- Kılıçdaroğlu: MİT onun emrinde, bizim gizli kapaklı görüşmemiz varsa çıksın açıklasın - 29 Nisan 2023
- Demir Grup Sivasspor 1 – 3 Fenerbahçe.. - 29 Nisan 2023
- Yurt dışına kayıtlı seçmenler oy vermeye başladı.. - 29 Nisan 2023
İkinci Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından toplama ve imha kamplarında işlenen ve insanlık tarihine kara bir leke olarak geçen Yahudi Soykırımı’nın üzerinden 78 yıl geçti.
İkinci Dünya Savaşı sırasında 6 milyondan fazla Yahudi katledildi. Bu katliamlar daha sonra Birleşmiş Milletler tarafından Yahudi Soykırımı (Holokost) olarak kabul edildi. Uluslararası Holokost’u Anma Günü, Ocak ayının 27’sine denk geliyor.
1 Kasım 2005 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 42. Genel kurul toplantısında, 60/7 numaralı çözüm önergesi oy çokluğuyla geçirildi ve bu anma günü resmen tanındı. Bu çözüm önergesi, ilk olarak 24 Ocak 2005 tarihinde, Nazi toplama kamplarının serbest bırakıldığı günün 60. yıl dönümünde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na iletildi.
Holokost sözcüğü, İbranice “olah” kavramının Yunanca çevirisi. Olah, Yahudilikte tamamen yakılan bir tür adak. Naziler, toplu katliam işlemek için çeşitli ülkelerde imha kampları kurdu. Polonya’daki Auschwitz-Birkenau Kampı, bu kampların en büyüğüydü. Kampa gönderilen 1,3 milyon kişiden 1,1 milyonu katledildi.
İnsanlık tarihinin en büyük dramlarından biri olarak kayıtlara geçen Nazi kamplarında insanlar üzerinde deneyler yapıldı. Ölenlerin cesetleri, krematoryumlarda yakıldı. Başta Yahudiler olmak üzere farklı ırklardan milyonlarca insan, Nazilerin üstün Alman ırkını yaratmak için yürüttüğü politikalar çerçevesinde öldürüldü.
1933 yılında Yahudilerin haklarının azaltılması ile adım adım başlayan felaket, sonunda Nazi hükûmetinin eline geçirebildiği bütün Avrupa Yahudilerini katletmesi ile sona erdi. Bu süreç üç döneme ayrılır:
- Yahudilerin haklarının ellerinden alınması ve yüksek görevlerden uzaklaştırılmaları.
- Yahudilerin mallarının ve mülklerinin ellerinden alınması ve gettolarda yaşamaya zorlanmaları.
- “Nihai çözüm”, toplanıp ölüm kamplarına götürülmeleri ve orada sistemli olarak büyük kapsamlı bir şekilde Gaz odalarında ya da farklı şekillerde öldürülüp cesetlerinin yakılması.
Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama
Dışişleri Bakanlığı da “Uluslararası Holokost’u Anma Günü” sebebiyle bir açıklama yaptı. “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 2005 yılında kabul edilen karar uyarınca Uluslararası Holokost’u Anma Gününde Nazi rejimi ve işbirlikçileri tarafından sistematik şekilde katledilen, Yahudiler, Romanlar, engelliler ile hedef alınan tüm gruplara mensup milyonlarca insanı bugün saygıyla anıyoruz.” denilen açıklama şöyle:
“İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi mezaliminden kaçan çok sayıda Musevi’ye kucak açan Türkiye, bugün de dünyanın farklı bölgelerinde zulüm görmüş milyonlarca insanın sığındığı güvenli bir liman olmaya devam etmektedir. Yahudileri temerküz kamplarına gönderilmekten kurtaran diplomatlarımızın hatıralarını da bu vesileyle yad ediyoruz.
Türkiye, artan ırkçılık, yabancı düşmanlığı, İslam karşıtlığı ve antisemitizm tehlikesinin önlenmesi amacıyla gerekli önlemlerin alınmasının önemini vurgulamayı sürdürmektedir. Bu anlayışla, Uluslararası Holokost Anma İttifakı başta olmak üzere, uluslararası kuruluşların bu alandaki çalışmalarına aktif katılım ve katkı sağlamaktayız.
Bu çerçevede, İstanbul Üniversitesi Uluslararası Soykırım ve İnsanlığa Karşı İşlenen Suçlar Enstitüsü, 27 Ocak 2023 tarihinde bu yılki anma törenine evsahipliği yapmıştır.
Türkiye, antisemitizme, yabancı düşmanlığına, ırkçılığa, İslam karşıtlığına ve her türlü hoşgörüsüzlüğe karşı sergilediği tavizsiz tutumunu sürdürmekte ve nefret temelli söylem ve suçlarla mücadeleye yönelik uluslararası işbirliğine katkı sağlamakta kararlıdır.”