‘Yapısal Reformlar Gerekiyor’

0
Latest posts by Sinan Eskicioğlu (see all)

Seçime gidiyoruz. 

Yazarımız Orhan Yılmaz yazılarının başına seçimmetre ekledi. Buradan kaç gün kaldığını görüyoruz. 

107 gün kaldı. 

Akıllarda birçok sorular: 

Aday kim olacak? 
Başkan Erdoğan tekrar aday olabilecek mi? 

Olamazsa kim aday olacak? 

Neden bazı bakanlar bu kadar sessiz bekleyişteler? 

Sedat Peker’in adamı olan Emre Olur neden serbest bırakıldı? Bu serbest bırakılmada Cevheri Güven’in topluma sunduğu ‘Gizli Tanık’ videosu etkili oldu mu? 

Seçimler bizim gibi ülkelerde çok ama çok önemli. Neredeyse varlık mücadelesi şeklinde desek sanıyorum yanlış olmaz. 

Başka ülkelerde nasıl da bizim ülkemizde bu şekilde? 
Avrupa ülkelerinde sistem bellidir ve seçimlere gidilirken konu ‘hayat-memat’ meselesi haline getirilmez. 

Çünkü sistem işler ve iktidara gelen siyasi parti bu sistem içerisinde kendine sunulan özgürlük alanı kadar hareket edebilir.

Peki ya Türkiye? 

Ülkemizde durum çok farklı. 

Bunun en somut örneği de başkanlık sistemi. 

Eğer bir siyasi parti yeterli oyu almışsa ve bu oy alma işi de kesilmeden devam etmişse sistemi de değiştirebilir ve bunu yaparken ortaya sunulan kıstas %50 artı 1’dir. 

Sistemin yeniden kurulması için söylenen bütün sözler devletin daha hızlı çalışması ve daha iyiye gitmesi şeklindedir. 

Sistem değişince her şeyin değişeceği sanılır ama durum öyle olmaz. 

Sistem değişir ama işleyiş hala aynıysa burada değişimden bahsedilmez. 

1990’lı yıllarda yaşanan devlet içinde çeteleşme konusu bugüne baktığımızda şekil değiştirmiştir ama hala devam etmektedir. Bunun değişmesi için sistemin değişmesi değil toplumun anlayışının değişmesi yani insanın değişmesi gerekir. 

HDP, hani herkesin ağzına geleni söylediği parti, hani belediyelerine kayyım atanan, işte bu parti ‘Devlet içindeki çete yapılanmalarının araştırılmasına’ dair önerge verdi. 

Sonuç ne oldu? 
Ak Parti ve MHP’nin oylarıyla reddedildi. Yani devletin içindeki çeteleşmeyi araştırmak Ak Parti ve MHP sebebiyle gerçekleşmedi.

Başka bir örneğe bakalım. 

CHP, ‘Cumhurbaşkanlığı harcamalarının hukuksal çerçevesinin araştırılması’ amacıyla verdiği önerge Ak Parti ve MHP’nin oylarıyla reddedildi. 

Bu örnekler Avrupa’daki ülkelerde olsa halk buna isyan eder ve politikacılar da bundan çekindikleri için ona göre davranırlar, davranmak zorundadırlar.

Seçimlerde konuşulması gereken asıl mesele ‘Yapısal Reformlardır. 

Bu yapısal reformlar konuşulmadan ve devletin asıl işleyişi değiştirilmeden gelecek yüzyıllara sağlıklı şekilde ilerlememiz mümkün gözükmemekte. 

Hazırlayacağı videolardan korkulan bir isim var: Sedat Peker… 

Sedat Peker daha önce yayınladığı videolarda dün vefatının yıldönümünde andığımız Uğur Mumcu cinayetiyle ilgili de konuşmuştu. 

Ne demişti? 

Uğur Mumcu neden öldürüldü? 
Terörden beslenen terör lordlarının üzerine çalışmıştı. 

Cinayetten sonra yanına ilk giden kim? 

Katilin önde geleni Mehmet Ağar…

Eşine diyor ki: ‘Ben buradan bir tuğla çekersem devlet aşağı iner, yani yıkılır’. 

Kendi kulaklarınız da duyabilirsiniz: 

Seçimlere giderken konuşulması gereken asıl mesele de işte bu… 

Yapısal reformlar… 

Nasıl bir devlet ve nasıl bir devlet anlayışı olmalı… 

Eğer bu alanlarda değişimler olmayacaksa iktidara kimin geleceğinin önemi yoktur…

Sevgi ve Bilgiyle kalın

Önceki İçerikYoğun Gündeme Elmas Arası
Sonraki İçerikCumhur İttifakı adayını tek kişi -Devlet Bahçeli- belirledi; Millet İttifakı’nın adayını millet belirlesin…
Sinan Eskicioğlu kimdir? 1974 İzmir’de dünyaya geldi. Agah Efendi İlkokulu’nda eğitim hayatına başladı. İzmir İmam Hatip Lisesi’ni bitirdikten sonra ÖSYM sınavlarında Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni kazandı. Kelam dalında ‘Allah’ın iradesi ve Nedensellik Problemi’ isimli bitirme teziyle, gecikmeli olarak 2000 yılında üniversiteden mezun oldu. 28 Şubat sürecinin etkisiyle İlahiyat fakültesi mezunlarının öğretmen yapılmaması yüzünden 2002 yılına kadar ticaretle ilgilendi. 2002 yılında D.E.Ü. İlahiyat Fakültesi’nde Din Felsefesi dalında yüksek lisansa başladı. Aynı yıl yüksek lisans programını yarıda bırakıp Almanya’ya gitti. Almanya’da Diyanet’e bağlı çeşitli camilerde eğitmenlik ve öğretmenlik yaptı. Duisburg-Essen Üniversitesi Sosyal işler ve yöneticilik bölümünde eğitim aldı. 2007-2011 yılları arasında IGMG (Avrupa Milli Görüş)’de Düsseldorf Bölgesi Eğitim Merkezi müdürlüğü ve bölge eğitmeni olarak çalıştı. 2011-2013 yılları arasında Osnabrück Üniversitesi Protestan Mezhebi bölümünde eğitimine devam etti. 2016 yılından itibaren Ocak Medya gazetesinde köşe yazarlığı yapmaktadır. 2020 yılında gazetenin genel yayın yönetmenliğini üstlenen yazar Almanca, İngilizce bilmektedir. şimdiye kadar yayınlanmış olan yedi kitabı vardır. Yok Edin İnsanın İnsana Kulluğunu- Kişiselleştirilmiş İslam, Zeytin Ağacı (Roman), Katar istanbul, Müslüman Kardeşlerden Ak Parti’ye İslamcılık., Tarihteki Dindar Zalimler. İbn Sina, İbn Haldun

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz