- Kılıçdaroğlu: MİT onun emrinde, bizim gizli kapaklı görüşmemiz varsa çıksın açıklasın - 29 Nisan 2023
- Demir Grup Sivasspor 1 – 3 Fenerbahçe.. - 29 Nisan 2023
- Yurt dışına kayıtlı seçmenler oy vermeye başladı.. - 29 Nisan 2023
Balkanlar ve Doğu Avrupa’da görülen Batı Nil virüsü vakaları son dört yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), salgının yayılmasında aşırı sıcaklarla yağmur ve bunu takip eden kuru havanın etkili olduğunu belirtiyor.
Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi verilerine göre 24-30 Ağustos haftasında Avrupa Birliği’nde (AB) 300 vaka rapor edildi. Euronews’in aktardığına göre AB’ye komşu ülkelerden Sırbistan’da 55, Kosova ise bir Batı Nil vakasına rastlandı.
Merkez, İtalya, Avusturya ve Slovenya olmak üzere en az 6 yeni bölgede Batı Nil virüsünün görüldüğünü duyurdu. Son bir haftada Romanya’da 6, Sırbistan’da 6, İtalya’da 7, Yunanistan’da 5 ve Fransa’da bir kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Friedrich-Loeffler-Institut (FLI), Saksonya-Anhalt eyaletinde iki ölü baykuşta tespit edilmesiyle virüsün ilk kez Almanya’da da görüldüğünü açıkladı.
2018’de 64 can aldı
Bu yıl içerisinde Avrupa Birliği’nde virüsü kapanların sayısı 710’a yükseldi. AB’ye komşu ülkelerde ise bu sayı 265. Yıl içerisinde 64 kişi virüsün yol açtığı hastalıklardan yaşamını yitirdi.
Dünya Sağlık Örgütü, virüsün görüldüğü bölgelerde yaşayan veya bu bölgeleri ziyaret edenlerin risk altında olduğunu söylüyor. DSÖ, yaşlıların, hamilelerin ve bağışıklık yetmezliği olanların nöroinvazif hastalıklara karşı daha büyük risk altında olduğu uyarısını yapıyor.
Yayılmasında Culex cinsi sivrisineklerin etkili olduğu Batı Nil Virüsü ateşli hastalıkların yanı sıra sinir sistemini etkileyen nöroinvazif sorunlara da yol açabiliyor.