Tutuklanan 16 gazeteci Meclis gündeminde..

0

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Diyarbakır’da tutuklanan 16 gazeteciyi Meclis gündemine taşıdı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın cevaplaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi veren Gülüm, şunları ifade etti:

“Basının özgürlüğü;  anayasada, uluslararası bildiri ve sözleşmelerde düşünceyi açıklama özgürlüğü ile birlikte ele alınmakta ve demokrasinin temelini basının özgür olması ve halkın haber alma hakkının korunması oluşturmaktadır. Ancak Türkiye’de siyasi iktidar özgür basını susturmak, gazetecilerin gerçeği açığa çıkarmasını engellemek için basın emekçileri ve gazetecileri her türlü yöntem ile baskı altına almakta, talimatlı yargı aracılığıyla gözaltı, tutuklama, haksız davalar ve cezalarla tasfiye etmeye çalışmaktadır.  

Gazeteciler haber takip etmek, haber kaynağı ile görüşmek, eylem ve miting gibi olayları takip etmek, devlet görevlilerinin faili olduğu suçları ortaya çıkarmak ve bu olayların haberini yapmak gibi suçlamalar ile itham edilmekte ve cezalandırılmaktadır.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Örgütü’nün hazırladığı 2022 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye 180 ülke içerisinde 149′ uncu sırada yer almıştır.  Yine Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın  (TGS), 2021-2022 Basın Özgürlüğü Raporu’na göre son bir yılda 273 gazeteci yargılanmıştır. İktidarın gazeteci ve basın emekçilerine yönelik baskıları devam etmektedir.

8 Haziran 2022 sabahında Diyarbakır’da sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Başkanı Serdar Altan, Xwebûn Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, JİNNEWS Müdürü Safiye Alagaş, JINNEWS editörü Gülşen Koçuk, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç, gazeteciler Ömer Çelik, Suat Doğuhan, Ramazan Geciken, Esmer Tunç, Neşe Toprak, Zeynel Abidin Bulut, Mazlum Doğan Güler, Mehmet Şahin, Elif Üngür, İbrahim Koyuncu, Remziye Temel, Mehmet Yalçın, Abdurrahman Öncü, Lezgin Akdeniz, Kadir Bayram, İhsan Ergülen ile yine aynı soruşturma kapsamında Gebze’de Feynaz Koçuk gözaltına alınmış, Gözaltına alınan 22 gazeteci ve basın emekçisinden 16’sı tutuklanmıştır.”

Bu bağlamda Züleyha Gülüm, şu soruları yöneltti:

  1. Tutuklanan 16 Kürt Gazeteci’nin haberi yapma biçimleri ve kullandıkları dil dahil sorgulama konusu olmuştur. Gazetecilerin düşünce ve düşünceyi ifade ediş biçimleri neden sorgulama konusu olmaktadır? Gazetecilerin tutuklanma gerekçesi nedir?
  2. Gazetecilik mesleğini ve yapılan haberleri suç gören, gazetecileri hedef gösteren ve haklarını gasp eden uygulamalardan vazgeçilecek midir?
  3. Türkiye ‘dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi olmaktan’ ne zaman kurtulacaktır?
  4. AİHM ve Anayasa Mahkemesince gazetecilere yönelik gözaltı ve tutuklamalara ilişkin birçok ihlal kararı ortada iken aynı ihlallerin devam ettirilmesinin amacı nedir?
  5. Özelikle Kürt gazetecilere yönelik bu kadar hukuksuz, antidemokratik ve insanlık dışı uygulamalar ve haksız tutuklamalar ayrımcılık yasağının ihlali olarak soruşturulacak mıdır?

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz