Türk Şehitliği, isyancılar tarafından yıkıldı!..

0

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Yemen’in başkenti Sana’da 2011 yılında açılışı yapılan Türk Şehitliği, isyancılar tarafından yıkıldı.

Twitter hesabından yıkım haberini duyuran Gül, “Yemen çöllerinde bıraktığımız binlerce şehidimizin hatırasını unutturmamak için Yemen’in başkenti Sana’da 2011 yılında açılışını yaptığım Türk Şehitliği’nin isyancılar tarafından yıkılmasından büyük üzüntü duydum. Yemen halkının bu saygısızlığı düzelteceğine inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı, Yemen’deki Sana Türk Şehitlik Anıtı’na bu sabah Husi unsurlarınca düzenlenen ve şehitlikte tahribata yol açan saldırıyı şiddetle kınadı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Sana Türk Şehitlik Anıtı’na 12 Mart sabahı Husi unsurlarınca gerçekleştirilen ve şehitliğimizde tahribata yol açan hain saldırıyı şiddetle kınıyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Türkiye, Yemen'deki Türk Şehitlik Anıtı'na düzenlenen saldırıyı şiddetle kınadı

“Yemen ile ortak tarihimizin ve köklü ilişkilerimizin nişanesi olan Yemen’deki Türk varlığına saygısızlık yapılması asla kabul edilemez. Şehitliğimizde oluşan hasarın onarılmasını ve faillerin bir an önce cezalandırılmasını bekliyoruz.” ifadelerine yer verilen açıklamada, hain saldırının dost ve kardeş Yemen halkı tarafından da lanetleneceğine dair şüphe duyulmadığı kaydedildi.

Husilerin, Yemen’in başkenti Sana’da bulunan Türk Şehitlik Anıtı’nı bir iş makinesi ile yıkmaya çalıştığı bildirildi. Yemen yerel basınının görgü tanıklarına dayandırdığı haberlere göre İran destekli Husiler, başkent Sana’nın tarihi bölgesinde yer alan Türk Şehitlik Anıtı’nı yıkmaya çalıştı.

Yemenli sosyal medya aktivistlerinin paylaştığı görüntülerde, bir iş makinesinin silahlı bazı şahısların eşliğinde Türk Şehitlik Anıtı’nı yıkmaya çalıştığı görüldü. Provokatif saldırıyı görüntüleyen video kayıtlarında, Türk Şehitlik Anıtı’nda hasar oluştuğu göze çarptı.

Yemenli çok sayıda aktivist ve yazar ise sosyal medya paylaşımlarında, yıllardan beri başkent Sana ve diğer bazı bölgeleri kontrollerinde tutan Husilere bağlı milislerin eylemine tepki gösterdi.

Tepkilerde Husilerin, bu eylemle Yemen’in tarih ve kültürüne olan düşmanlıklarının yanı sıra dost ve kardeş ülkelerle olan bağlarını da koparmaya çalıştıklarına dikkat çekildi.

Yemen’deki Türk Şehitlik Anıtı 2011 yılında resmi bir ziyaret için Yemen’e gelen dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından açılmıştı. Ülkedeki Türk varlığının ve eski Osmanlı kışlalarının bulunduğu bölgede yapılan şehitlik anıtı, 400 yıl boyunca Yemen topraklarında hayatını kaybeden ”Mehmetçik”in hatırasını yaşatıyor.

Yemen’de Türk Şehitliği Anıtı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmî ziyaret için bulunduğu Yemen’de ikinci gün temasları çerçevesinde Yemen Dışişleri Bakanı Dr. Abubakr Al Qırbi’yi kabul etti ve ardından Türk Şehitliği Anıtı’nın açılış törenine katıldı.

Yemenli genç kızların “Yemen Türküsü”nü seslendirdiği açılış töreninde bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, ”Aslında söylenecek her şeyi burada iki Yemenli genç kız söyledi. Bütün Türklerin, Anadolu’da herkesin bam teline basan Yemen Türküsünü…” dedi. Türkü sırasında çok duygulandığını da ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü, “Ben aslında hislerine sahip çıkan bir insanım. Ama hatırladığım kadarıyla bir kez de 2005 yılında bu türküyü bu topraklarda dinleyince hislerime hâkim olamamıştım, bir de bugün…”

Yemen topraklarının bir zamanlar vatan toprakları olduğunu, 400 yıl boyunca Tuna’dan Yemen’e, Kafkaslardan Baltıklara kadar ataların bu toprakları can siperane savunduklarını aktaran Cumhurbaşkanı Gül, “Bugün atalarımıza karşı yapılabilecek en iyi görevi yerine getirmenin huzuru içindeyiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Yemen Cumhurbaşkanı Saleh’in dün akşam onuruna verdiği akşam yemeğinde hem Yemen Türküsü’nün hem de ‘Tuna Nehri Akmam Diyor’ türküsünün seslendirildiğini aktararak, “Yemenliler ‘Tuna Nehri Akmam Diyor, etrafımı yıkmam diyor. Şanı büyük Osman Paşa Plevne’den çıkmam diyor’ türküsünü de söyledi. Tuna’dan Yemene kadar bütün vatan topraklarından ve Anadolu’nun her köşesinden, sadece Anadolu’nun değil, o zamanki vatan topraklarının her köşesinden Musul’dan, Saraybosna’dan, Bakü’den, her yerden askerlerimiz, buraları ele geçirmek için uğraşan o günkü emperyalistlere karşı Yemenli kardeşleriyle beraber büyük çarpışmalar verdiler. Yemen’in tarihimizde çok ayrı bir yeri olduğunu işte bu türküler gösteriyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül konuşmasında, Yemen’in tarihimizde ayrı bir yeri olduğunu, Birinci Dünya Savaşı başladıktan sonraki dönemde İmparatorluğun düşmanlarına karşı 7. Kolordu ve Yemenlilerin savaştıklarını ve bu sırada bir Türk askerinin söylemeye başladığı tüm Anadolu’nun hislerini aktaran ‘Yemen Türküsü’nün her şeyi ifade ettiğini belirtti.

Konuşmasında gençliğe de seslenen Cumhurbaşkanı Gül, “Tarihin ne olduğunu, Yemen’in ne izler bıraktığını, bu türkülerin niçin söylendiğini anlayabilmek için Yemen ile ilgili hiç değilse bir iki roman, hikâye veya tarihî eser okuyun. O zaman Yemen’in ne olduğunu, atalarımızın neler çektiğini çok daha iyi anlayacaksınız. Mekke ve Medine’yi korumak için askerlerimizin buralarda gösterdikleri fedakârlıklar dillere destan olmuştur ve Türkler Yemen’den ayrılırken büyük bir muhabbet ve dostluk içinde ayrılmışlardır. Kaderin tecellisi öyle olmuştur ki, eski vatan toprakları bugün ayrı ayrı ülkeler haline gelmiştir. Ama burada gösterilen fedakârlıkların boşa gitmediği de görülmüştür. Mekke ve Medine hiçbir zaman işgal edilememiştir. İşte bütün bunlar Türk askerlerinin fedakârlıkları neticesinde olmuştur.”dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, 2005 yılında Dışişleri Bakanı olarak Türkiye’den Yemen’e yapılan ilk ziyareti gerçekleştirdiğinde, Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Saleh’e şehitliğin yapılması konusundaki talebi ilettiğini ve Cumhurbaşkanı Saleh’in de sözünde durarak, şehitliğin açılmasına fırsat verdiğini belirtti ve başta Cumhurbaşkanı Saleh olmak üzere, şehitliğin yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz