Ukrayna’ya savaş uçağı gönderilecek..

0

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna’ya 500 milyon avro değerinde silah ve askeri ekipman yardımı yapacaklarını ve AB ülkelerinin savaş uçağı göndereceğini duyurdu.

Borrell, Dışişleri Bakanlarının bir hafta içerisinde 4. kez bir araya geldikleri olağanüstü toplantının ardından basın toplantısı düzenledi. AB Temsilcisi, Birliğin Ukrayna ordusuna 450 milyon avro değerinde silah, 50 milyon avro değerinde koruyucu ekipmanlar gibi askeri malzeme yardımı yapmaya karar verdiğini ve bunun AB tarihinde bir ilk olacağını vurguladı.

Borrell, bunların “Avrupa barış tesisi” fonu ve hükümetlerarası fondan finanse edileceğini belirterek, bunların haricinde birçok üye ülkenin zaten önemli miktarda askeri teçhizatı gönderdiğini kaydetti.

Bir soru üzerine, AB’nin yardım paketinin savaş uçaklarını da kapsayabileceğini ifade eden Borrell, AB’nin ordunun ihtiyaç duyduğu jetlerle ilgili Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ile görüştüğünü, bunları sağlayabilecek üye ülkeler olduğunu ve Ukrayna’nın batısının halen açık olduğunu söyledi.

Borrell, “Bazı Rus bankalarını SWIFT’ten çıkarıyoruz. Rusya Merkez Bankasının varlıklarını felç edecek kısıtlayıcı tedbirler uygulayacağız. Bu tedbirle Merkez Bankası rezervlerinin yarısı dondurulacak.” ifadesini kullandı.

Söz konusu rezervlerin G7 ülkelerinde yer aldığını anlatan Borrell, “Bu Rus finansal sitemini çok olumsuz etkileyecek.” dedi. Borrell, Rusya’daki rejimi destekleyen bazı kişilerin de yaptırım listesine alınacağını aktardı.

AB Temsilcisi Borrell, hafta sonu boyunca yoğun çalıştıklarını, amaçlarının haftanın ilk işlem günü başlamadan önce söz konusu kararları uygulamak olduğunu ifade etti.

BMGK, Ukrayna üzerine BM Genel Kurulu olağanüstü toplantısını onayladı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 193 üye ülkenin bulunduğu BM Genel Kurulu’nda Ukrayna konusunda olağanüstü oturum yapılması karar tasarısını onayladı.

ABD ve Arnavutluk’un sunduğu tasarıya 15 üyeden 11’i ‘evet’ derken, Rusya ‘hayır’ diyen tek ülke oldu. Çin, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri çekimser kaldı.

BM’deki olağanüstü Genel Kurul toplantıları, Güvenlik Konseyi üyelerinin en az 9’unun veya BM Genel Kurul devletlerinin yarıdan bir fazlasının oy çoğunluğunun talebi ile yapılıyor. Güvenlik Konseyi kararlarında veto yetkisi bulunan 5 daimi üye (Rusya, Amerika, Fransa, İngiltere ve Çin) olağanüstü Genel Kurul toplantısı talebi hakkında veto yetkisini kullanamıyor.

BMGK’den söz konusu tasarının geçmesi üzerine 193 üyesi ile olağanüstü Genel Kurul toplantısı yarın yapılacak. Genel Kurul’daki görüşmelerde Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının kınanacağı ve işgale derhal son vermesi çağrısında bulunulacağı bir tasarının oylamasının yapılması bekleniyor.

Genel Kurul’da herhangi bir tasarının kabul edilebilmesi için üyelerin üçte ikisinin, yani 193 ülkeden en az 128’inin evet oyu vermesi gerekiyor. Daha çok, BM üyesi devletlerin genel fikrini ortaya koyması bakımından anlam ifade eden Genel Kurul kararlarının herhangi bir yaptırım gücü bulunmuyor.

Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı yargı organı Adalet Divanı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna’nın 1948 tarihli BM Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ni ihlal nedeniyle Rusya’ya dava açtığı belirtildi.

Ukrayna’nın telafisi mümkün olmayan zararların engellenmesi ve hak ihlallerinin önüne geçilmesi için Divan’dan “tedbir kararı”na hükmetmesi talebinde bulunduğu kaydedilen açıklamada, Ukrayna’nın “Donetsk ve Luhansk bölgelerinde soykırım yapıldığı” şeklindeki Rusya iddialarına karşı çıktığı, Rusya’nın Ukrayna’ya müdahale hakkının bulunmadığı bildirildi.

Rusya’nın Ukraynalıları soykırım kastıyla öldürdüğü iddialarına yer verilen açıklamada, Ukrayna’nın, Rusya’yı soykırım planlamakla suçladığı bilgisi paylaşıldı. Divan’ın kısa süre içerisinde acil tedbirlere ilişkin duruşma tarihini açıklaması bekleniyor.

Donbas krizi ve Rusya’nın soykırım iddiaları

Ukrayna’da Rus etnik kökene sahip nüfusun yoğun olarak yaşadığı Donetsk ve Luhansk bölgelerinde ayrılıkçılar sözde yönetimler ilan etti. Rusya, Donbas’taki ayrılıkçı yönetimleri tanıdı ve 24 Şubat’ta Ukrayna topraklarına askeri harekat başlattı.

Rus lider Vladimir Putin, amaçlarının, “Kiev tarafından soykırıma maruz kalan insanları korumak, Ukrayna’yı Nazizm’den ve militarizmden arındırmak” olduğunu savunarak Ukrayna ordusuna silah bırakma çağrısı yaptı.

Amerikan uydu görüntüleme şirketi Maxar: 5 kilometrelik Rus askeri konvoyu Kiev'e ilerliyor

ABD merkezli uydu görüntüleme şirketi Maxar’dan yapılan yazılı açıklamada, yeni elde ettikleri uydu görüntülerinde, yüzlerce askeri aracı içeren yaklaşık 5 kilometre uzunluğundaki Rus askeri konvoyunun Kiev’e ilerlediğinin görüldüğü bildirildi.

Kiev’in 64 kilometre uzağında kaydedilen görüntülerde, konvoyun Ivankiv şehrinin kuzeydoğusunda olduğu ifade edilen açıklamada, konvoyun içinde, yakıt ve lojistik araçlarının yanı sıra, tanklar, zırhlı muharebe araçları ve topçu araçlarının olduğu aktarıldı.

Açıklamada, söz konusu uydu görüntülerinde Hostomel kentindeki Antonov Havalimanına yapılan hava saldırılarının yol açtığı hasarın da görüldüğü belirtildi.

Yunanistan: Yunan asıllılar Rus bombardımanı sonucu öldü, kanıtımız var

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandros Papaioannou, SKI TV’ye verdiği röportajda, Dışişleri Bakanlığının, Ukrayna’da içlerinde 10 Yunan asıllı kişinin de bulunduğu sivillerin ölümüne neden olan Rus saldırılarını şiddetle kınadığını aktardı.

Sartana köyünde Yunan asıllı 6 kişinin ölümüne yol açan saldırı için “Şunu vurgulayayım ki bu 6 kişi, Rus uçaklarının hava bombardımanı sonucu öldü.” diye konuştu.

Sivillerin öldürülmesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Papaioannou, Yunan asıllı kişilerin hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin “Bunu söylediğim için üzgünüm ama Rusya Büyükelçiliğinin söyledikleri yalan haberdir. Kanıtlarımız var.” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın Atina Büyükelçiliği, sosyal medyada 26 Şubat’ta yaptığı paylaşımda, Rusya’nın yerleşim alanları ve köyleri bombalamadığını ileri sürerek “Sartana köyü ve civarında Rus Hava Kuvvetleri bugün operasyon yapmadı.” açıklamasına yer vermişti.

Kanada Ukrayna’ya 25 milyon dolarlık askeri malzeme yardımında bulundu

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Ukrayna’ya 25 milyon dolar değerinde askeri malzeme yardımında bulunduklarını açıkladı.

Trudeau, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ‘’Ukrayna halkının kendilerini savunmasına yardımcı olmak için, onlara gece görüş gözlüğü, vücut zırhı, gaz maskeleri ve kasklar dahil olmak üzere talep edilen ek askeri malzemeleri gönderiyoruz.’’ ifadesini kullandı.

Kanada Başbakanı Trudeau, ‘’Bu malzemeleri Ukrayna’ya nakletmek ve diğer NATO ihtiyaçlarını karşılamak için Kanada Silahlı Kuvvetleri hava ikmal desteği sağlayacaktır. Putin’in uluslararası hukuka ve insan haklarına küstahça saygısızlığına yanıt vermeye devam ederken, Ukrayna ve Ukrayna halkının yanında olacağız.’’ görüşlerine yer verdi.

Kanada, 14 Şubat günü de Ukrayna’ya 500 milyon dolar kredi ile 7,8 milyon dolarlık askeri malzeme yardımında bulunmuştu. Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly de yaptığı açıklamada, ‘’Ukrayna’ya ihtiyaç duydukça daha fazlasını yollayacağız’’ dedi.

Kanada hava sahasını Rus uçaklarına kapattı

Bu arada Kanada, hava sahasını Rus uçaklarına kapattı. Ulaştırma Bakanı Omar Alghabra, bakanlığının resmi internet sitesinden ve sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kanada hava sahasının tüm Rus uçak operatörlerine kapatıldığını duyurdu.

Bakan Alghabra paylaşımında, “Kanada’nın tamamı, Putin’in Ukrayna’ya karşı saldırganlığına karşı birleşti. Kanada hava sahasını Rusların sahip olduğu veya işlettiği uçaklara kapattık. Rusya’nın saldırgan eylemlerini kınıyor ve Ukrayna’nın yanında yer almak için harekete geçmeye devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yazılı açıklamada da, ‘’Kanada Hükümeti, Kanada karasuları üzerindeki hava sahası da dahil olmak üzere Kanada hava sahasında Ruslara ait, kiralanmış veya işletilen uçakların uçuşunu yasaklamaktadır. Bu hava sahası kapatma kararı derhal yürürlüğe girer ve bir sonraki duyuruya kadar devam eder.’’ denildi.

İngiltere, Ukrayna'ya 40 milyon sterlin ek insani yardım yapacağını duyurdu

İngiltere, Ukrayna’ya hayati tıbbi malzeme ve diğer yardımların sağlanması amacıyla 40 milyon sterlin ek insani yardım yapacağını açıkladı.

Başbakanlık Ofisi 10 Numara’dan yapılan yazılı açıklamada, söz konusu fonun, yardım kuruluşlarının kötüleşen insani duruma müdahalesine yardımcı olacağı, Ukraynalıların temel ihtiyaçlara ve tıbbi malzemelere erişimi için bir yaşam çizgisi oluşturacağı belirtildi.

Açıklamada, İngiliz hükümeti insani yardım uzmanlarının da Ukrayna’daki şiddetten kaçanları desteklemek için bölgeye konuşlandırıldığına işaret edildi.

“Ukraynalı mülteciler, İngiltere’de aileleri varsa buraya gelebilecek”

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın, Rus şiddetinin, Ukrayna halkı üzerindeki etkisiyle ilgili hikayelerini dinlemek için 27 Şubat akşamı Londra’daki Ukrayna Katolik Katedrali’nde Ukraynalı toplum liderleriyle bir araya geldiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“İngiltere’de yaşayan Ukraynalıların ailelerinin evlerinde refahı konusunda artan endişelerine yanıt olarak, bugün Başbakan Johnson, ayrıca, İngiltere’de yerleşik herhangi bir kişinin, Ukraynalı yakın aile üyeleriyle birleşmesi için buraya getirebileceklerini de doğruladı. Bu, şu anda gelecekleri hakkında umutsuz seçimler yapan binlerce insana fayda sağlayacak. İngiltere ayrıca, Ukrayna’nın komşularına lojistik ve insani destek yoluyla, evlerine yakın kalmak isteyen Ukraynalıları desteklemeye devam ediyor.”

Açıklamada, bu son yardım paketiyle, bu yıl Ukrayna’ya taahhüt edilen İngiliz hükümeti yardımının toplamının 140 milyon sterline tekabül ettiği ve geçen hafta Johnson’ın ayrıca, İngiltere’nin Çok Taraflı Kalkınma Bankaları aracılığıyla Ukrayna’ya 500 milyon dolara kadar kredi garantisi vereceğini duyurduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, “İngiltere, işgalci Rus kuvvetlerine karşı direnişlerini desteklemek için Ukrayna ordusuna savunma amaçlı askeri teçhizat sağlamaya devam ediyor.” denildi.

Başbakan Johnson da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, son günlerde dünyanın, özgürlüklerini zorla yok etmeye çalışanlara karşı Ukrayna halkının hayranlık uyandıran cesaret ve kahramanlık gösterilerine tanık olduğunu dile getirdi.

İngiltere’nin, ihtiyaç anında Ukrayna’ya sırtını dönmeyeceğinin altını çizen Johnson, ülkelerini korumak için her şeyini riske atan Ukraynalılara yardım için ellerinden gelen tüm ekonomik ve askeri desteği sağladıklarını kaydetti.

ABD'nin Moskova Büyükelçiliğinden vatandaşlarına 'ülkeyi acilen terk edin' tavsiyesi

ABD’nin Rusya Büyükelçiliğinden yapılan yazılı açıklamada, “Birçok hava yolu firması Rusya uçuşlarını iptal ediyor ve birçok ülke Rus hava yolu şirketlerine hava sahalarını kapatıyor. ABD vatandaşları hala aktif olan ticari seyahat seçeneklerini kullanarak Rusya’dan bir an önce çıkmayı değerlendirmelidir.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığının Ukrayna’daki durum nedeniyle Rusya’ya yönelik seyahat uyarısın “4. Seviye: Seyahat Etmeyin” seviyesine çıkardığı anımsatıldı.

Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Rusya ile Avrupa arasındaki hava trafiğinde artan kısıtlamalar” nedeniyle Rusya’da bulunan vatandaşlarına mevcut uçuşlarla ülkeyi “derhal” terk etmelerinin tavsiye edildiği belirtildi.

Açıklamada, Ukrayna ile Belarus arasındaki askeri gerginlik nedeniyle Belarus’a seyahatlerin de önerilmediği kaydedildi.

Belarus’ta bulunan Fransızlardan da Litvanya, Polonya ve Letonya ile sınır geçiş noktaları üzerinden kara yoluyla ülkeden ayrılmaları istendiği ifade edilen açıklamada, hava yoluyla Belarus’a gelen Fransızların ülkenin İçişleri Bakanlığından çıkış vizesi alması gerektiği bilgisi paylaşıldı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Birliğin hava sahasını Rus uçaklarına kapatacaklarını açıklamıştı. Fransa, 23 Şubat’ta vatandaşlarına Rusya’nın saldırdığı Ukrayna’yı da “derhal” terk etmeleri çağrısı yapmıştı.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz