Uzaya gönderilen süper fareler üzerindeki kas ve kemik deneyinde olumlu sonuç..

0

Yerçekimsiz ortamda kas ve kemik kaybını engellemeye çözüm arayan bilim insanlarının deneyi olumlu sonuç verdi. Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) gönderilen genetiği değiştirilmiş süper farelerin kas ve kemik kaybına uğramadığı ortaya çıktı.

Araştırma, uzaydaki görevleri sırasında vücutları değişime uğrayan astronotların yanı sıra, hareket yetisi kısıtlı olduğundan benzer sorunla karşılaşan hastaların tedavisi için de ipuçları barındırıyor.

NASA ile Jackson Laboratuvarı’nın ortak deneyi için UUİ’ye aralık ayında 40 dişi fare yollanmıştı. Laboratuvar ortamında, kas büyümesini sınırlayan myostatin geni eksik ve kas kütlesi normallerine göre iki katı olan süper fareler üretildi. Bunlardan 8’i, 32 normal fare ile birlikte uzaya gönderildi. Uzay istasyonunda 8 normal fareye farklı bir genetik işlem uygulandı. Bu esnada, uzaya yollanan farelerle karşılaştırılmak üzere, aynı kategorilerdeki 40 fare de laboratuvarda tutuldu.

33 günlük uzay macerasının ardından herhangi bir işlemden geçmeyen farelerde kas ve kemik kaybının yüzde 18’lere kadar vardığı anlaşıldı.

Laboratuvarda üretilen genetiği değiştirilmiş fareler ise kas ve kemik hacmini korudu. Uzaydayken müdahale edilen 8 farenin, yolculuğun başındaki kas hacmini döndüklerinde olağanüstü derecede artırdığı görüldü. Kas ve kemik kaybına uğrayan normal farelerden 8’ine, laboratuvara döndüklerinde süper farelere uygulanan işlem yapıldı, bu farelerin de kısa sürede toparladığı rapor edildi.

Denek fareler 8 Aralık 2019’da Uluslararası Uzay İstasyonu’na yollanmış, 33 gün burada gözlem altında tutulduktan sonra Dünya’ya geri dönmüştü.

Kaynak: Euronews

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz