Sivillere yönelik saldırılar görüyoruz, bu bir savaş suçu..

0

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Ukrayna’da sivillere yönelik saldırılar gördüklerini belirterek bunun bir savaş suçu olduğunu söyledi.

Ottowa Güvenlik ve Savunma Konferansı’nda konuşan Stoltenberg, Rusya’yı Avrupa’da barışı engellemekle suçladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya karşı savaşının uluslararası hukuku ve barış ve güvenliği sağlayan uluslararası düzeni ihlal ettiğini söyleyen Stoltenberg, Putin’e “Savaşı durdur, askerlerini geri çek ve diplomasiye dön.” çağrısı yaptı. Stoltenberg, “Ukrayna’da sivillere yönelik saldırılar görüyoruz ve bu bir savaş suçu.” diye konuştu.

“Nükleer silah tehdidi pervasız ve tehlikeli”

Putin’in nükleer silah kullanma tehdidi için “pervasız ve tehlikeli” değerlendirmesinde bulunan Stoltenberg, Rusya, Çin ve Kuzey Kore’nin nükleer silahları olduğu sürece NATO’nun da nükleer caydırıcılığını elinde bulunduracağını kaydetti.

Stoltenberg, NATO’nun Ukrayna’nın hava sahasında uçuşa yasak bölge oluşturulması talebini ise yerine getiremeyeceğini belirterek, “Uçuşa yasak bölgenin uygulanması için Rusya’nın hava savunma sistemlerine saldırı gerekiyor. Bu NATO ile Rusya arasında doğrudan bir çatışma yaratır, Ukrayna’daki savaşı tırmandırır ve Avrupa’da NATO ve Rusya arasında tam teşekkülü bir savaşa neden olur.” şeklinde konuştu.

Rusya: Ukrayna'da Rus ordusu içinde zorunlu askerlik yapanlar da savaşıyor

Rusya Savunma Bakanlığı ise Ukrayna’da Rus ordusunun içinde zorunlu askerlik yapanların da savaştığını açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, başkent Moskova’da Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşa dair açıklamalarda bulundu. Rusya ordusu ile Donbas’taki sözde ayrılıkçı yönetimlerin, Ukrayna’da 8 yerleşim birimini kontrol altına aldığını belirten Konaşenkov, gün içinde Ukrayna’ya ait 49 askeri altyapı tesisinin imha edildiği bilgisini paylaştı.

Konaşenkov, Ukrayna’da toplam 2 bin 786 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini aktararak, “Bunların arasında, 953 tank ve çeşitli zırhlı araç, 101 çok namlulu roketatar, 351 obüs ve havan topu, 718 özel askeri araç ve 93 insansız hava aracı (İHA) bulunuyor.” dedi.

Ukrayna ordusuna ait 137 hava savunma füze sistemi S-300, Buk M-1, S-125 ve 81 radar istasyonunun yok edildiğini belirten Konaşenkov, “Bu, Ukrayna ordusunun sahip olduğu uzun ve orta menzilli füze sistemlerinin yüzde 90’dan fazlasıdır.” ifadesini kullandı.

“Askeri havaalanlarının yüzde 90’ı devre dışı bırakıldı”

Ukrayna’nın askeri havaalanlarının yüzde 90’ının devre dışı bırakıldığını belirten Konaşenkov, “Özel harekat başlamadan önce Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin 250’ye yakın uçak ve helikopteri var idi. 89 askeri uçak ve 57 helikopter karada ve havada Rusya Hava Kuvvetlerince yok edildi.” dedi. Konaşenkov, bazı uçakların Romanya’ya konuşlandırıldığını ve savaşta yer almadığını söyledi.

Bakanlık Sözcüsü Konaşenkov, Ukrayna’da Rus ordusu içinde zorunlu askerlik yapanların da savaştığını belirterek, şunları kaydetti: “Maalesef, Ukrayna topraklarında özel askeri operasyona katılan Rusya Silahlı Kuvvetleri birliklerinde zorunlu askerlik yapanların yer aldığına dair kanıtlar tespit edildi. Bu askerlerin neredeyse tamamı Rusya’ya getirildi.”

Öte yandan, zorunlu askerlik yapanlar dahil bazı Rus askerlerin esir düştüğünü belirten Konaşenkov, bu askerlerin serbest bırakılması için gerekli önlemlerin alındığını belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 8 Mart’ta yaptığı açıklamada, “Zorunlu askerlik yapanların askeri eylemlerde yer almadığını ve yer almayacağını belirtmek istiyorum. Yedekte olan askerler de ek olarak çağrılmayacak. Belirlenen hedefler ancak profesyonel askerler tarafından hallediliyor.” ifadelerini kullanmıştı.

Çernobil Nükleer Santrali'nde elektriğin tamamen kesildiği bildirildi

Ukrayna Ulusal Enerji Şirketi Ukrenergo, Çernobil Nükleer Santrali’nde elektriğin tamamen kesildiğini bildirdi.

Şirketin resmi sitesinden yapılan açıklamada, “Rus işgalcilerin düşmanca eylemleri sonucunda Çernobil Nükleer Santrali’nde elektrik tamamen kesildi.” ifadesi kullanıldı. Bölgede devam eden saldırılar nedeniyle santralde güç kaynağının yeniden başlatılması için onarım çalışmalarının imkansız hale geldiği vurgulanan açıklamada, Ukrayna tarafından durumun izlendiği ve tüm süreçler hakkında bilgilendirme yapılacağı aktarıldı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Rus ordusunun kontrolünü ele geçirdiği Çernobil Nükleer Santrali ve oradaki tüm nükleer tesisleri besleyen tek elektrik şebekesinin hasar gördüğünü belirterek, “Uluslararası toplumu, Rusya’dan acilen ateşkes talep etmeye ve elektrik arzını gidermek için onarım çalışmalarına izin vermeye çağırıyorum.” ifadesine yer verildi.

Çernobil’deki yedek jeneratörlerin sadece 48 saatlik kapasiteye sahip olduğuna işaret eden Kuleba, şunları kaydetti: “Bu saatten sonra kullanılmış nükleer yakıt için depolama tesisinin soğutma sistemleri duracak ve radyasyon sızıntıları kaçınılmaz hale gelecek. Putin’in barbarca savaşı tüm Avrupa’yı tehlikeye atıyor. Bu derhal durdurulmalı.” değerlendirmesinde bulundu.

Çernobil Nükleer Santrali, 24 Şubat’ta Rus birlikleri tarafından ele geçirilmiş, daha sonra santraldeki nükleer izleme sistemlerinin Uluslararası Atom Enerjisi Kurumuna veri aktarmayı durdurduğu bildirilmişti.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz