- Kılıçdaroğlu: MİT onun emrinde, bizim gizli kapaklı görüşmemiz varsa çıksın açıklasın - 29 Nisan 2023
- Demir Grup Sivasspor 1 – 3 Fenerbahçe.. - 29 Nisan 2023
- Yurt dışına kayıtlı seçmenler oy vermeye başladı.. - 29 Nisan 2023
Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, Yemen’de ramazan ayında ateşkesin sağlanması için çabalarını sürdürdüklerini söyledi.
Hans Grundberg’in ofisine ait Twitter hesabından konuya ilişkin yapılan açıklamada, “BM Yemen Özel Temsilcisi Grundberg, tüm taraflarla iletişim kurmaya ve ramazan ayında ateşkesin sağlanması için çaba sarf etmeye devam ediyor.” ifadeleri kullandı.
Grundberg’in, mevcut gerilimin durdurulması için çağrısını yinelediği açıklamada, tarafların bu yönde attığı tüm adımları memnuniyetle karşıladığı kaydedildi. BM Temsilcisi’nin Ürdün’ün başkenti Amman’da yaklaşık bir aydır Yemenli taraflarla yaptığı istişareler devam ediyor.
Yemen’deki İran destekli Husiler, Eylül 2014’ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015’ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.
Ülkede yıllardır süren çatışmalarda yaklaşık 377 bin kişi yaşamını yitirdi. Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen’de iç savaş nedeniyle büyüyen insani kriz ise korkunç boyutlara ulaştı.
BM Yemen Özel Temsilcisi Grundberg, 7 Mart’ta yaptığı açıklamada, siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra ekonomi, güvenlik, sivil toplum alanlarında 100’den fazla Yemenli ile Ürdün’de görüşmeler gerçekleştirileceğini duyurmuştu.
Görüşmelerin Yemen hükümeti ve Husiler ile bölgesel ve uluslararası aktörlerle devam edeceği, Yemenlilerin ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılamak için gençler dahil toplumdaki geniş kitlelerle iletişim için çaba sarf edileceği belirtilmişti.
ABD’nin Sana Büyükelçiliği de uluslararası toplumun Yemen’de barışı desteklemeye bağlı olduğunu ve BM Temsilcisi Grundberg’in çabalarına tam destek verildiğini açıklamıştı.
Yemen’de 2014 yılından bu yana devam eden iç savaş nedeniyle evlerini terk ederek başkent Sana’nın kuzeyindeki Darvan Mülteci Kampı’na sığınan yaklaşık 450 aile, şimdi de toprak sahipleri tarafından kaldıkları kamptan çıkarılma tehdidiyle karşı karşıya.
Husilerin kontrolündeki, başkent Sana’nın 35 kilometre kuzeyindeki Hemdan ilçesinde yer alan Darvan Mülteci Kampı’nda yaklaşık 450 Yemenli aile ikamet ediyor. Ülkede iç savaşın başladığı yıl, evlerini terk ederek bu kampa yerleşen sığınmacılar, temiz su, yiyecek, kıyafet, ilaç gibi en temel ihtiyaçlarından yoksun bir şekilde derme çatma çadırlarda yıllardır hayata tutunmaya çalışıyor.
Kampın bulunduğu bölgeye insani yardımların ulaşmaması, yakın zamanda savaşın son bulacağına ve memleketlerine geri döneceklerine dair ümitlerin yitirilmesi sığınmacıların sıkıntılarını her geçen gün artırıyor.
Kamp sakinlerinden Habib Ali (45), iç savaş başladıktan kısa bir süre sonra Sada ilindeki evini, eşi ve 5 çocuğuyla birlikte terk etmek zorunda kaldığı hikayesini anlattı. Savaş başladıktan bir hafta sonra yaşadıkları mahalleye yoğun hava saldırılarının düzenlendiğini belirten Ali, bu nedenle gecenin bir yarısı evlerini terk ettiklerini ve daha sonra başkent Sana’daki bu kampta yaşam mücadelesine başladıklarını söyledi.
Ali, “Sahip olduğumuz ne varsa kaybettik. Her şeyi geride bıraktık. Bir canımızı alarak, çocuklarımızı savaştan ve ölümden kurtarmak için memleketlerimizden çıktık, küçük bir çadıra sığındık.” diye konuştu. Kampta kalan yüzlerce ailenin yıllardır çok zorlu günler geçirdiğini vurgulayan Ali, savaşın yakın bir zamanda son bulacağına dair ümitlerin çok azaldığını ve her geçen gün sıkıntıların büyüdüğünü ifade etti.
Ali, kaldıkları kampta su, yiyecek, kıyafet ve ilaç gibi en temel ihtiyaçlarından yoksun bir hayat sürdüklerini anlatarak, yaşadıkları bunca zorluğun ardından şimdi de kaldıkları kamptan çıkarılma korkusu yaşadıklarını dile getirdi.
Yemenlilerin savaşın bir an önce son bularak, huzur içinde yaşamayı arzu ettiklerini aktaran Ali şunları kaydetti: “Son dönemde yaşadığımız sıkıntılara bir yenisi daha eklendi, kaldığımız kampın toprak sahipleri, bölgeyi boşaltmamız için sürekli baskı yapıyor. Yeni bir göç tehdidiyle karşı karşıyayız.”
BM verilerine göre, Yemen’de çatışmalardan ötürü sığınmacı durumuna düşen kişi sayısı 4 milyonu geçiyor ve yerlerinden edilen çok sayıda kişi, 4 veya 5 defa bulundukları yerden göçmek zorunda kalıyor. Yemen hükümeti de uluslararası toplumu yaklaşık yedi yıldır iç savaşın devam ettiği ülkedeki insani krizle mücadele etmek için acil önlemler almaya çağırıyor.
İran destekli Husiler, Yemen’de Eylül 2014’ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015’ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.
Birçok bölgede çatışmaların aralıksız sürdüğü Yemen’deki iç savaşın, 2022’nin ilk günlerine kadar yaklaşık 377 bin kişinin hayatına mâl olduğu belirtiliyor.
BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, BM Güvenlik Konseyine verdiği brifingde, iç savaşın sürdüğü Yemen’de finansman sorunu nedeniyle 8 milyon kişiye mart ayında gıda yardımının kesilebileceği uyarısı yapmıştı.