Sınavlarda ’15 dakika’da buharlaşan hayatlar..

1
Latest posts by Emrullah Bayrak (see all)

Sınavımız, okula adımımızı ilk attığımız anda başlıyor. Büyüklerimizin ilk sorusu “Büyüyünce ne olacaksın?”

İlk cevap, öğretmen..

Yaş ilerledikçe, yeni meslekler öğrendikçe öğretmenin yanına doktor, hakim, savcı, avukat, mühendis gibi meslekler ekleniyor.

O zamanlar tabii ki ‘sınav maratoncusu’ olacağımızı bilemiyoruz.. bunu zamanla öğreniyoruz. Büyükşehirde yaşayanlar, köyde oturanlara “Evden adımınızı dışarı attığınız andan itibaren para harcamaya başlıyorsunuz, ta ki eve dönene kadar” derlerdi.

Ülkemizde sınav da böyle bir şey.. Okula başladığınız ilk andan ömrünüzün sonuna kadar hayat sınavla devam ediyor. Sınavın biri bitiyor, biri başlıyor..

İşte o sınavlardan biri daha yapıldı..

Malumunuz üzere hafta sonu Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) vardı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), bir süredir sınavlarda, 15 dakika önce binalara alınması kuralını uyguluyor. Maalesef bu uygulama, her sınavda yeni mağduriyetler doğuruyor. İnsanların emekleri, ’15 dakika’da buharlaşıyor.

Devletimizin ajansı mağdur olanların haberini “Tüm uyarılara rağmen ’15 dakika kuralı’na takıldılar” başlığıyla verdi.. kuralı değil geç kalanları eleştirircesine..

ÖSYM’de ’15 dakika’ kuralını kimin teklif ettiğini bilmiyoruz; açıkçası ne amaçla konulduğunu da.. ’15 dakika’ kuralını aştığınız vakit de işiniz bitmiyor. Mesela salona girdiğinizde, sınavın başlamasına 30 dakika varsa, sınıftan dışarıya çıkarılmıyorsunuz. ‘Tuvalete gitmek istiyorum’ dediğinizde aldığınız cevap “Kural var, çıkamazsınız” oluyor.

Sınav salonlarına kendiniz dışında hiçbir şey götüremiyorsunuz. Öyle ki su şişesi etiketi dahi sökülüyor. Eğer yanınızda anahtarlık, cüzdan türü şeyler getirmişseniz; okul bahçelerinde sınav zamanlarında kurulan ’emanetçilik’ sektörüne başvurmanız gerekiyor..

Onlara da belli bir ücret ödedikten sonra getirdiklerinizi emanet ediyorsunuz. Fiyatı ise şehirden şehire, okuldan okula değişiyor. 1 liradan başlıyor 3 lirayı, 5 lirayı buluyor..

’15 dakika’ uygulamasına gelince..

Kamu Denetçiliği Kurumu’ (KDK), ’15 dakika’ kuralıyla ilgili “117 adayın sınav saatinden önce sınav binalarında hazır bulunmalarına rağmen sınav binasına alınmamalarından doğan mağduriyetlerinin (LYS’ye girmeye hak kazanan öğrenciler açısından yeni mağduriyetlere yol açmayacak şekilde) giderilmesi” yönünde tavsiye kararı aldı.

Fakat ÖSYM, tavsiye kararına rağmen ’15 dakika’ mağdurlarının yeni sınav talebini reddetti. ÖSYM, “milyonlarca adayın katıldığı sınavlarda kusur, ihmal, tedbirsizlik, özensizlik, önem vermeme, yanlış bilme, unutkanlık veya kendi iradesine bağlı olmayan kaza, hastalık, hava koşulları, trafik yoğunluğu gibi nedenlerle sınava katılamayan adaylar bulunması”nın her sınavda muhtemel olduğunu ifade etti.

Buradan acizane devlet büyüklerimize bir çağrıda bulunmak istiyorum.. Bir an sınava giremeyen bu gençlerin kendi çocuklarınız olduğunu düşünün!.. Okumuşlar, emek vermişler, bir yıl boyunca gece-gündüz çalışmışlar ve 15 dakika sebebiyle sınava girememişler..

Ne düşünürdünüz?..

Sınav akşamı haberleri izlerken okul kapısı önünde gözü yaşlı gördüğünüz öğrencilerin, sizin çocuğunuz olduğunu bir anlık hayal edin lütfen!..

Ne yapardınız?..

Sınavın getirdiği stres bir yana, şimdi de öğrencilere ’15 dakika’lık stres yükleniyor. Bunu yapmaya hakkımız var mı?..

ÖSYM, öğrenci bilgi sistemi üzerinden konuya ilişkin anket çalışması da yaptı. Sonuçları bilmiyoruz, ancak kimsenin bu uygulamayı ‘olumlu’ gördüğünü düşünmüyorum.

Gelin eski sisteme geri dönelim.. ’15 dakika’yı kaldıralım. 15 dakika, sizlere bir şey kaybettirmez, ancak gençlerin yıllarını, geleceklerini kaybettiriyor.

Referandum sonrası seçilme yaşı dahi 18’e indirilmişken.. gençlerimize bu kadar güveniyorken.. ’15 dakika’ için gençlerin hayallerinin kapılarını yüzlerine kapatmayalım.. onları sınav kapılarında gözü yaşlı bırakmayalım..

’15 dakika’da hayatlarını buharlaştırmayalım..

1 Yorum

  1. Arabesk bir millet olarak; soru çalınma riskini ortadan kaldıralım derken insanların hayal ve geleceklerini çaldığımızı unutuyoruz. Gelecekte bu karardan çark edip, sınav bitene kadar sınava her türlü alet ve edavatla girişi serbest bırakacağımızdan adım kadar eminim.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz