Serbest Kürsü: KAPILAR

0
Latest posts by Sinan Eskicioğlu (see all)

”Ne varsa yarım kalmış, geleceğindir

Bir kez girilmiş sokaklar

Açılmamış kapılar…“

Cemal Süreyya’nın ‘Açılmamış Kapılar’ şiirinden bir alıntı. Açılmamış kapılar insanlar için hep gizemli olmuşlardır. Kimi zaman maddi olarak düşünülür, kimi zaman da manevi olarak. Ama ‘kapılar’ hep önemli olmuştur, bazılarımız için. 

Kapı, ardındaki bilgi ve gizemi ile bilinmezliği oluşturur.

Kimi zaman sevaba, kimi zaman günaha; kimi zaman hüzne ya da sevince açılır. Kimi zaman da güvenlik için inşa edilmiştir devasa olanları. Ama hep birşeylerin korunması ve gizlenmesi içindir. 

Kapıları kimlerin açtığı da önemlidir. Kapıyı açabilmek için yetenek gerekir. 

Kapılar, ağaçlar gibidir. Çeşitli kültür ve geleneklerde hep anlamları olmuştur. İlahi dinlerde ve mistik öğretilerde…

Hepinizin bildiği 4 Kapı ve 40 Makam vardır. 

Kökeni Horasan’a kadar dayanır. Orta Asya’ya dayanır ve Anadolu’daki eski Türklere. 

Şeriat, Tarikat, Marifet ve Hakikat kapıları. Bugün bu kapılar da aşındırıldı, eskitildi. Artık gülüp geçer, ya da sinirlenip boşverir olduk. Gerçeği gitti, sanal kopyaları geldi. İnsanı bilmeyen dervişler türedi; ya da hissedemeyen sahte ermişler. 

Hamsa, Hz.Fatıma’nın eli olarak bilinen sembol. Hem İslamiyet’in ve hem de Yahudilik’in önem verdiği bir işaret, bir gizem. 

Bu elin içindeki göz de, bir kapıdır. İyiliklere açılan önemli  bir kapı. Bu el ve içindeki kapı yüzyıllardır Müslümanlara ve Yahudilere ilham vermiştir.

Elin içindeki kapı ve eli ters çevirdiğinizde kanatlı başka bir kapı. 

Farkına varamadığımız, göremediğimiz ve hatta tahayyül bile edemediğimiz ne kadar çok kapı vardır hayatta, kim bilir. 

Bilinmeze ve hakikate açılan, bilinmez ve hakiki kapılar…

Sevgi ve Bilgiyle kalın

Önceki İçerikGrup Yorum İçerde, Fikirleri İktidarda
Sonraki İçerikMerih Demiral ile Mert Günok UEFA’nın en iyi 11’inde..
Sinan Eskicioğlu kimdir? 1974 İzmir’de dünyaya geldi. Agah Efendi İlkokulu’nda eğitim hayatına başladı. İzmir İmam Hatip Lisesi’ni bitirdikten sonra ÖSYM sınavlarında Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni kazandı. Kelam dalında ‘Allah’ın iradesi ve Nedensellik Problemi’ isimli bitirme teziyle, gecikmeli olarak 2000 yılında üniversiteden mezun oldu. 28 Şubat sürecinin etkisiyle İlahiyat fakültesi mezunlarının öğretmen yapılmaması yüzünden 2002 yılına kadar ticaretle ilgilendi. 2002 yılında D.E.Ü. İlahiyat Fakültesi’nde Din Felsefesi dalında yüksek lisansa başladı. Aynı yıl yüksek lisans programını yarıda bırakıp Almanya’ya gitti. Almanya’da Diyanet’e bağlı çeşitli camilerde eğitmenlik ve öğretmenlik yaptı. Duisburg-Essen Üniversitesi Sosyal işler ve yöneticilik bölümünde eğitim aldı. 2007-2011 yılları arasında IGMG (Avrupa Milli Görüş)’de Düsseldorf Bölgesi Eğitim Merkezi müdürlüğü ve bölge eğitmeni olarak çalıştı. 2011-2013 yılları arasında Osnabrück Üniversitesi Protestan Mezhebi bölümünde eğitimine devam etti. 2016 yılından itibaren Ocak Medya gazetesinde köşe yazarlığı yapmaktadır. 2020 yılında gazetenin genel yayın yönetmenliğini üstlenen yazar Almanca, İngilizce bilmektedir. şimdiye kadar yayınlanmış olan yedi kitabı vardır. Yok Edin İnsanın İnsana Kulluğunu- Kişiselleştirilmiş İslam, Zeytin Ağacı (Roman), Katar istanbul, Müslüman Kardeşlerden Ak Parti’ye İslamcılık., Tarihteki Dindar Zalimler. İbn Sina, İbn Haldun

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz