıkan olaylarda 87 kişi hayatını kaybetti. Ülkede 2018 ortalarına kadar süren muhalif gösteriler sırasında Oromo etnik grubunun seslerinden biri olan Hundessa’yı kimlerin hedef aldığı henüz tespit edilemedi.

Olayların iç savaş çıkarma girişimi olduğunu ve teşebbüsün akamete uğratıldığını belirten Başbakan Abiy Ahmed, şiddet eylemlerine yol açanların polis kuvvetlerince yakalandığını söyledi.

Hachalu Gundessa için Oromiya eyaletinin Ambo kasabasında düzenlenen cenaze törenine yoğun güvenlik önlemleri altında binlerce kişi katıldı. Hafta başından bu yana başkent Addis Ababa ve farklı bölgelerde görülen şiddet olaylarında 4’ü polis toplam 87 kişi hayatını kaybetti.

Yaşananların ardından gözaltına alınan onlarca kişi arasında, halkı kaosa sevk etmekle suçlanan muhalif siyasetçilerden Eskinder Nega ve Jawar Muhammed de bulunuyor. Hundessa’ya yönelik cinayetle doğrudan ilişkisi olduğu gerekçesiyle 5 kişi tutuklandı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) Sözcüsü Rupert Colville, “Hundessa’nın öldürülmesi, başkent ve Oromia Bölgesi de dahil olmak üzere ülke çapında protestolara yol açtı. Bazı protestolar barışçıl geçse de bir kısmı başından beri şiddet içeriyordu.” dedi.

Gösterilerde başkent Addis Ababa’da silah ve bomba seslerinin duyulduğunu, Oromia Bölgesi’nde ise binaların tahrip edildiğini ve yolların kapatıldığını aktaran Colville, ülkedeki yetkili makamların, protestoların hızla yayılması üzerine interneti kestiğini, bu yüzden ölü ve yaralı sayısı konusunda tam bilgi alamadıklarını söyledi.

Etiyopya’da en büyük etnik grup olan Oromolar, ayrımcılığa ve hak ihlallerine uğradıkları gerekçesiyle 2015-2018 yıllarında geniş kapsamlı gösteriler düzenlemişti.

Oromo kökenli Başbakan Abiy Ahmed’in Nisan 2018’de iş başına gelmesi sonrası federal hükümete karşı tepkisi dinen Oromolar, son dönemde eleştiri oklarını yönelttikleri hükümete karşı yeniden sokaklara indi. İnternet bağlantısının kesildiği ülkede muhalif siyasetçilerin gözaltına alınmasının gerginliği daha da artırmasından endişe ediliyor.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz