- Kılıçdaroğlu: MİT onun emrinde, bizim gizli kapaklı görüşmemiz varsa çıksın açıklasın - 29 Nisan 2023
- Demir Grup Sivasspor 1 – 3 Fenerbahçe.. - 29 Nisan 2023
- Yurt dışına kayıtlı seçmenler oy vermeye başladı.. - 29 Nisan 2023
Pakistan’da selin altyapıya ağır hasar vermesi nedeniyle ihtiyaç sahipleri, yardımlara ulaşmak için saatlerce yürüyor.
Hayber Pahtunhva eyaletinde selin çok sayıda köprü ve yolu yıkması sonucu, bazı şehirlerde kara yolu ulaşımı koptu. Bunlardan biri olan, ülkenin turistik merkezlerinden Kalam şehrinin Svat Vadisi ile kara yolu bağlantısı tamamen kesildi. Bölgede kalan turistler, ordunun düzenlediği operasyonlar sonucu helikopterlerle tahliye edilirken Kalam halkı ise şehirde mahsur kalmış durumda.
Şehir sakinleri ihtiyaç duydukları yardımlara ulaşabilmek için 40 kilometre uzaklıktaki Bahrain şehrine yürüyerek gidiyor. Kara yolu ulaşımının kesilmesi nedeniyle ihtiyaç duyulan malzemeler, at ve eşeklerle dağ yolu üzerinden farklı bölgelere taşınıyor.

Kalam Vadisi’nde yaşayan Gulam Resul, vadinin sele teslim olduğunu, ev, iş yeri, arazi ne varsa her şeyin yıkıldığını söyledi. Resul, bölgede yeterli gıdanın olmadığını belirterek insanların açlıktan ölebileceğini ifade etti.
Svat Vadisi’yle kara yolu ulaşımının koptuğunu ve yolun yapımının 3-4 ayı bulabileceğini dile getiren Resul, “Kalam’dan Bahrain şehri 40 kilometre. Sabah 05.30’da yola çıktım. Yaklaşık 6 buçuk saat sonra Bahrain’e vardım. Yol olmadığı için dağlardan geldim.” dedi. Resul, gıda yardımı almak için Mangora şehrine gittiğini aktararak tekrar Kalam’a döneceğini ve bu yolculuğun 10 saatten fazla süreceğini belirtti.

Her tarafın selin taşıdığı taşlarla dolu olduğuna işaret eden Resul, yolların bir an önce yapılmasını istediklerini kaydetti. Kalam’dan gelen Habibur Rahman da 6 saattir yürüdüğünü ifade etti. Rahman, Bahrain çarşısından yiyecek aldığını ve geri döndüğünü dile getirerek yıkılan yolun yapılmasının kendileri için çok önemli olduğunu söyledi.
Bahrain şehrini birbirine bağlayan köprülerin de yıkılması sonucu, kentin nehrin diğer tarafında kalan kısmıyla ulaşım sağlanamıyor. Şehrin nehir yatağının yanına kurulan en büyük çarşısı ise artık yok. Sel suları, beraberinde taşıdığı taşlarla şehrin ana çarşısını yutmuş durumda.

Selin ardından 5-6 gün geçmiş olmasına rağmen bölgede henüz yardımları organize edecek bir mekanizma kurulmaması dikkati çekiyor. Arama kurtarma ekipleri olmadığından halk, şehrin iki yakası arasında kurdukları sistemle gerekli yardım malzemelerini birbirine göndermeye çalışıyor.
Yine söz konusu sistem aracılığıyla geçişler sağlanıyor. Herhangi bir önlem alınmadan bir tahta parçasının üzerinde bir taraftan diğerine geçmek için kullanılan sistem, ölümlü kazalara davetiye çıkarıyor. Bununla beraber vatandaşlar, ellerinden ancak bunun geldiğini belirterek yalnız kaldıklarını söylüyor.
Malakand şehrinden Bahrain halkına yardım etmek için gelen Zahur İkbal, Hayber Pahtunhva yönetimi ve Pakistan hükümetinden henüz bir desteğin bölgeye gelmediğini söyledi.
İkbal, beraberinde önemli miktarda gıda paketi getirdiğini ifade ederek bunları Bahrain’e nasıl taşıyacaklarını bilmediklerini aktardı. Yardım çalışmalarına destek amacıyla gelen Faiz Ali de “Burada biz kendi başımızayız. Gıdaları halka kanalize edecek bir mekanizma yok.” dedi.

Pakistan’da sağlık uzmanları, selden etkilenen bölgelerde 5 milyon kişinin gelecek 4-12 hafta içinde salgın hastalığa yakalanacağı tahmininde bulundu.
Ulusal basındaki haberlere göre, uzmanlar, selin etkili olduğu Sindh, Belucistan, Pencap ve Hayber Pahtunhva eyaletlerinde halkın ishal, kolera, mide ve bağırsak iltihabı, tifo ve vektörel hastalıklara yakalanabileceği konusunda uyarı yaptı. Uzmanlar, ülkede 33 milyondan fazla kişinin muson yağmurları ve sonrasında oluşan sellerden etkilendiğine işaret ederek, 5 milyon kişinin gelecek 4-12 haftada su yoluyla taşınan, vektörel salgın hastalığa yakalanacağının tahmin edildiğini belirtti.
Selin etkilediği bölgelerde temiz içme suyunun bulunmadığına işaret eden uzmanlar, önlem alınmadığı takdirde çok sayıda çocuk ve yetişkinin ölebileceğini aktardı. Uzmanlar, sel bölgelerinde halkın tifo ve koleraya karşı aşılanması gerektiğini vurgulayarak sıtmayı önleyici ilaçların da vektörel hatalıkları önleyebileceğini kaydetti.
Yılan ve köpek ısırığı vakaları
Sindh, Belucistan ve Hayber Pahtunhva’dan yüzlerce yılan ve köpek ısırığı vakaları geldiğine işaret eden uzmanlar, yetkililerden yılan ısırıklarına karşı panzehir ve kuduz aşısı üretmelerini talep etti.
Uzmanlar, bir salgın hastalığın önlenebilmesi için başlangıçta 4,5 milyon dolar civarında ilaç ve tıbbi malzeme tedariki gerektiğine işaret ederek hayırseverlerden, vatandaşlardan ve yardım kuruluşlarından destek istedi.
Öte yandan, yetkililer ve yardım kuruluşlarında çalışanlar, selin etkilediği bölgelerde çok sayıda kişinin su yolu ile taşınan hastalıklardan şikayetçi olmaya başladığını belirtti. Pakistan’da 14 Haziran’dan bu yana etkili olan muson yağmurları sebebiyle 1162 kişi ölmüş, 33,4 milyon kişi sellerden etkilenmişti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Pakistan’da muson yağmurlarının yol açtığı seller nedeniyle ülke genelinde 888 tıbbi tesisin hasar gördüğünü açıkladı.
Örgütten yapılan yazılı açıklamada, Pakistan’daki sellerin sağlık hizmetlerine etkisine dair veriler paylaşıldı. Açıklamada sellerin, ülke genelinde hastane, klinik ve diğer türlü tıbbi tesislerin 888’ine hasar verdiği, 180 tesisi ise tamamen kullanılmaz hale getirdiği bildirildi. Hastane ve kliniklerin uğradığı hasarın ardından milyonlarca kişinin sağlık hizmetlerinden mahrum kaldığı kaydedildi.
Sellerin ülkede halihazırda etkisini gösteren ishal, dang humması, sıtma, çocuk felci ve Kovid-19 salgınlarını daha kötüye götürdüğü, su arıtma kaynaklarının zarar gördüğü bölgelerde salgın riskinin yüksek olduğu bildirildi.
Açıklamada ifadelerine yer verilen DSÖ Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Dr. Ahmed Al-Mandhari, sellerin bu yıl yol açtığı hasarın önceki yıllardan daha korkunç boyutta olduğunu belirtti. Mandhari, selin etkili olduğu ve tıbbi tesislerin hasar gördüğü bölgelerde acil sağlık hizmetlerinin sürmesi için DSÖ’nün yardım çalışmalarına başladığını aktardı.
DSÖ Pakistan Temsilcisi Dr. Palitha Mahipala da Pakistan’da sellerin sağlık hizmetlerine olumsuz etkilerini yatıştırmak için sahada bulunduklarını ifade ederek “Selin etkili olduğu bölgedeki vatandaşlara temel sağlık hizmetlerini sağlamak, salgınların yayılımını takip etmek ve önlemek, en büyük önceliğimizdir.” dedi.
Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinason Ofisi (OCHA), sel felaketinin ardından Pakistan için 160 milyon ABD doları yardım kampanyası başlatmıştı. Pakistan’da 14 Haziran’dan bu yana etkili olan muson yağmurları sebebiyle 1162 kişi hayatını kaybetti ve 3554 kişi yaralandı. Toplam 33,4 milyon kişi sellerden etkilendi.