- Kılıçdaroğlu: MİT onun emrinde, bizim gizli kapaklı görüşmemiz varsa çıksın açıklasın - 29 Nisan 2023
- Demir Grup Sivasspor 1 – 3 Fenerbahçe.. - 29 Nisan 2023
- Yurt dışına kayıtlı seçmenler oy vermeye başladı.. - 29 Nisan 2023
ABD Başkanı Donald Trump, “Golan Tepeleri üzerinde İsrail’in egemenliğini ABD’nin resmen tanıdığını” ilan eden başkanlık kararını imzaladı.
ABD’ye Birleşmiş Milletler ile Avrupa Birliği’nden tepki geldi. Konuya ilişkin Avrupa Birliği’nden (AB) yapılan açıklamada, “Tutumumuz değişmedi. Golan Tepeleri dahil İsrail’in 1967’den beri işgalinde olan topraklar üzerindeki egemenliğini tanımıyoruz.” denildi.
Birleşmiş Milletler’den (BM) yapılan açıklamada ise “Golan Tepeleri’nin statüsü değişmedi ve BM’nin Golan politikası, Güvenlik Konseyinin ilgili kararlarında belirtiliyor.” ifadeleri kullanıldı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, “Uluslararası hukuka aykırı bu karar Orta Doğu’daki gerginliği artırabilir.” açıklamasını yaptı.
Türkiye’den de tepki var: İmza Gayrimeşru
Twitter hesabından açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “ABD, bir kez daha uluslararası hukuku yok saydı ancak bu karar, İsrail’in ilhakını asla meşrulaştırmayacak. Aksine, Orta Doğu’daki barış çabalarını engelleyerek bölgede gerilimi daha da artıracak.” dedi.
“Biz bu imzaya karşıyız, bu karara karşıyız. Bunu kabul etmemiz mümkün değil.” diyen Çavuşoğlu konuya ilişkin sözlerini şu şekilde sürdürdü: Türkiye, bu konuda sonuna kadar gereğini yapacaktır, uluslararası camiayla bir hareket edecektir çünkü tek taraflı atılan bu adımları desteklemiyoruz, doğru bulmuyoruz, kabul etmiyoruz. BM dahil her platformda ne gerekiyorsa yapacağız.”
Çavuşoğlu, “Bugün Suriye rejimiyle ilişkilerimizin bu boyutta olması, böyle bir kararı (ABD’nin Golan Tepeleri kararı) kabul etmemizi gerektirmez. Tam tersi Türkiye Cumhuriyeti, her zaman ilkeli tutum sergilemiştir. Buralar Suriye’nin ve Suriye halkının topraklarıdır.” şeklinde konuştu. “Bu imza İsrail’in işgalini meşrulaştırmaz.” diyen Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı:
Öyle görüyoruz ki Trump’ın bu imzası güya şu anda seçim öncesinde zor durumda olan Netanyahu’ya adeta bir seçim hediyesidir. Yolsuzlukla sorgulanan ve hukuk önünde hesap veren Netanyahu’ya bu sözde hediyenin bir faydası olmaz.”
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Kendi halkını bile bölen ve bugün de Gazze’de görüyorsunuz, Gazze’yi bombardımana tutan bu zalime ne yapsanız bir faydası yoktur. O yüzden Amerika’nın bu çabaları beyhudedir.” değerlendirmesinde bulundu. Bakan Çavuşoğlu sözlerine şu şekilde devam etti:
“Amerika’nın hukuk tanımaz, uluslararası hukuku tanımaz kararlarını biz kabul etmiyoruz. Uluslararası hukuku hiçe sayan ve Birleşmiş Milletler kararlarını hiçe sayan adımları ardı ardına görmeye başladık. Önce büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararı ve sürekli İsrail’in zulmüne verdikleri destek ve şimdi de Golan Tepeleri’nin işgaline meşruiyet kazandırma çabaları.”
AK Parti Sözcü Ömer Çelik de “Orası (Golan Tepeleri) İsrail toprağı değildir. Orası Suriye toprağıdır, o toprak Suriyelilerin toprağıdır. Bu kararı bir kere daha yanlış bulduğumuzu ve kararlılığımızı herkese duyurmak istiyoruz. Türkiye olarak sonuna kadar bu kararın karşısında olacağımızdan kimse kuşku duymasın. Başkan Trump’ın attığı o imza gayrimeşru bir karardır.” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “ABD’nin Golan Tepeleri kararı ve aynı saatlerde İsrail’in Gazze’yi bombalaması, barış karşıtı çatışmacı zihniyetin yeni bir tezahürüdür. Kim tarafından desteklenirse desteklensin, işgal ve savaş politikaları gayr-ı meşrudur ve gayr-ı insanidir.” diye konuştu.
İngiltere: Golan Tepelerini İsrail işgali altındaki toprak olarak görüyoruz
İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Golan Tepeleri’ni İsrail’in işgali altındaki toprak olarak gördüklerini ve İsrail’in ilhakını tanımayı planlamadıklarını duyurdu. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Golan Tepelerini İsrail işgali altındaki toprak olarak görüyoruz. İsrail’in 1981’deki ilhakını tanımadık ve tanımayı da planlamıyoruz.” ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, “Birleşmiş Milletler Sözleşmesi dahil uluslararası hukuka göre bir toprağın güç kullanılarak ilhakı yasaklanmıştır.” ifadesi hatırlatıldı.
Rusya: Uluslararası hukuka aykırı
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD Başkanı Trump’ın Golan Tepelerine ilişkin başkanlık kararını imzalaması üzerine Rus Russkoye Radyosu’nda değerlendirmelerde bulundu.
Trump’ın kararını eleştiren Zaharova, “Uluslararası hukuka aykırı bu karar maalesef Orta Doğu’daki gerginliği artırabilir.” diye konuştu. Zaharova, söz konusu karara ilişkin Rusya’dan daha önce çok sayıda açıklama yapıldığını vurgulayarak, “Böyle şeyler hukuki zeminin dışında kalıyor. Tüm uluslararası çalışmaları, BMGK kararlarını yok sayan bu tür adımlar sadece durumu daha da kötüleştirir.” ifadesini kullandı.
Hamas Lideri İsmail Heniyye, “Golan Tepeleri, Suriye topraklarının bölünmez bir parçası olarak kalmaya devam edecektir.” dedi.
Herhangi bir Arap toprağına dokunan hiçbir karar meşru değildir
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD Başkanı Donald Trump’ın “Golan Tepeleri üzerinde İsrail’in egemenliğini resmen tanıdığını” ilan eden başkanlık kararını imzalamasına tepki göstererek, kararın meşru olmadığını söyledi.
Filistin resmi ajansı WAFA’ya göre Devlet Başkanı Abbas, Trump’ın Golan Tepeleri kararına, “Filistin’in Kudüs üzerindeki egemenliğine ya da herhangi bir Arap toprağına dokunan hiçbir karar meşru değildir.” sözleriyle tepki gösterdi. Abbas, Arap-İsrail çatışması konusundaki herhangi bir adımı meşrulaştırmanın yolunun; Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ile Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Barış Girişimi kararlarına bağlılıktan geçtiğini vurguladı.