Türkiye’nin Otomobili’nin tasarımları için tescil başvuruları yapıldı..

0

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Anadolu Ajansı Editör Masası’nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu ve soruları cevapladı.

“Türkiye’nin Otomobili”nde bundan sonraki yol haritası ve gelecek dönemde atılacak adımlara ilişkin detayları paylaşan Varank, bunun büyük heyecan uyandıran önemli bir proje olduğunu söyledi.

Varank, bu projenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyoner liderliği ve takipçiliği sayesinde hayata geçirildiğini ifade ederek, bunun ülkenin 60 yıldan beri beklediği bir proje olduğunu dile getirdi.

Devrim arabası tecrübesinden sonra bu konunun adeta bir tabu haline getirildiğini ve etrafında siyasi tartışmaların yapıldığını anlatan Varank, “Kimileri Türkiye’nin gücüne inanmamış, ‘Yerli otomobil yapamayız.’ demiş, kimileri ise 60 sene evvelinden Türkiye’ye güvenerek bizim bu işleri başarabileceğimizi dile getirmiş. Bu tartışmalar çerçevesinde bugün geldiğimiz noktada, Sayın Cumhurbaşkanımızın ısrarla talep etmesiyle bu vizyoner projeyi hayata geçirmiş olduk.” diye konuştu.

Vatandaşın gösterdiği ilgiden son derece memnuniyet duyduklarını vurgulayan Varank, Türkiye’nin Otomobili’ne ilişkin yapılan araştırmanın sonuçlarını da paylaştı. Varank, araştırmaya ilişkin şu bilgileri verdi:

“Vatandaşımıza ‘Bu aracı kaç kişi gördü?’ diye sorulmuş. Vatandaşımızın yüzde 95,4’ü bu araçları görmüş ve Türkiye’nin Otomobili’nden haberdar olmuş. Bu projeyi destekleme oranı yüzde 97,6. Sanırım bu oranda Türkiye’de desteklenen başka proje görülmemiştir. Tasarımların beğenilme durumunu vatandaşlarımıza sormuşlar. Tasarımların beğenilme oranı yüzde 98,4. Bu aracı satın almak isteyenlerin oranı yüzde 89. Burada önemli bir nokta var, soru sorulan katılımcıların sadece yüzde 55’inin aracı var. Aracı olmayanların satın alma isteği ise yüzde 96,2. Türkiye’nin Otomobili’nin bir dünya markası olabileceğine inanma oranı yüzde 90,3. Gerçekten bu oranlar müthiş rakamlar. Türkiye genelinde 1500’den fazla denekle yapılmış bir araştırma. Bunu TOGG’dan bağımsız olarak bir firma çalışmış, bizimle paylaştılar. Yakında kamuoyuyla da diğer rakamları paylaşacaklar. Vatandaşımızın bu kadar toplumsal kabulle bu işe sahip çıkması hem bizim açımızdan gurur verici hem de bizleri önemli bir sorumluluğun altına soktu. Sayın Cumhurbaşkanımız, bu projeyi an be an, gün gün takip ediyor. Bizler de Türkiye’nin Otomobili Projesi’ni başarmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.”

“Plan çerçevesinde 2022 sonunda ilk otomobiller seri üretimden çıkacak”

Bakan Varank, bu projenin özel teşebbüs tarafından yürütüldüğünü, devlet olarak onların işlerini kolaylaştırma, gerekli mevzuat çalışmaları yapma, teşviklerle bu projenin başarılı olmasını sağlama hususlarında çalıştıklarını bildirdi.

Bu özel teşebbüsün, en rasyonel, en ekonomik, en mantıklı ve en verimli kararları alarak profesyonel yönetimleriyle yollarına devam edeceğine dikkati çeken Varank, gelecek süreçte iki temel konunun gündemlerinde olacağını ifade etti.

Varank, fabrika alanı için Gemlik’te 1 milyon metrekarenin biraz üzerinde bir arazinin tahsisinin yapıldığı bilgisini vererek, “İlk hedef, 2020’nin birinci yarısında temel atma törenini yapıp fabrikanın inşaatına başlamak. Projede firma profesyonel bir şekilde önümüzdeki 15 yılını tasarlamış, planlamış durumda. Hangi yatırımları yapacaklar, hangi modelleri geliştirecekler, hangi yatırımlara ihtiyaçları var, marka stratejileri nasıl olacak, bunların tamamı planlanmış durumda. Plan çerçevesinde 2022 sonunda ilk otomobiller seri üretimden çıkacak.” değerlendirmesinde bulundu.

İkinci öncelikli konunun da marka oluşturulması ve marka tanıtımı olduğunu belirten Varank, şunları kaydetti:

“TOGG, öncelikle geniş bir pazar araştırmasıyla çalışmaya başladı. Bundan sonra da markayla ilgili, tasarımlarla uyumlu, Türk karakteristiğini yansıtan, Türk milletinin sahiplenebileceği, uluslararası arenada da aykırı kaçmayacak, kolay telaffuz edilebilen, tescil edilebilecek bir marka oluşturabilmek için çok detaylı çalışma yapılıyor. Bu sene içinde marka belirlenecek.” 

Varank, TOGG isminin vatandaşlar tarafından sahiplenildiğini ve Türkiye’nin tamamının bu ismi duyduğunu sözlerine ekledi.

“Ön sipariş uygulaması daha başlamadı”

Türkiye’nin Otomobili konusunda, tasarımlarla uyumlu, tescil edilebilecek marka için çalışmalar sürdüğünü, bu sürecin sene içinde tamamlanacağını belirten Varank, şöyle devam etti:

“Ön para ödenerek ön sipariş uygulaması daha başlamadı. Bu, marka lansmanı sonrası şirketin uygulayacağı metot olacak. Bilişim Vadimizin lansmanından sonra çeşitli alanlarda 32 firmadan başvuru alındı. Burada akıllı mobilite teknolojileri geliştirmek istiyoruz. İlgili bakanlıklarla otomobilin şarj altyapısının kurulması için yol haritası hazırlıyoruz. Araç pazara çıktığında bu altyapı hazır olacak. İlgili bakanlıklarla otomobilin şarj altyapısının kurulması için yol haritası hazırlıyoruz. Araç pazara çıktığında bu altyapı hazır olacak. 100-150 prototip üretme aşamasındayız. Bunlarla testler yapılacak. 2022 başında fabrika seri üretime başlar.”

Alım garantisini sadece TOGG için uyguladıklarını dile getiren Varank, “2035 yılına kadar 30 bin araç için, bunun dışında hiçbir firmaya garanti vermedik.” dedi.

Bakan Varank, “Avrupa, Rusya, ABD’nin de aralarında olduğu bazı yerlerde Türkiye’nin Otomobili’nin tasarımları için tescil başvuruları yapıldı.” diye konuştu. Varank, “2019’da 137 milyar liralık 5 bin 691 proje için teşvik belgesi düzenledik. Bunlar tamamlandığında 210 binin üzerinde yeni istihdam bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, “Lider Araştırmacılar Programı’na başvuran 242 kişi arasından seçilen 98’i Türk, 29’u yabancı uyruklu 127 araştırmacıyı destekleyeceğiz.” dedi.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz